Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
21.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Συνάντηση εκπαιδευτικών με την Αν. Προϊσταμένη του ΚΕΔΑΣΥ

Πρέπει να διαβάσετε

Την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025 αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» συναντήθηκε με την Αν. Προϊσταμένη του ΚΕΔΑΣΥ, κα. Κωνσταντίνα Οικονομουπούλου.

Στη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τη στελέχωση και τη λειτουργία ενός κρίσιμου πυλώνα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, το αίτημα δημιουργίας 2ου ΚΕΔΑΣΥ και η εκπαιδευτική πολιτική που αφορούν τα τμήματα ένταξης, την παράλληλη στήριξη, τις ΕΔΥ κ.ά. Αναλυτικότερα τα θέματα που αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν ήταν τα παρακάτω:

Η δημιουργία 2ου ΚΕΔΑΣΥ στο νομό Ηρακλείου αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς θα βοηθήσει σημαντικά στη διαδικασία εξέτασης των πολυάριθμων αιτήσεων αξιολόγησης. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται, στο ΚΕΔΑΣΥ Ηρακλείου, 3.500 με 4.000 αιτήματα αξιολόγησης μαθητών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το προσωπικό του ΚΕΔΑΣΥ καταβάλει υπεράνθρωπη προσπάθεια με αποτέλεσμα να ολοκληρώνονται περίπου 2.200 αξιολογήσεις κάθε έτος. Η ίδρυση και η λειτουργία 2ου ΚΕΔΑΣΥ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς θα συμβάλει στην κατανομή των αιτήσεων, στην ευκολότερη πρόσβαση γονέων-μαθητών και στην γρηγορότερη ολοκλήρωση των αξιολογήσεων.

Η ίδρυση και η λειτουργία τμημάτων ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα, όπως και της ΕΔΥ (ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός και εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής). Επιπλέον, δεύτερος εκπαιδευτικός στις τάξεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ισότιμο ρόλο στο πλαίσιο της συνδιδασκαλίας.

Τονίστηκε η προσπάθεια του ΥΠΑΙΘΑ για τη περικοπή των προσλήψεων στις δομές της Ειδικής Αγωγής, όπως με την παράνομη Υπουργική Απόφαση που καθόρισε την παράλληλη στήριξη με βάση τη σχολική μονάδα και όχι τον προσδιορισμό της ονομαστικά, όπως προβλέπεται με βάση τη νομοθεσία.

Επισημάνθηκε ότι ο θεσμός της παράλληλης στήριξης, όπως υπήρχε μέχρι σήμερα, ολοκληρώνεται το 2027 και το ΥΠΑΙΘΑ αφενός δεν αποσαφηνίζει το μοντέλο που θα ακολουθηθεί και αφετέρου οι πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών (συγχωνεύσεις τμημάτων, αύξηση αριθμού μαθητών στα τμήματα, παράνομη Υ.Α. για την παράλληλη στήριξη) φανερώνουν τη στόχευση περιορισμού του ανθρώπινου δυναμικού συνολικά στη Γενική Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Υπογραμμίστηκε η τραγική κατάσταση με την υπολειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στην Κρήτη και στην παρουσία μονάχα ενός γιατρού δημόσιου με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την υποστήριξη των παιδιών που χρειάζονται παρέμβαση ή νοσηλεία.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» θα συνεχίσει να προασπίζεται και να παλεύει με κάθε τρόπο για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, το εργασιακό πλαίσιο του εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού και την αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με βάση της σύγχρονες ανάγκες», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος.

in_article_2_mobile

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα