Λύκοι, καφέ αρκούδες και αετοί με λευκή ουρά είναι από τα κορυφαία αρπακτικά που επιστρέφουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια μεγάλη έκθεση που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ανακάμπτει κάποια άγρια ζωή.
Oι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 50 είδη άγριας ζωής των οποίων το μέγεθος πληθυσμού και η γεωγραφική κατανομή έχει επεκταθεί τα τελευταία 40 χρόνια για να δείξουν πώς η αποτελεσματική νομική προστασία, η αποκατάσταση των οικοτόπων και οι επανεισαγωγές μπορούν να οδηγήσουν στην αποκατάσταση των ειδών, σύμφωνα με τον Guardian.
«Η συντριπτική πλειονότητα έχει ανακάμψει χάρη στις ανθρώπινες προσπάθειες», είπε η Louise McRae από τη Zoological Society of London (ZSL), η οποία ήταν ένας από τους συντάκτες της έκθεσης European Wildlife Comeback , που ανατέθηκε από την Rewilding Europe.
«Ως ερευνητής που εργάζεται για την παγκόσμια βιοποικιλότητα και εξετάζει τις παγκόσμιες τάσεις, μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό να ακούω τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, αλλά αυτή η έκθεση είναι πραγματικά συναρπαστική, ενθαρρυντική και εμπνέει ανθρώπους σαν εμένα να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουμε».
Ο γκρίζος λύκος ήταν ο πιο γρήγορος που επέστρεψε μεταξύ των σαρκοφάγων. Για αιώνες ο πληθυσμός τους μειωνόταν συνεχώς λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, όταν υπήρχαν μόνο λίγοι πληθυσμοί που ζούσαν σε θύλακες της νότιας και βορειοανατολικής Ευρώπης. Ύστερα από τη θέσπιση της νομοθεσίας για την προστασία τους και την περισσότερη ανοχή του κοινού να ζει μαζί τους, οι αριθμοί αυξήθηκαν κατά 1.800%.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 17.000 λύκοι που περιφέρονται σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, με εκκλήσεις για επανεισαγωγή τους και στη Βρετανία.
Υπάρχουν 12.500 ζεύγη αετών με λευκή ουρά που πετούν στα ύψη σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με αυξανόμενους πληθυσμούς στη δυτική ακτή της Σκωτίας και στο Isle of Wight. Σε όλη την Ευρώπη, σημειώθηκε αύξηση των αριθμών κατά 445% μεταξύ 1970 και 2018, κυρίως χάρη στη νομική προστασία και την απαγόρευση των επιβλαβών φυτοφαρμάκων.
Από το 1960, οι πληθυσμοί των καφέ αρκούδων έχουν αυξηθεί κατά 44%, λόγω της καλύτερης νομικής προστασίας, αν και η δίωξη εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο και οι συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπου και αρκούδας συνεχίζονται.
«Η συνύπαρξη με είδη όπως τα σαρκοφάγα εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, αλλά οι συμπεριφορές αλλάζουν – εξακολουθούμε να μαθαίνουμε τρόπους να ζούμε δίπλα σε αυτά τα είδη», είπε η McRae.
Ο πρόσφατα προτεινόμενος νόμος της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης, εάν εγκριθεί, θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της απώλειας βιοποικιλότητας και της κλιματικής καταστροφής, λένε οι ερευνητές. Στις προτάσεις περιλαμβάνονται στόχοι για την αναστροφή της μείωσης των πληθυσμών των επικονιαστών έως το 2030 και τη μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων στο μισό έως την ίδια ημερομηνία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κύρια πολιτική είναι η Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα (CBD). Η επόμενη δεκαετία των στόχων του ΟΗΕ για την αποκατάσταση της φύσης πρόκειται να συμφωνηθεί στο Μόντρεαλ τον Δεκέμβριο στο Cop15.