Συνδέεται η «μυστηριώδης» ηπατίτιδα με το long covid στα παιδιά; – Τι απαντά ο Ν. Βουδούρης

Πρέπει να διαβάσετε

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω των αυξημένων περιστατικών σοβαρής ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Ταμίας της Παιδιατρικής Εταιρείας Νίκος Βουδούρης σημείωσε πως είναι άγνωστη η πηγή των λοιμώξεων που προκαλούν και προβάλουν την ηπατίτιδα. «Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Μεγάλη Βρετανία, έχει γίνει μεγαλύτερη καταγραφή είναι πάνω από 100 περιστατικά αλλά κοιτάζοντας αναδρομικά βλέπουμε στην Αμερική, στη Δανία, στην Ολλανδία, υπάρχουν τέτοια περιστατικά. Υπάρχουν εικασίες ότι μπορεί να οφείλονται σε κάποιους ιούς, τι περιστατικά είναι αυτά; Είναι περιστατικά ηπατίτιδας, τι σημαίνει ηπατίτιδα; Φλεγμονή στο συκώτι, επηρεάζονται οι τρανσαμινάσες, αυξάνονται κάποια ένζυμα του συκωτιού».

Ο κ. Βουδούρης εξήγησε πως η ηπατίτιδα προβάλει ίκτερο και μια κιτρινίλα στο μάτι, το άσπρο των ματιών γίνεται κίτρινο. «Με γαστρεντερικές ιδιαιτερότητες, εμετούς, διάρροιες, αποχρωματισμός κοπράνων, γίνονται σαν ασβέστης και τα ούρα γίνονται σκούρα. Υπάρχει πόνος στην κοιλιά, πυρετός, κακουχία, είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα. Γίνεται ένας έλεγχος και μετράς τις τρανσαμινάσες, βλέπεις αν υπάρχουν ευρήματα, είναι ένα γεγονός που αναλύεται παγκόσμια αυτή τη στιγμή. Η εκτίμηση με τα τωρινά δεδομένα είναι ότι οφείλονται πιθανά σε ένα αδενοϊό, αδενοϊός 41 που σε αυτά τα περιστατικά, τα μισά στην Αγγλία και τα περισσότερα στην Αμερική, έχουν αποδοθεί σε αυτόν τον ίο. Δεν έχει όμως συνδεθεί απόλυτα».

Πρόσθεσε δε, πως στην Ελλάδα υπάρχει μια έξαρση των ιώσεων. «Έχουμε δει τον αδενοϊό, όχι όμως την ηπατίτιδα, τώρα μεγάλες τιμές που βλέπουμε σε αυτά τα περιστατικά που καταγράφονται παγκοσμίως δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη είναι δύσκολο να υποτιμηθούν τα συμπτώματα, γιατί και οι ίδιοι οι γονείς θα δουν τα μάτια του παιδιού κίτρινα, όπως τα νεογέννητα που την 2η ή 7η ημέρα κάνουν ένα ίκτερο. «Ξέρουν οι περισσότεροι γονείς, έχουν μια εμπειρία, αν έχει και γαστρεντερικά συμπτώματα, θα το πάρουν είδηση, αν υποτιμηθούν όλα αυτά, μπορεί το παιδί να οδηγηθεί σε μια καταστροφή του συκωτιού, κύρωση του ήπατος. Γι’ αυτό βλέπουμε τα περιστατικά παγκοσμίως που οδηγούνται σε μεταμόσχευση του συκωτιού».

Κλείνοντας, ο κ. Βουδούρης ξεκαθάρισε πως υπάρχει κατηγορηματική επιστημονική απάντηση ότι η ηπατίτιδα δεν συνδέεται με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. «Κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν είχε εμβολιαστεί και δεύτερον δεν μπορεί να υπάρχει συσχέτιση επιστημονική. Αυτό αποκλείεται σε όλες τις βιβλιογραφικές αναφορές, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αν συνδέεται με το long covid, αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει γιατί κάποια από τα παιδιά είχαν νοσήσει».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα