Στον Εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν για να απολογηθούν δύο Αιγύπτιοι που φέρονται να είναι οι διακινητές των 21 μεταναστών, που εντοπίστηκαν το πρωί της Πέμπτης, στην παραλία της Τρυπητής στη Γαύδο.
Οι μετανάστες οι περισσότεροι Αιγύπτιοι και κάποιο Σύριοι που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση του Δήμου Χανίων στον Καλαθά Ακρωτηρίου, εξετάστηκαν το πρωί της Παρασκευής από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και είναι όλοι υγιείς.
Προβληματισμός για τη συχνότητα των περιστατικών
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη, διατύπωσε τον έντονο προβληματισμό της για την αύξηση της συχνότητας των περιστατικών και το κόστος περίθαλψης και διαμονής τους.
Πράγματι, πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό άφιξης μεταναστών στο ακριτικό νησί της Γαύδου, μέσα σε 1 ½ μήνα.
Συγκεκριμένα, η απόπειρες προσέγγισης στη Γαύδο έγιναν στις 29/09, στις 20/10, την 1/11 και σήμερα, 09/11.
«Τα περιστατικά πληθαίνουν και το κόστος που επωμίζεται ο Δήμος Χανίων είναι τεράστιο, εάν υπολογίσει κανείς ότι σε αυτούς τους ανθρώπους παρέχουμε διατροφή, ένδυση και υπόδηση, με ξεχωριστή μέριμνα για τα παιδιά, που χρειάζονται παιχνίδια», υπογράμμισε η κ. Ζερβουδάκη για να συμπληρώσει ότι το τελευταίο διάστημα, ο μέσος όρος αφίξεων είναι ανά 10 ημέρες, ενώ το κόστος παραμονής κάθε ομάδας μεταναστών κυμαίνεται από 5-30.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προσφύγων, τις ημέρες παραμονής και την κατάσταση της υγείας τους.
Παράλληλα, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής τόνισε ότι αναμένεται ακόμα μεγαλύτερο κύμα μεταναστών όταν ανοίξει η δίοδος των βίαια εκπατρισμένων Παλαιστινίων προς την Χάφα.
Δυσβάστακτο το κόστος που καλύπτει εξ ολοκλήρου ο Δήμος Χανίων
Η κατάσταση επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον Δήμο Χανίων, αφού επωμίζεται την φιλοξενία των προσφύγων σε όλο το Νομό Χανίων.
«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο της ανθρωπιστικής κρίσης, με αλληλέγγυα διάθεση, δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους», υπογραμμίζει η κ. Ζερβουδάκη, η οποία αναφέρεται στην πλήρη απουσία θεσμικού πλαισίου για το επίμαχο πρόβλημα που επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο, αλλά και στην ασυνέπεια της πολιτείας στο σκέλος της χρηματοδότησης, προκειμένου να καλύπτονται οι αυξανόμενες ανάγκες.
«Πού είναι το κράτος να σταθεί σε θεσμικό πλαίσιο σε αυτές τις καταστάσεις», αναρωτιέται η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, δίνοντας μάλιστα και απτά παραδείγματα της κρατικής ασυνέπειας.
Σύμφωνα με την κ. Ζερβουδάκη, από το 2019-2020 που η δημοτική αρχή κλήθηκε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί το θέμα, με μια άφιξη 80 ανθρώπων, ζητήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο η χρηματοδότηση της φιλοξενίας. Το Υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα εγκρίνει πιστώσεις ύψους 300.00 ευρώ, χωρίς ωστόσο να έχει καταβάλλει ούτε ένα ευρώ μέχρι αυτή τη στιγμή.