Τις σκέψεις της κυβέρνησης για ακόμα πιο ουσιαστική παρέμβαση κατά της ακρίβειας, ακόμα και με μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, αποκάλυψε χθες το απόγευμα, στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξέφρασε, έτσι, «φωναχτά» τις σκέψεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση για επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των πολιτών κόντρα στον εισαγόμενο πληθωρισμό, τηρουμένων πάντα των δημοσιονομικών ισορροπιών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, η κυβέρνηση δεν μελετά μια οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα. Εφόσον η σκέψη αυτή υλοποιηθεί, θα πρόκειται, όπως λέει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, για πολύ στοχευμένη κίνηση για βασικά τρόφιμα. Για τρόφιμα, δηλαδή, ευρείας κατανάλωσης, που αποτελούν πρωταρχική ανάγκη για το «καλάθι της νοικοκυράς». Έτερη κυβερνητική πηγή προσθέτει, παράλληλα, στο protothema.gr ότι, εφόσον το μέτρο προχωρήσει, είναι άκρως πιθανό η μείωση να αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο
«Yπάρχει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα, πολύ ειδικά προϊόντα», υπογράμμισε σε αυτή τη γραμμή χθες (Alpha) ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως το έθεσε, πάντως, ο πρωθυπουργός το μέτρο θα έχει κόστος θα εφαρμοστεί μόνο εφόσον διασφαλιστεί ότι η όποια μείωση συντελεστή θα φτάσει στον καταναλωτή και δεν θα χαθεί κάπου στο μέσον της αλυσίδας τιμολόγησης. Και πηγή από το οικονομικό επιτελείο έλεγε χθες στο protothema.gr ότι το μέτρο δεν έχει κλειδώσει και τις επόμενες μέρες, ανάλογα και με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, θα αποφασιστεί αν πρέπει να «πατηθεί το κουμπί». Με την επίγνωση, βεβαίως, ότι, αν ένας φόρος μειωθεί, δύσκολα επανέρχεται χωρίς αντιδράσεις στην προτεραία κατάσταση.
Νέος στόχος για έλλειμμα
Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, είχε και άλλες ειδήσεις χθες, αρχής γενομένης από την αναπροσαρμογή του στόχου για το έλλειμμα για το 2022. Με βάση τον προϋπολογισμό, αυτός είχε τεθεί στο 1,4%, πράγμα που αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό, με δεδομένη την επεκτατική πολιτική που κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες. Η προοπτική αναθεώρησης του στόχου, δε, αλλά και η κουβέντα του κ. Μητσοτάκης για «εφεδρείες» σημαίνει ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για στήριξη… μακράς διαρκείας, με δεδομένο ότι η ακρίβεια κλιμακώθηκε απότομα, αλλά δεν θα αποκλιμακωθεί με αντίστοιχη ταχύτητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει προσπάθεια ο νέος στόχος να παραμείνει κάτω από 2% του ΑΕΠ, ενώ θα κατατεθεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός, προκειμένου να υπάρχει «βάση δικαίου» για τις κινήσεις στήριξης που γίνονται. Ήδη, χθες από το υπουργικό ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα πακέτο που ανέρχεται στα 4 δις ως τώρα, ενώ τις επόμενες μέρες θα έχουμε ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης κτηνοτρόφων και αγροτών.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, με τον πρωθυπουργό να φωτογραφίζει μια αύξηση που θα ενσωματώνει την παράμετρο της έκρηξης του πληθωρισμού και άρα του «σβησίματος» της προηγούμενης αύξησης δια της μείωσης της αγοραστικής δύναμης.
Και όλα αυτά, βεβαίως, με τον κ. Μητσοτάκη να συγκεκριμενοποιεί τον χρόνο των (πρώτων) εκλογών, μιλώντας για το τέλος της άνοιξης του 2023, ευελπιστώντας ότι ως τότε η κυβέρνηση θα έχει κάνει rebound από την αναπόδραστη φθορά που προκαλεί το κύμα της ακρίβειας.
Πηγή: protothema.gr