Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε μια συνάντηση που αναμενόμενο είναι να έχει ως βασικό θέμα συζήτησης και τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει στην Εκκλησία της Κρήτης με την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Χανίων και τις συνεχείς παρεμβάσεις περί «μεταθετού».
Όπως έχει γράψει το Creta24, μετά το παρασκήνιο πολλών ημερών, η τελευταία παρέμβαση ήρθε μέσω τροπολογίας, την οποία σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη, αφού «επιχειρείται ουσιαστική αλλοίωση του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος που διέπει την Εκκλησία της Κρήτης» και καλεί την Ελληνική Πολιτεία να μην προχωρήσει στην ψήφιση της τροπολογίας.
Με την τροπολογία που συζητήθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση επιχειρεί να μπλοκάρει τη δυνατότητα μετακίνησης ενός μητροπολίτη σε άλλη χηρεύουσα μητρόπολη στην Εκκλησία της Κρήτης, με τους Ιεράρχες του νησιού να έρχονται πλέον σε ευθεία ρήξη με την κυβέρνηση και το Φανάρι, κάτι που είχαν προσπαθήσει να αποφύγουν με την αναβολή της εκλογής μητροπολίτη, μετά την προηγούμενη παρέμβαση, η οποία προερχόταν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ζαχαράκη: Η τροπολογία που αφορά την Εκκλησία της Κρήτης, τυγχάνει της έγκρισης του Οικουμενικού Πατριαρχείου
«Δεν υπάρχει καμία διάθεση ή πρόθεση παρέμβασης στα εσωτερικά της εκκλησίας, είναι μία ερμηνευτική διάταξη που ζητήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την επιβεβαίωση του νόμιμου και του κανονικού», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στη Βουλή υπεραμυνόμενη της τροπολογίας, ενώ δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης για «ωμή παρέμβαση».
«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση παρέμβασης. Δεν ήρθε το υπουργείο Παιδείας να νομοθετήσει εν κενώ. Ζητήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μία ερμηνευτική διάταξη. Με την επιβεβαίωση περί του νόμιμου και κανονικού της ερμηνευτικής διάταξης από απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ερχόμαστε να νομοθετήσουμε», επέμεινε η υπουργός Παιδείας και συνέχισε:
«Καλούμαστε σήμερα, μετά την απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία θεωρήθηκε, και νόμιμη, και κανονική, να κάνουμε πιο στέρεη τη διάταξη του νόμου. Όλη αυτή την ερμηνεία που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας, απαντήθηκε ως νόμιμη και κανονική από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.. Πρόκειται περί ερμηνευτικής διάταξης. Αυτά έγιναν με κοινωνό και παραλήπτη την Εκκλησία της Κρήτης».
«Δεν είναι κάτι που γίνεται εν κενώ πολλά χρόνια μετά, αλλά κυρίως ως μία ερμηνεία η οποία ζητήθηκε να δώσουμε και δώσαμε. Επιβεβαιώθηκε το νόμιμο και κανονικό στην απάντηση της υπηρεσίας, ήρθε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και απάντησε, άρα η παρέμβαση δεν έχει να κάνει με μία ανεπίκαιρη ή ξαφνική παρέμβαση. Είναι επειδή έχει εκκινηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και το υπουργείο Παιδείας ήρθε να διευκολύνει την οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ της Εκκλησίας της Κρήτης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν ισχύει οτιδήποτε μπορεί να λέγεται, να εικάζεται, περί παρέμβασης και μάλιστα με ονομαστικές αναφορές», κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.