Χιλιάδες πολίτες “πλημμύρισαν” τον αύλειο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Καστελλίου, την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025, σε μια συγκινητική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Η βραδιά που υλοποιήθηκε ως αποτέλεσμα της συνένωσης δυνάμεων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, της Περιφέρειας Κρήτης, 22 Πολιτιστικών Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων της Δημοτικής Ενότητας Καστελλίου και της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, προσέφερε έναν μοναδικό συνδυασμό μουσικής και ιστορικής αναδρομής, με στόχο να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη των τραγικών γεγονότων του 1974.
Στην «καρδιά» αυτής της ξεχωριστής βραδιάς βρέθηκαν δύο εμβληματικοί καλλιτέχνες: ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο «αιώνιος έφηβος» της ελληνικής ροκ σκηνής και ο Βασίλης Σκουλάς, πρεσβευτής της κρητικής μουσικής παράδοσης. Οι δύο καλλιτέχνες, με τις μοναδικές τους φωνές και την ψυχή τους, “δόνησαν” το Καστέλλι, υπενθυμίζοντας το θάρρος και τη δύναμη ψυχής όσων αντιστάθηκαν στην εισβολή. Στην εκδήλωση, με τον τίτλο «Ένα τραγούδι από την Κρήτη για την Κύπρο», τιμήθηκαν επτά-εν ζωή- πολίτες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, οι οποίοι συμμετείχαν στα πολεμικά γεγονότα του Ιουλίου-Αυγούστου του 1974 και στους οποίους απονεμήθηκαν, πλακέτα και έπαινος. Οι τιμώμενοι πολίτες ήταν οι: Γιώργος Παπαδάκης από το Μπιτζαριανώ, ο Μανούσος Τρευλάκης από τη Μαθιά, ο Νίκος Λαμπράκης από το Αρκαλοχώρι, ο Γιάννης Κόκκινος από το Πανόραμα, ο Μανόλης Μανιάς από το Γαλενιανώ, ο Μιχάλης Ανδρουλάκης από τον Ευαγγελισμό και ο Μιχάλης Φαρσαράκης από το Καρδουλιανώ του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Τόνισε τη σπουδαιότητα της θυσίας των Ελληνοκυπρίων, της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της Α΄ Μοίρας καταδρομών, οι οποίοι «στάθηκαν με θάρρος απέναντι στους επιδρομείς», ενώ αναφέρθηκε επίσης στην πληγή της ντε φάκτο διχοτόμησης του νησιού και στην ανάγκη συνέχισης των αγώνων για δικαίωση και ειρήνη.
«Ως Δημοτική Αρχή έχουμε τη πεποίθηση ότι η ιστορική μνήμη είναι δύναμη αντίστασης στην αδικία και πυξίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτό βρισκόμαστε απόψε όλοι εδώ! Για να τιμήσουμε τη μνήμη όσων έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και επτά συνδημότες μας που πολέμησαν στην Κύπρο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πέρα από τη μνήμη της Κύπρου, ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία και όχι μόνο: Την προστασία του μοναδικού προμινωικού μνημείου της Παπούρας, το οποίο κινδυνεύει από παράλογες αποφάσεις σχετικές με την εγκατάσταση ραντάρ. Ο Δήμαρχος, από το βήμα της εκδήλωσης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να ενώσουν τη φωνή τους στον αγώνα για τη σωτηρία του μνημείου, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του ΚΑΣ και νέα μελέτη υπό την εποπτεία της ανεξάρτητης αρχής, τονίζοντας:
«Όλη η τοπική κοινωνία, φορείς, σύλλογοι και απλοί πολίτες, μαζί με το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, με 250 και πλέον αρχαιολόγους από την Ευρώπη και όχι μόνο, από πανεπιστήμια όλου του κόσμου και χιλιάδες πολίτες από όλη την Ελλάδα, προσηλωνόμαστε στο στόχο και αγωνιζόμαστε για την σωτηρία του μνημείου των 5.000 ετών που κινδυνεύει από παράλογες αποφάσεις που στηρίζονται σε μυθεύματα και οδηγούν στον αφανισμό του. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης η τοποθέτηση των ραντάρ σε εφαπτόμενες θέσεις ένθεν κακείθεν του μνημείου, που το “πνίγουν” και το αφανίζουν, είναι μονόδρομος. Πολλοί ειδικοί μετά την ανάδειξη του θέματος επικοινώνησαν μαζί μας, και διαψεύδουν τους ακαμάτηδες του Υπουργείου Υποδομών, που 7 χρόνια μετά από την υπογραφή της σύμβασης ασχολήθηκαν πρώτη φορά με το θέμα και ερεύνησαν μόνο τις δύο απαλλοτριωμένες κορυφές από τις δεκάδες της περιοχής που μπορεί να είναι κατάλληλες.
