Οι αλλαγές στις συνήθειες των Ελλήνων και η αυξανόμενη τάση για κατανάλωση στο σπίτι έναντι εκείνης εκτός σπιτιού, αποτυπώνονται στο καλάθι του σούπερ μάρκετ, όπως αυτό διαμορφώνεται στο σύνολο του 2024 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2025.
Αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά, ήταν ανάμεσα στα προϊόντα τα οποία εμφάνισαν τη μεγαλύτερη άνοδο στον όγκο των πωλήσεών τους στα σούπερ μάρκετ, στο σύνολο του 2024. Άρα τα αγόρασαν περισσότερο συγκριτικά με το 2023, οι καταναλωτές. Τα αλκοολούχα ποτά καταγράφουν, μάλιστα, το πρώτο δίμηνο του 2025, διψήφια αύξηση της τάξεως του 15,1% σε σχέση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. Με ρυθμό 5,4% «τρέχουν» την ίδια περίοδο τα αναψυκτικά. Στην άνοδο αυτή θα πρέπει παράλληλα να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες στις οποίες επίσης ο όγκος των πωλήσεων αυξάνεται, σε αυτές τις δύο συνεχίζονται και φέτος οι αυξήσεις στην τιμή ανά μονάδα.
Την ίδια στιγμή, στις προτιμήσεις των καταναλωτών ανεβαίνει συνεχώς η κατηγορία των έτοιμων και ημιέτοιμων γευμάτων. Η αγορά των «heat and eat», των γευμάτων δηλαδή που χρειάζονται έως και 5 λεπτά προετοιμασία για να καταναλωθούν, έφτασε τα 144 εκατ. ευρώ το 2024, με ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 7,5% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Circana που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο.
Γεύμα και ποτό στο σπίτι
Η παραπάνω εικόνα είναι ενδεικτική της «στροφής» που κάνουν οι καταναλωτές, προτιμώντας πλέον πιο συχνά, να καταναλώσουν ποτά με φίλους στο σπίτι, παρά να βγουν έξω. Ή ακόμη, ένα ημιέτοιμο φαγητό που θα αγοράσουν από το σούπερ μάρκετ αντί για ένα «γρήγορο» γεύμα που είτε θα παραγγείλουν, είτε θα καταναλώσουν εκτός σπιτιού.
Η συγκριμένη τάση βεβαίως δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και προφανώς συνδέεται με το ζήτημα των πληθωριστικών πιέσεων στα τρόφιμα, που απασχολεί γενικότερα τους καταναλωτές. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 86% των γευμάτων προέρχονται από το σπίτι» σημείωνε ο κ. Παναγιώτης Μπορέτος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Circana. Το ποσοστό της κατηγορίας των «heat and eat» (εξαιρουμένης της ζεστής γωνιάς των σούπερ μάρκετ) έφτασε το 16% στη διάρκεια του 2024, όταν το 2021 διαμορφωνόταν στο 12%. Για το πρωινό γεύμα, το ποσοστό φτάνει το 18%, για το μεσημεριανό το 32%, για το βραδινό το 36% ενώ για τα ενδιάμεσα – σνακ γεύματα, το 3%.
Τη «στροφή» προς …το σπίτι διαπιστώνουν στα καταστήματα τους και οι επαγγελματίες της εστίασης οι οποίο βλέπουν τα τελευταία χρόνια την κατανάλωση να υποχωρεί, ακόμη και την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι η αγορά του Cash & Carry, βασικού «προμηθευτή» του κλάδου της εστίασης, «έκλεισε» το 2024 στο -2,3%, με την ίδια τάση να συνεχίζεται και το 2025, αποτυπώνοντας τη μετακίνηση ενός μέρους της κατανάλωσης, από ”έξω από το σπίτι” στην οικιακή κατανάλωση, όπως σημείωνε ο κ. Βάιος Δημοράγκας, διευθύνων σύμβουλος της NielsenIQ.
Σε ό,τι αφορά το …μέλλον, με βάση την τελευταία έρευνα της ΕΥ «Future Consumer Index», ένας στους δύο Έλληνες δηλώνει πως θα μαγειρεύει πιο συχνά, το 41% σχεδιάζει να περνά περισσότερο χρόνο στο σπίτι και το 40% να διασκεδάζει περισσότερο στο σπίτι.