Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στοματική Υγεία: 6 tips για «να είσαι υπερήφανος για το στόμα σου»

Πρέπει να διαβάσετε

Με το μήνυμα «Να είσαι υπερήφανος για το στόμα σου» (Be proud of your mouth) εορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου) παρακινώντας μας φροντίζουμε το στόμα και τη στοματική μας υγεία ανεξαρτήτως ηλικίας, έχοντας κατά νου ότι η υιοθέτηση καλών συνηθειών στοματικής υγιεινής συμβάλλει στην καλή σωματική και ψυχική υγεία και στην ποιότητα ζωής εν γένει.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας είναι η τελευταία χρονιά της τριετούς εκστρατείας που έφερε τον ενιαίο κεντρικό τίτλο «Να είσαι υπερήφανος για το στόμα σου». Το μήνυμα αυτό αποτελεί ένα κάλεσμα ενδυνάμωσης για ανάληψη δράσης ώστε οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την αξία της στοματικής υγείας και να ενδιαφερθούν γι’ αυτήν.

Από την έναρξη της χρήσης του κεντρικού τίτλου της ενημερωτικής εκστρατείας, το 2021, η παγκόσμια οδοντιατρική κοινότητα επιχειρεί να εμπνεύσει μια θετική αλλαγή διαρκείας εκπαιδεύοντας και ευαισθητοποιώντας τους ανθρώπους για τον ζωτικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η στοματική υγεία στη ζωή όλων μας.

  • Το 2021 εστιάσαμε στη θεμελιώδη σημασία της στοματικής υγείας για τη γενική υγεία.
  • Το 2022 εστιάσαμε στους λόγους για τους οποίους η στοματική υγεία είναι απαραίτητη για την ευτυχία και την ευεξία του ατόμου.
  • Το 2023 εστιάζουμε στη σημασία της φροντίδας του στόματός μας σε κάθε ηλικία.

Το 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οι στοματικές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και δυσφορία, κοινωνική απομόνωση, απώλεια αυτοπεποίθησης, ενώ συχνά συνδέονται με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας (από καρδιαγγειακά έως ορισμένους καρκίνους).

Στο πλαίσιο της φετινής παγκόσμιας ημέρας, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) συστήνει:

– Την υιοθέτηση της καλής στοματικής υγείας στην καθημερινότητα όλων μας.

– Την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.

– Την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

– Τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης.

– Την αποχή από την χρήση καπνού.

– Τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Και επικεντρώνει τις πολύμορφες δράσεις της στην αξία και τη σημασία του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, ο οποίος «Παίζει Άμυνα για το χαμόγελό σας».

«Η κακή στοματική υγεία πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως θέμα υψηλής ιεράρχησης στην παγκόσμια ατζέντα για την υγεία και την ανάπτυξη. Γι’ αυτό το λόγο όλες οι οδοντιατρικές ομοσπονδίες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και στις ηγεσίες των εθνικών Συστημάτων Υγείας να αντιληφθούν την αναγκαιότητα και τον κρίσιμο ρόλο της δια βίου οδοντιατρικής φροντίδας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης και συμπληρώνει πως «σε ό,τι αφορά το οδοντικό τραύμα και την αξία της χρήσης του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, ενδεικτικά αναφέρω ότι:
• Το οδοντικό τραύμα αποτελεί την 5η πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στον κόσμο (πρώτη η τερηδόνα).
• Είκοσι έξι μελέτες ανέφεραν οδοντικό τραύμα κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων, ο επιπολασμός του οποίου κυμαινόταν από 14% έως 47% που ποικίλλει ανάλογα με το άθλημα και τη χώρα.
• Ο αθλητής έχει 50% πιθανότητα να τραυματιστεί στην αθλητική του καριέρα.
• Η επίπτωση των τραυματισμών είναι μέγιστη στην ηλικία 8-11. Η αναλογία στα Αγόρια/κορίτσια είναι 1,5:3,1.
• Τα αθλήματα που έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι: Πολεμικές τέχνες, Ποδόσφαιρο, Ράγκμπι, Μπέιζμπολ, Ποδηλασία, Καλαθοσφαίριση, Σκι, Χόκεϋ επί πάγου, Ιππασία».

Η καλή στοματική υγιεινή προάγει την υγεία 

«Οι καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής προάγουν την εν γένει σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου και πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του καθενός μας. Η πρόληψη των στοματικών παθήσεων είναι κρίσιμης σημασίας, ενώ επίσης η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική τους αντιμετώπιση είναι έργο των ειδικών, αναλόγως της περίπτωσης. Οι στοματικοί και γναθοπροσωπικοί χειρουργοί υπηρετούμε μια Ειδικότητα που αφορά ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και συνεργαζόμαστε με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (όπως οδοντίατροι, ογκολόγοι-παθολόγοι, ογκολόγοι-ακτινοθεραπευτές, ΩΡΛ, πλαστικοί χειρουργοί κ.ά.) για την αντιμετώπιση περίπλοκων καταστάσεων», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (ΕΕΣΓΠΧ), Δρ Αναστάσιος Ι. Μυλωνάς. 

Η ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιλαμβάνεται συνήθων και σπανιότερων παθολογικών καταστάσεων που αφορούν τη στοματική κοιλότητα, τις γνάθους και το πρόσωπο, καθώς και τις επεκτάσεις τους στην κεφαλή και στον τράχηλο. Σήμερα αποτελεί Ειδικότητα της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής, για την απόκτηση της οποίας απαιτούνται πτυχίο Οδοντιατρικής, πτυχίο Ιατρικής, καθώς και πενταετής ειδίκευση στον τομέα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.

Ως εκ τούτου, ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός είναι ένας άρτια εκπαιδευμένος χειρουργός, ο οποίος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει από τα πιο απλά περιστατικά, όπως μια δύσκολη εξαγωγή δοντιού (έγκλειστου φρονιμίτη) μέχρι και τα πιο περίπλοκα, όπως εκτομή κακοήθων όγκων του στόματος, των γνάθων και του προσώπου, με τις επεκτάσεις τους στην κεφαλή και τον τράχηλο, φροντίζοντας για την άμεση λειτουργική και αισθητική τους αποκατάσταση.

Ο στοματοπροσωπικός πόνος, οι παθήσεις των σιελογόνων αδένων, αλλά και παθολογικές καταστάσεις που χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων (οδοντοφατνιακή χειρουργική, επανορθωτική προπροσθετική χειρουργική, ορθογναθική χειρουργική, χειρουργική ογκολογία της στοματογναθοπροσωπικής χώρας, αισθητική στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική) δημιουργούν μια συνθήκη που απαιτεί έγκαιρη αναζήτηση στοματικού και γναθοπροσωπικού χειρουργού για τη σωστή προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα