Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. με Safeline: Στο στόχαστρο περιεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο

Πρέπει να διαβάσετε

Με την υπογραφή μνημονίου μπαίνει σε πιο σταθερή βάση η συνεργασία της γραμμής Safeline του ΙΤΕ με την Αστυνομία, για την πρόληψη και καταπολέμηση της διακίνησης παράνομου περιεχομένου παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη στις 10 Νοεμβρίου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα και την Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, Παρασκευή Φραγκοπούλου, συνοδευόμενη από την Yπεύθυνη Eπικοινωνίας, Κατερίνα Ψαρουδάκη.

«Οι καταγγελίες που αφορούν στην παραγωγή και διακίνηση παράνομου περιεχομένου ή οτιδήποτε αφορά στην προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων μέσω διαδικτύου, εμείς το προωθούμε στην ΕΛ.ΑΣ, με  τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, εφόσον έχει εξακριβωθεί ότι περιλαμβάνεται υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Πολύς κόσμος δε θέλει να εμπλέκεται με την αστυνομία όταν βρίσκεται μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις.  Η Safeline μπορεί να μεταφέρει στην ΕΛ.ΑΣ. την καταγγελία ενός πολίτη έστω και ανώνυμα, αφού πρώτα έχει εξακριβώσει ότι πρόκειται για μια καταγγελία που ευσταθεί. Αυτό θα λέγαμε ότι διευκολύνει τους πολίτες να προχωρούν σε καταγγελίες όταν διαπιστώνουν ότι κάτι παράνομο συμβαίνει στο διαδίκτυο» εξήγησε η κ. Ψαρουδάκη, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη.

Ετησίως, γίνονται περίπου 4.000 καταγγελίες. Το 50% από αυτές αφορά περιστατικά παιδικής αποπλάνησης και κακοποίησης. Το άλλο 50% αφορά  άλλο διαδικτυακό υλικό το οποίο καταγγέλλεται ως παράνομο. «Η διαδικασία την οποία ακολουθούμε εμείς είναι ότι ενημερώνουμε την ΕΛ.ΑΣ., ενώ παράλληλα αυτά τα στοιχεία προωθούνται στη βάση δεδομένων της Interpol, η οποία βρίσκεται στη Λυών κι από κει, σε παγκόσμιο επίπεδο πια, ελέγχονται», πρόσθεσε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Oι καταγγελίες γίνονται στην ιστοσελίδα της γραμμής https://www.safeline.gr/

Ως προς το μεγάλο αριθμό ειδήσεων παιδικής κακοποίησης που γίνονται γνωστές το τελευταίο διάστημα, η κ. Ψαρουδάκη σημείωσε πως τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια μικρή αύξηση στις καταγγελίες που δέχονται, αυτό όμως αποδίδεται στο γεγονός ότι έχουν ανοίξει στόματα κι ο κόσμος είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένος πια. «Μέχρι τώρα βλέπαμε παράνομο υλικό στο διαδίκτυο και αδιαφορούσαμε, το προσπερνούσαμε».

Η γραμμή Safeline λειτουργεί από το 2003 κι αποτελεί την τρίτη δράση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, το οποίο έχει ως σκοπό να αφυπνίζει και να ευαισθητοποιεί γονείς, παιδιά κι εκπαιδευτικούς σε θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Η σχετική ιστοσελίδα είναι https://saferinternet4kids.gr/ όπου κανείς μπορεί να ενημερωθεί για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει στο διαδίκτυο και να βρει τρόπους να ενημερώσει τα παιδιά.

Αρκετά συχνά στο μικροσκόπιο του Κέντρου μπαίνουν επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια που γίνονται «τάση» μεταξύ παιδιών κι εφήβων. «Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνουμε τα παιδιά για την επικινδυνότητα παιχνιδιών, χωρίς να αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα παιχνίδια, γιατί αν αναφερόμαστε κάθε φορά σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι που βλέπει το φως της δημοσιότητας, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να εξάρουμε την αυξημένη λόγω ηλικίας περιέργειά τους. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνουμε τα παιδιά σε ένα γενικό πλαίσιο για την ύπαρξη τέτοιων παιχνιδιών, από πολύ μικρή ηλικία, από την ώρα που θα αρχίσουν να ασχολούνται με τον ψηφιακό κόσμο. Και θα πρέπει τα παιδιά να λαμβάνουν την ενημέρωση για όλους τους κινδύνους που μπορούν να αντιμετωπίσουν. Το διαδίκτυο είναι κάτι θετικό αρκεί να μπαίνουν από τους γονείς όρια και κανόνες στη χρήση του κι αρκεί οι γονείς να ενδιαφέρονται. Όπως ενδιαφέρονται στον πραγματικό κόσμο ποιοι είναι οι φίλοι των παιδιών τους, με ποιους κάνουν παρέα, με ποιους συνομιλούν, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να ενδιαφέρονται και στο διαδίκτυο» κατέληξε η κ. Ψαρουδάκη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα