Με επιτυχία συνεχίζεται το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί», καθώς η μουσική παραγωγή «Λόγιοι Συνθέτες της Ιωνίας» χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό, την Τρίτη 30 Αυγούστου, στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις».
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει δυο ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις σήμερα Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 και αύριο Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου.
Τετάρτη 31 Αυγούστου
Ώρα έναρξης 21:00
Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις»
Συναυλία: «Σκοποί της Μικρασιατικής γης» με τον Κωστή Αβυσσινό
Είσοδος Ελεύθερη (χωρίς δελτία εισόδου ή προσκλήσεις)
Φόρο τιμής στη μουσική παράδοση της απέναντι όχθης, στη μουσική που μπόλιασε την Ελληνική παράδοση ανεξίτηλα, αποτελεί η συναυλία «Σκοποί της Μικρασιατικής γης» . Στη μουσική που ως ακριβή αποσκευή, έφτασε στην Ελλάδα μαζί με τους κατατρεγμένους της Ιωνίας. Οι συντελεστές της παράστασης ισχυρίζονται, πως θα χαρίσουν στο κοινό «έναν περίπατο από τα στενά σοκάκια της Πόλης, ως τα κοσμοπολίτικα σαλόνια της Σμύρνης». Έναν περίπατο που μέσα στη μουσική που τον συνοδεύει, κλείνει ολόκληρο τον κύκλο της ζωής. Έτσι όπως τον ζούσαν, από τη γέννηση ως τον θάνατο, οι «απέναντι» Έλληνες.
Ο Κωστής Αβυσσινός και η Μαρίνα Δακανάλη, θα πλαισιώσουν τη συναυλία τους με αφήγηση αποσπασμάτων, από το βιβλίο της Σμυρνιάς ρεμπέτισσας Αγγέλας Παπάζογλου και με μια μικρή χορευτική ομάδα.
Καλλιτέχνες & Συντελεστές: Κωστής Αβυσσινός: τραγούδι, μπουλγαρί, μαντολίνο Μαρίνα Δακανάλη: τραγούδι, μπεντίρ Μανώλης Κανακάκης: κανονάκι Νίκος Παραουλάκης: νέι Γιώργος Σταυράκης: κιθάρα Έφη Παγκάκη: απαγγελία
Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης 21:00
Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις»
Συναυλία: «Η Κάρμεν και οι Ρεμπέτες» με την Klaudia Delmer
Είσοδος Ελεύθερη (χωρίς δελτία εισόδου ή προσκλήσεις)
Ο έρωτας της Κάρμεν και του Αντώνη του Βαρκάρη του σερέτη, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί μια ολόκληρη ιστορία, με τραγούδια, μουσικές και δικαστικές διαμάχες.
Όλα ξεκίνησαν από μια ταινία, την Carmen de la Triana, [συνοικία της Σεβίλλης, όπου κυριαρχεί το φλαμέγκο και η τσιγγάνικη μουσική] η οποία προβλήθηκε στην Αθήνα το 1939.
Η έμπνευση που χάρισε η μουσική της ταινίας στους Έλληνες δημιουργούς τους οδήγησε να τη διασκευάσουν και να τη ντύσουν με ελληνικό στίχο, γεγονός που προκάλεσε τον συνθέτη Juan Mostozo να έρθει στην Αθήνα για να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα.
Το σημαντικότερο όμως είναι, πως αυτή η ιστορία που συγκίνησε την Κλαούντια Ντελμέρ να δημιουργήσει με τους συνεργάτες την συναυλία, είναι στην ουσία της μια μουσική συνομιλία ανάμεσα στο φλαμέγκο και το ρεμπέτικο. Ένας δυνατός ιστός ενώνει τα δυο μουσικά είδη, αφού και τα δύο μιλούν για ανθρώπινα πάθη και όνειρα, για συγκινήσεις, αποτυχίες και καημούς. Και ασφαλώς, ακόμα μια φορά αποδεικνύεται, πως τα όρια που η πολιτική και ο εθνικισμός θέτουν ανάμεσα στους λαούς, είναι ψευδεπίγραφα και καταρρέουν, όταν ο γνήσιος λαϊκός πολιτισμός αρθρώνει λόγο.
Καλλιτέχνες & Συντελεστές: Κλαούντια Ντελμέρ (τραγούδι) Ηλίας Χωραΐτης (μπουζούκι), Δημήτρης Κουκουλιτάκης (κιθάρα), Μιχάλης Νικόπουλος (μπουζούκι)
Δείτε ηλεκτρονικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» εδώ https://bit.ly/3pvveS0
*Το έντυπο πρόγραμμα διανέμεται δωρεάν από το Ταμείο του Κηποθεάτρου “Νίκος Καζαντζάκης”, το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, το Αίθριο της Λότζια (Δημαρχείο), τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, το Info Point στα Λιοντάρια.