Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Συναγερμός στην Τουρκία: 9 εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν σε χρυσωρυχείο – Bίντεο ντοκουμέντο

Πρέπει να διαβάσετε

Τουλάχιστον εννέα εργάτες πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από το έδαφος, μετά από μια τεράστια κατολίσθηση που σημειώθηκε σε ορυχείο χρυσού στην ανατολική Τουρκία. Εκατοντάδες διασώστες συνέχισαν σήμερα το πρωί (14/2) τις προσπάθειες αναζήτησης των παγιδευμένων.

Η κατολίσθηση έπληξε το ορυχείο Copler στην πόλη Ίλιτς στην ορεινή επαρχία Eρζιντζάν της Τουρκίας. Πλάνα που φέρεται να τραβήχτηκαν από έναν εργάτη δείχνουν μια τεράστια μάζα γης να «τρέχει» σε μία ρεματιά, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά της. Η κατολίσθηση αφορούσε ποσότητα χώματος που εξάγεται από το ορυχείο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

Περίπου 800 μέλη του προσωπικού έρευνας και διάσωσης, μεταξύ των οποίων αστυνομικές και στρατιωτικές ομάδες, διασώστες ναρκών και εθελοντές, αναπτύχθηκαν για να εντοπίσουν τους εργαζόμενους στο ορυχείο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών νωρίς την Τετάρτη.

Άλλοι εργαζόμενοι στο ορυχείο συμμετείχαν επίσης στις προσπάθειες για τη διάσωση των συναδέλφων τους, ενώ οι οικογένειες των αγνοουμένων περίμεναν σε μια περιοχή κοντά στο ορυχείο για νέα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ανέφερε η Haberturk. Ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της καταστροφής.

Οι ειδικοί, εν τω μεταξύ, έχουν προειδοποιήσει ότι η κατολίσθηση μπορεί να εγκυμονεί περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ο γεωλόγος Σουλεϊμάν Παμπάλ είπε ότι το έδαφος που σχημάτισε την κατολίσθηση είχε υποστεί επεξεργασία για χρυσό και μπορεί να περιέχει επικίνδυνες ουσίες όπως κυάνιο που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη χρυσού. Προειδοποίησε επίσης για απειλή στον κοντινό ποταμό Ευφράτη.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ένα ρέμα που οδηγεί στον Ευφράτη έκλεισε για να αποφευχθεί η ρύπανση των υδάτων. Ο κυβερνήτης του Eρζιντζάν, Χάμζα Αϊντόγλου είπε επίσης ότι δεν υπήρξε διαρροή στην πλωτή οδό.

Το ορυχείο έκλεισε το 2020 μετά από διαρροή κυανίου στον ποταμό, ο οποίος εκτείνεται σε Τουρκία, Συρία και Ιράκ. Άνοιξε ξανά δύο χρόνια αργότερα αφού επιβλήθηκε πρόστιμο στην εταιρεία και ολοκληρώθηκε η επιχείρηση καθαρισμού.

Η Τουρκία έχει φτωχό ιστορικό ασφάλειας ορυχείων. Το 2022, μια έκρηξη στο ανθρακωρυχείο Aμάσρα στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας σκότωσε 41 εργάτες. Η χειρότερη καταστροφή στη χώρα σημειώθηκε το 2014 σε ανθρακωρυχείο στη Σόμα, στη δυτική Τουρκία, όπου σκοτώθηκαν 301 άνθρωποι. Μετά από αυτά τα περιστατικά, οι μηχανικοί προειδοποίησαν ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια αγνοούνταν συχνά και οι επιθεωρήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν επαρκώς.

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα