Συνάντηση εργασίας των στελεχών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Χερσονήσου (ΔΕΥΑΧ), πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Δημάρχου Χερσονήσου και Προέδρου της Επιχείρησης, κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη, στο Δημαρχείο Μαλίων.
Η συνάντηση – η οποία υλοποιήθηκε λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αντιμετώπιση της λειψυδρίας – είχε στόχο την καταγραφή και επαναπροσδιορισμό των δράσεων που ήδη υλοποιεί η επιχείρηση, την αξιολόγηση του κυβερνητικού πλαισίου παρεμβάσεων, αλλά και την επαναδιατύπωση της θέσης της ΔΕΥΑΧ στο κρίσιμο ζήτημα της λειψυδρίας. Όπως τόνισε μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ και δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, «το πρόβλημα της λειψυδρίας συνολικά πρέπει να αντιμετωπιστεί κι αντιμετωπίζεται σε επίπεδο Δήμου Χερσονήσου στο πλαίσιο των υφιστάμενων δυνατοτήτων, προκειμένου να μην απειληθεί η ανθεκτικότητα των τοπικών υποδομών, η τουριστική δραστηριότητα και η ποιότητα ζωής των πολιτών».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δοξαστάκης είχε εγκαίρως και εμπεριστατωμένα καταθέσει πλήρες σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, το οποίο είχε αποσταλεί στον Πρωθυπουργό και στα αρμόδια Υπουργεία. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και τη σαφή τεκμηρίωση, η Πολιτεία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί και δεν έχει δώσει καμία απάντηση επί του προτεινόμενου σχεδίου.
«Δεν προσεγγίζουμε τη λειψυδρία ως ένα θεωρητικό ζήτημα. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που απαιτεί άμεσα μέτρα και θεσμική συνεργασία» ανέφερε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης για να προσθέσει: «Ο Δήμος Χερσονήσου και η ΔΕΥΑΧ έχουμε ήδη δρομολογήσει έργα και προτάσεις για την προστασία του υδάτινου δυναμικού μας. Περιμένουμε από την Πολιτεία να κινητοποιηθεί, με σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες και στη γνώση που έχουμε αποκτήσει μέσω της εμπειρίας μας».
Αναφέρεται, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκαν οι τεχνικές παρεμβάσεις που προτείνει η ΔΕΥΑΧ για άμεση υλοποίηση, η ανάγκη θεσμικής συνεννόησης για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Πολιτεία, ο προβληματισμός για την απουσία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος από πλευράς κυβέρνησης και η κρισιμότητα προστασίας των υδάτινων πόρων ενόψει της τουριστικής αιχμής του Αυγούστου.
Η ΔΕΥΑΧ επαναβεβαιώνει τη βούλησή της να συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, σε στενή συνεργασία με την Πολιτεία και τις τοπικές κοινωνίες.