Το ερώτημα της κοινωνίας που είναι καθολικά αντίθετη στην εγκατάσταση ραντάρ στην Παπούρα, δεν έχει απαντηθεί!!! Και είναι απλό: Αν δεν υπήρχε η Παπούρα δεν θα γινόταν το Α/Δ ;; Ζητούμε την ακύρωση της απόφασης του ΚΑΣ και νέα μελέτη υπό την εποπτεία της ανεξάρτητης αρχής. Ενώστε τη φωνή σας, ενώστε τη δύναμη σας μαζί μας, υπογράψτε στο save papoyra, ώστε να φτάσει παντού το μήνυμα για την προστασία του του αρχαιολογικού χώρου και του μοναδικού και σπουδαίου μνημείου της Παπούρας».
Στην εκδήλωση αναγνώστηκε επίσης, μήνυμα του Δημάρχου Λευκωσίας Χαράλαμπου Προύντζου, ο οποίος τόνισε: «Η εκδήλωση σας είναι ένας ύμνος ενότητας του Ελληνισμού. Μια υπενθύμιση πως η Κύπρος και η Κρήτη, μέσα από κοινές θυσίες, κοινούς αγώνες και κοινή ψυχή, συνεχίζουν να στέκονται μαζί σεβόμενες την ιστορία, υπηρετώντας την αλήθεια, τιμώντας όσους δεν είναι πια μαζί μας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την πρωτοβουλία αυτή». Επίσης, αναγνώστηκε το μήνυμα της Προέδρου του Συλλόγου Πεδιαδιτών Αθήνας Αμαλίας Σγουροβασιλάκη. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καλλιόπη Αποστολογιωργάκη, ενώ συγκίνηση σκόρπισαν τα λόγια του Προέδρου του Συλλόγου Κυπρίων στην Κρήτη Γιάννη Χατζηιωάννου και της Ευαγγελίας Τριανταφυλλίδη, αδελφής του Μανούσου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος έχασε τη ζωή του τον Αύγουστο του 1974 και ήταν αγνοοούμενος μέχρι το 2017 οπότε και τα οστά του επέστρεψαν στη γενέτειρα του.
Την εκδήλωση παρουσίασαν, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδας Γιώργος Καλογεράκης και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασταμονίτσας Θεοδώρα Καντηφεδάκη. Παρευρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, οι Αντιπεριφερειάρχες Γεωργία Μηλάκη και Νίκος Συριγωνάκης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Ελένη Μαράκη Μπελαδάκη, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μανώλης Μπελαδάκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και πολλοί άλλοι, εκπρόσωποι αρχών και φορέων του τόπου.
Η βραδιά στο Καστέλλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας αποτέλεσε μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η μνήμη των γεγονότων και των αγώνων παραμένει ζωντανή, εμπνέοντας τις νέες γενιές να αγωνίζονται για δικαιοσύνη, ειρήνη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε όλο τον κόσμο διανεμήθηκε έντυπο, σχετικό με τα γεγονότα του 1974 και την εκδήλωση στο Καστέλλι.