Τρεις νέες κατηγορίες επένδυσης σε ακίνητα μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα» εντοπίζει η βρετανική εταιρεία επενδυτικής μετανάστευσης Astons, στο πλαίσιο νέας ανάλυσης για την ελληνική αγορά. Μία από τις νέες τάσεις είναι ασφαλώς η στροφή των αγοραστών ακινήτων προς την περιφέρεια. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ορισμένοι αγοραστές έχουν αρχίσει να κινούνται εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες και φυσικά χαμηλότερο κόστος για τη λήψη της άδειας διαμονής, μια και το όριο είναι 400.000 ευρώ.
Φόβοι για στρεβλώσεις
Σύμφωνα με την κ. Ελένη Κοντογεώργου, πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, «υπάρχουν ήδη αναφορές από συμβολαιογράφους της περιφέρειας για αύξηση των συναλλαγών ακινήτων με εμπλοκή ξένων επενδυτών και μεταβιβάσεις ακινήτων έναντι 400.000 ευρώ». Μιλώντας στο 2ο Property Show του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, η κ. Κοντογεώργου είχε επισημάνει τον κίνδυνο δημιουργίας νέων στρεβλώσεων στην αγορά κατοικίας της περιφέρειας αυτή τη φορά, λόγω της απότομης ανατίμησης ακινήτων χαμηλότερης αξίας, προκειμένου να απευθυνθούν στο αγοραστικό κοινό της «χρυσής βίζας». «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα στρεβλώσει δυσανάλογα και τις αντικειμενικές αξίες στις περιοχές αυτές», είχε τονίσει η κ. Κοντογεώργου.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, μέχρι στιγμής το αγοραστικό ενδιαφέρον εκτός Αττικής είναι περιορισμένο, αν και γίνονται αναζητήσεις και σίγουρα έχει αρχίσει να καταγράφεται μια στροφή μικρής μερίδας επενδυτών προς πόλεις που βρίσκονται κοντά στην Αττική, όπως η Κόρινθος ή ακόμα και η Πάτρα. Με βάση την ανάλυση της Astons, οι επενδυτές θα πρέπει να κινηθούν σε πόλεις της χώρας που παρουσιάζουν ανοδική πορεία τιμών πώλησης, ξεχωρίζοντας π.χ. την Καβάλα, όπου η αύξηση τιμών κατά το τελευταίο 12μηνο έχει αγγίξει το 21% σε 1.630 ευρώ/τ.μ.
Μικρή μερίδα ξένων επενδυτών αναζητεί κατοικίες που βρίσκονται κοντά στην Αττική, όπως η Κόρινθος ή ακόμα και η Πάτρα.
Η λύση των παλιών κτιρίων
Η δεύτερη και εξίσου σημαντική αλλαγή που καταγράφει η Astons αφορά το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών να αποκτήσουν κατοικίες που προέρχονται από αλλαγή χρήσης, καθώς αυτή εξασφαλίζει άδεια διαμονής έναντι μόλις 250.000 ευρώ, ακόμα και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου πλέον το όριο έχει αυξηθεί στις 800.000 ευρώ. «Παρατηρούμε αύξηση των επενδύσεων από εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, που αγοράζουν παλιά κτίρια όπως ξενοδοχεία και γραφεία και προχωρούν σε πλήρη ανακατασκευή τους, μετατρέποντάς τα σε διαμερίσματα σύγχρονων προδιαγραφών, που απευθύνονται ακριβώς στους επενδυτές μέσω “χρυσής βίζας”, έναντι 250.000 ευρώ», αναφέρει η ανάλυση της εταιρείας. Η τάση αυτή πρόκειται να ενταθεί το επόμενο διάστημα και τα πρώτα τέτοια ακίνητα αναμένονται στην αγορά προς το τέλος του 2025 ή τις αρχές του 2026, όταν και θα φανεί το μέγεθος του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για ένα μέτρο που κρίνεται ως ιδιαίτερα έξυπνο, καθώς στρέφει τους επενδυτές σε πιο παραγωγικές επενδύσεις και αξιοποιεί τη ζήτηση από το εξωτερικό, προκειμένου να αυξηθεί το απόθεμα κατοικιών στην αγορά. Σημειωτέον ότι τα ακίνητα αυτά απαγορεύεται να αξιοποιηθούν ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ασφαλώς, η τρίτη κατηγορία επένδυσης παραμένουν τα σύγχρονα, αλλά και πολυτελή ακίνητα στα νότια και βόρεια προάστια της Αττικής, ή και στα δημοφιλή νησιά όπου το όριο επένδυσης έχει πλέον διαμορφωθεί στις 800.000 ευρώ. Αν και ο όγκος των συναλλαγών θα είναι πλέον μικρότερος, είναι προφανές ότι το προφίλ των επενδυτών που αγοράζουν τέτοια ακίνητα, είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχε κυριαρχήσει μέχρι σήμερα.
Εκτίναξη αιτήσεων
Εν τω μεταξύ, οι αιτήσεις για χορήγηση νέων αδειών διαμονής έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας του ότι τα χιλιάδες προσύμφωνα που είχαν υπογραφεί πριν από την έναρξη ισχύος των νέων μέτρων, την 1η Σεπτεμβρίου, μετατρέπονται σταδιακά σε οριστικά συμβόλαια, επιτρέποντας έτσι και την υποβολή των σχετικών αιτημάτων.Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, μόνο κατά το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου του 2024 υποβλήθηκαν 2.732 νέες αιτήσεις χορήγησης άδειας διαμονής. Από τις αρχές του 2023 και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2024, έχουν υποβληθεί 16.359 αιτήματα. Εξ αυτών, έχουν εγκριθεί 5.376 άδειες κι εκκρεμούν άλλες 11.368, δείγμα του συσσωρευμένου όγκου και του φόρτου εργασίας που έχει δημιουργηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το 11μηνο του 2024 υποβλήθηκαν 8.059 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εξεταστεί κι εγκριθεί μόλις 1.405, ενώ εκκρεμούν οι υπόλοιπες 6.626 και ασφαλώς εκκρεμούν κι άλλες 4.466 αιτήσεις από το 2023.