Συμφωνία των Πρεσπών: «Πέρασε» από τη Βουλή της πΓΔΜ – Το «μπαλάκι» στην Ελλάδα

Πρέπει να διαβάσετε

«Πέρασε» από τη Βουλή της πΓΔΜ η συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή του ονόματος της σε “Βόρεια Μακεδονία“, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ βρήκε τις πολυπόθητες ψήφους. Πλέον, η Συμφωνία των Πρεσπών μένει να περάσει και από την ελληνική Βουλή, στην οποία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «θα έρθει άμεσα, μέσα στον Ιανουάριο».

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και το συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Ζάεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω Twitter.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα»

«Η Βουλή έχει λάβει μέχρι στιγμής δύσκολες αποφάσεις. Και σήμερα δεν είναι εύκολο», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στους βουλευτές. Μάλιστα, ο Ζάεφ εξαπέλυσε επίθεση κατά του VMRO-DPMNE, που απείχε από τη συνεδρίαση και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας των Πρεσπών. «Το κόμμα σας ξέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι δεν μπορούμε χωρίς συμφωνία να διαπραγματευτούμε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

 «Πυροδοτούνται» εξελίξεις στην Αθήνα

Πλέον, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις που αφορούν στο μέλλον της συγκυβέρνησης, από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος, στη συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κράτησε… στάση αναμονής, μέχρι να ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες πολιτικό σκηνικό στην πΓΔΜ. Μένει έτσι, ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αλλά και τα επόμενα βήματά του, καθώς έχει ξεκαθαρίσει πως δεν στηρίζει τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Ζυμώσεις για να βρει τους 80 ο Ζάεφ

Νωρίτερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του «BESA». Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA Μπιλάλ Κασάμι που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, επιβεβαίωσε πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.

«Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως βουλευτές του αλβανικού κόμματος ζητούσαν να μην χρησιμοποιείται πουθενά ο όρος «Μακεδόνας» στα επίσημα έγγραφα και επέμεναν οι πολίτες να αποκαλούνται «Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Όπως ισχυρίζονται, έτσι δεν θα δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά, αλλά και άλλοι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν να γίνουν «Μακεδόνες».

Τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του BESA και του κόμματος του Ζάεφ ανακοίνωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Κοσταντίν Κοσταντίνοφ.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα