Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στροφή στην παραγωγή πράσινης τεχνολογίας σηματοδοτούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν τάχθηκαν αμφότεροι υπέρ μιας αλλαγής στον τρόπο σκέψης όσον αφορά την ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική και τις ΗΠΑ σε ξεχωριστές ομιλίες τους την Πέμπτη.

«Η Ευρώπη έχει επικεντρωθεί στον καταναλωτή για πάρα πολύ καιρό», δήλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του στα Ηλύσια Πεδία την Πέμπτη, λέγοντας ότι αυτό εμπόδισε την ανάπτυξη κάθε σημαντικού βιομηχανικής ανασυγκρότησης της ΕΕ τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Η ομιλία του Μακρόν αντικατόπτριζε τον ισχυρισμό του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν  νωρίτερα την ίδια ημέρα, όπου δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες υφίστανται μια «πραγματική αλλαγή» στη βιομηχανική πολιτική.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η ΕΕ έχει παραπλανηθεί θεωρώντας τον εαυτό της «ως ανοικτή αγορά» και αναζητώντας πάντα χαμηλότερες τιμές. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ δημιούργησε εξαρτήσεις με τρίτες χώρες, κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

«Δεν είμαστε προορισμένοι να γίνουμε καταναλωτές της αμερικανικής βιομηχανίας», επέμεινε ο πρόεδρος.

Ούτε θέλει να εξαρτάται από την Κίνα. «Αντί να προσπαθούμε να πολεμήσουμε τους Κινέζους, θα κάνουμε το ίδιο με αυτούς: θα υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή μας κυριαρχία και θα παράγουμε ό,τι χρειαζόμαστε στην Ευρώπη», είπε.

Η ανταπόκριση της ΕΕ στην αμερικανική Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού (IRA), ένα τεράστιο επενδυτικό πακέτο για τη στήριξη της πράσινης βιομηχανίας των ΗΠΑ, αποδεικνύει ότι η Ευρώπη κάνει επιτέλους την πράσινη βιομηχανική μετάβαση «τη μητέρα όλων των μαχών», πρόσθεσε.

Ο Μπρετόν, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση σε πάνελ πριν από την ομιλία του Μακρόν, υποστήριξε επίσης ότι η προώθηση της πράσινης βιομηχανίας «προηγείται του IRA» με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αντικρούοντας κάθε κατηγορία ότι η απάντηση της ΕΕ στον IRA τροφοδοτήθηκε από πανικό.

Μια «ευρωπαϊκή ρυθμιστική παύση»

Ο Μακρόν ζήτησε μια «ευρωπαϊκή ρυθμιστική παύση» όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, δίνοντας έτσι στους βιομηχανικούς φορείς περισσότερο χρόνο για να προσαρμόσουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες.

Αυτό συμβαίνει καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε σημαντικά μεταρρυθμιστικά σχέδια για τη στήριξη της απαλλαγής της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον άνθρακα, όχι μόνο με την Πράξη για τη Βιομηχανία Καθαρού Μηδενός (NZIA) και την Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRMA). Ενώ η NZIA στοχεύει σε μια πιο αυτόνομη βιομηχανία της ΕΕ, η CRMA επιδιώκει να αυξήσει την ποσότητα των κρίσιμων πρώτων υλών που προέρχονται από την ΕΕ.

Ο Μακρόν θέλει επίσης να επιτρέψει μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανικές επενδύσεις, ιδίως με τη δημιουργία ενός Ταμείου Κυριαρχίας, το οποίο προωθεί ενεργά.

Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο για την «πράσινη βιομηχανία» στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το οποίο θα εστιάζει στην επαγγελματική κατάρτιση για βιομηχανικές θέσεις εργασίας, στις στοχευμένες επενδύσεις και στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα