Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
18.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στον Αθερινόλακο η βάση του ΕastΜed στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Οι διαγωνισμοί των μελετών για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΕastΜed  «σκιαγραφούν» τη διαδρομή του μεγαλύτερου ενεργειακού project διεθνώς που θα έχει ως κεντρικό κόμβο την Κρήτη.

Η … βάση του ΕastΜed στην Κρήτη θα είναι ο Αθερινόλακος και η μονάδα που θα δημιουργηθεί στον κόλπο του Αθερινόλακου, όπου σήμερα λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ θα έχει ρόλο κόμβου μεταξύ του τμήματος του αγωγού που θα μεταφέρει κοιτάσματα από την ανατολική Μεσόγειο στην Δύση.

Ουσιαστικά στην Κρήτη προβλέπονται δύο υπεράκτιες διασυνδέσεις. Η μία από την νοτιοανατολική Πελοπόννησο μέχρι την περιοχή του Αθερινόλακου και η άλλη από τον Αθερινόλακο στην περιοχή του Βασιλικού στην Κύπρο.

Στην Κρήτη δεν προβλέπονται χερσαία τμήματα του αγωγού. Ουσιαστικά προβλέπεται ένας σταθμός συμπίεσης στον Αθερινόλακο και οι διασυνδέσεις με το σημείο προσαιγιάλωσης.

Δεν προβλέπονται σταθμοί για τα πιθανά κοιτάσματα της Κρήτης

Πρόκειται για μία διαδικασία που δεν αφορά στον σχεδιασμό του έργου αλλά στην προκήρυξη των διαγωνισμών για τις μελέτες που θα αξιολογήσουν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Γι’ αυτόν τον λόγο δεν γίνεται καμία αναφορά, πέρα από τον Αθερινόλακο, σε συγκεκριμένους σταθμούς του αγωγού.

Η αναφορά είναι γενική για τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου και δεν προβλέπονται σταθμοί – κόμβοι για τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης.

Εξάλλου τα κοιτάσματα της Κρήτης και της Κύπρου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό αν θα είναι βιώσιμο το … γιγαντιαίο ενεργειακό project του ΕastΜed.

Οι μελέτες

Όπως αναφέρει το ypodomes.gr τα τμήματα της μελέτης αφορούν στα συγκεκριμένα σημεία :

Υπεράκτια τμήματα

– Από την ΝΑ Πελοπόννησο μέχρι την περιοχή Αθερινόλακκος (ΝΑ Κρήτη),

– Από τον Αθερινόλακκο έως την περιοχή Βασιλικός (Κύπρος),

– Από το Βασιλικό μέχρι το κοίτασμα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Ενδεικτική διάμετρος αγωγών: 26″-28″ (υπόκεινται σε αξιολόγηση και επιβεβαίωση).

Ο σταθμός συμπαραγωγής ξηράς (CS) (Βασιλικό) και τα 2 μικρά παράκτια τμήματα αγωγών στην Κύπρο από καταφύγια μέχρι το CS (Βασιλικό) περιλαμβάνονται.

Χερσαία τμήματα

– Τμήμα χερσαίων αγωγών μήκους περίπου 550 χλμ., Ξεκινώντας από το Φλωροβούνι (Θεσπρωτία) στα βορειοδυτικά της Ελλάδας μέχρι την ΝΑ της Πελοπόννησο, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού υπεράκτιου τμήματος μήκους περίπου. 17 χλμ. και 110 μ. μεγίστου βάθους που θα διασχίζει τον Πατραϊκό Κόλπο. Η ενδεικτική διάμετρος του αγωγού κυμαίνεται από 42 “-48” (υπόκεινται σε αξιολόγηση και επιβεβαίωση),

– Σταθμός συμπίεσης (CS) που θα βρίσκεται στον Αθερινόλακκο (ΝΑ Κρήτης) και τα κοντινά χερσαία τμήματα μεταξύ του σταθμού συμπίεσης του Αθερινόλακκου και του σημείου προσαιγιάλωσης.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα