Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
28.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Συγκλονίζει η κόρη του Λευτέρη Καλομοίρη – «Ας κοπάσουν οι ήχοι των όπλων»

Πρέπει να διαβάσετε

Την Κυριακή 7 Ιουνίου στις 9 π.μ θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι, το σαρανταήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του Λευτέρη Καλομοίρη «Ντελικάνή» που «έφυγε» από τη ζωή στις 2 του περασμένου Μαΐου.

Η οικογένεια του καλεί φίλους, συγγενείς και συγχωριανούς να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του.

Η ΑΝΩΓΗ δημοσίευσε ένα κείμενο της κόρης του Λευτέρη Καλομοίρη, Αριστέας, η οποία εκ μέρους όλης της οικογένειας γράφει έναν συγκλονιστικό αποχαιρετισμό για τον πατέρα της:

Αναλυτικά το κείμενο της Αριστέας:

 «Άνθρωπος που ξεχώριζες ανάμεσα στο πλήθος,
ήσουν, γιατί εδίδασκες, πολιτισμό και ήθος.
(Μαίρη Κόκκινου)

Σαράντα ημέρες πέρασαν χωρίς την παρουσία σου χαρά μας.Και λέω χαρά μας γιατί ήσουν ο άνθρωπος εκείνος που έδινες χαρά και ομόρφιζε με τη λεβεντιά, την ανθρωπιά, την τιμιότητα, την καλοσύνη, την αξιοπρέπεια και το καλαμπούρι του, τ’Ανώγεια και όλη την Κρήτη.

Από τη μέρα που έφυγες τ’Ανώγεια είναι φτωχά.Κάθε γλέντι από εδώ και πέρα θα σε αναζητά να σύρεις τον χορό λεβέντικα. Κάθε σοκάκι θα αναζητά να ακούσει τις καντάδες σου. Και από κάθε άνθρωπο θα λείψει η παρηγοριά που έπαιρνε από τους δικούς σου στίχους.

Ποιος θα χορέψει Ανωγειανό Πηδηχτό και δεν θα σε φέρει στο νου; Που ήσουν αυτός που με μεράκι και περηφάνια διέδιδες τα αυθεντικά βήματα του.

Ένας αγνός και λαϊκός ποιητής, με έντονες ευαισθησίες και ένας γνήσιος λάτρης της ζωής. Αγαπούσες βαθιά την Πατρίδα, την οικογένεια, τον συνάνθρωπο, τον τόπο σου. Ιδιαίτερα όμως αγαπούσες τη Φύση και τα παιδιά, στα οποία δίδασκες κρητικό παραδοσιακό χορό και ανθρωπιά μέσα από τις πατρικές συμβουλές σου,Για αυτά έλεγες τη μαντινάδα:

Έβρηκα τρόπο και μπορώ να σταματώ το χρόνο,
γιατί συναναστρέφομαι με τα κοπέλια μόνο.

Αφήνοντας πίσω σου μια πλούσια ποιητική συλλογή 5 βιβλίων με μαντινάδες:”Ο Ντελικανής”, “Μια μαντινάδα μια ζωή”, “Τον Έρωντα εφαντάστηκα”, “Ποιο Παραμύθι να σου πω;”,”Αέρας είναι η ζωή” και τον αυθεντικό χορό σου, αναμφίβολα αποτελείς τεράστιο κεφάλαιο της κρητικής λαϊκής παράδοσης, το οποίο ως Φάρος θα φωτίζει τις νέες γενιές. Σήκωσες στους ώμους σου τα Ανώγεια και τα ταξίδεψες με ειλικρινή αγάπη πέρα από τα σύνορα.

Το νήμα της ζωής σου όμως κόπηκε απρόοπτα και τραγικά τη νύχτα της 2ης Μαΐου. Η ξαφνική και άδικη απώλεια σου, έχει στοιχίσει όχι μόνο στην οικογένεια σου, αλλά και σε όλο τον κόσμο που σε γνώριζε και σε αγαπούσε.

Πατέρα, αποχαιρέτησες τη ζωή με αντρειοσύνη και αυτοθυσία, στην προσπάθεια σου να προστατεύσεις την οικογένεια σου και όχι μόνο. Το σώμα σου έγινε ασπίδα για όλους μας. Έτσι ας γίνει τούτο το στερνό ταξίδι σου Πατέρα, διδαχή, μήνυμα για όλους τους Ανωγειανούς, για εμάς τους νεότερους. Πως δηλαδή τα Ανώγεια ήταν ο τόπος των αντρειωμένων, ο τόπος που εκφραζόταν η ανωγειανή ψυχή που με λεβεντιά διεκδικούσε στους αιώνες το δικαίωμα για Ελευθερία, Ειρήνη, Αγάπη.

Ας κοπάσουν οι ήχοι των όπλων.για να ακούσουμε ξανά τους στίχους του Ψηλορείτη, που είναι οι μαρτυρίες των αντρειωμένων του τόπου μας και ας βαδίσουμε ξανά στον δρόμο του σεβασμού και των πατροπαράδοτων αξιών μας.

Η οικογένεια μου ευχαριστεί θερμά όλο τον κόσμο για την αγάπη και τη στήριξη στο πένθος μας. Σου αφιερώνει με πολλή αγάπη και περηφάνια τη μαντινάδα:

Πατέρα του Πολιτισμού, της ανθρωπιάς μπροστάρη,
Αητέ μας υπερήφανε, τση Κρήτης το καμάρι».

Πηγή: anogi.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα