Στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Theartemis Palace βρέθηκε το πρωί η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Ένας χώρος 600 θέσεων χωρισμένα σε τέσσερα τμήματα απόλυτα ηχομονωμένα. Την υπουργό ξενάγησε η Πέπη Μπιρλιράκη, συνιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφορά στον συνεδριακό τουρισμό του Ρεθύμνου. «Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε και τρεις συνοδές αίθουσες, δυο εστιατόρια και πλήρως εξοπλισμένο νέας γενιάς γυμναστήριο.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε ότι η μεγάλη επιτυχία του ελληνικού τουρισμού προέρχεται μέσα από τις συνεργασίες και τις συνέργειες, της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και φυσικά του ιδιωτικού τομέα. Είναι πολύ σημαντικό ότι εδώ στο Ρέθυμνο υπάρχουν πολύ δυναμικοί, πολύ δραστήριοι και με πολύ σύγχρονες απόψεις ξενοδόχοι και άνθρωποι στο χώρο του τουρισμού που μπορούν να πάνε ένα βήμα μπροστά και να υπηρετήσουν και το μεγάλο στόχο του Υπουργείου τουρισμού, που είναι η 12μηνη τουριστική περίοδος, η διάχυση δηλαδή του τουρισμού στο χώρο και στο χρόνο.
Ο συνεδριακός τουρισμός είναι μία ειδική μορφή τουρισμού που έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο επισκέπτης που έρχεται για συνεδριακό τουρισμό αφήνει έως και 10 φορές παραπάνω χερήματα από έναν κοινό επισκέπτη. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε έμφαση στο Ρέθυμνο στον συνεδριακό τουρισμό, γιατί αυτός θα συμβάλλει και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και σχεδόν στη δυνατότητά μας να έχουμε 12μηνο τουρισμό. Είναι γνωστό επίσης ότι ο συνεδριακός τουρισμός επιλέγει περιόδους εκτός του χρόνου της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το βήμα και στην ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
Είναι γνωστό ότι και το Πανεπιστήμιο ετοιμάζει έναν συνεδριακό χώρο. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι συνεδριακοί χώροι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και θα μπορέχουμε ως Ρέθυμνο να προσεγγίσουμε μικρές και μεγάλες διοργανώσεις. Αυτό μπορεί να γίνει παρακολουθώντας τις εκθέσεις, όπως συμμετέχει και ο ΕΟΤ, αλλά και όλους εκείνους που βρίσκονται στην αγορά του συνεδριακού τουρισμού, με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, για να μπορέσουμε εδώ στο Ρέθυμνο να φέρουμε διοργανώσεις, συνέδρια που θα βοηθήσουν σε αυτήν την ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού
Πολλές φορές οι πολύ καλές πρωτοβουλίες επιχειρηματιών του χώρου που είναι ένα βήμα μπροστά έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το πρότυπο για το πώς πρέπει να λειτουργήσουν και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες. Άρα υπό αυτήν την έννοια λειτουργεί ως ένα πολύ καλό παράδειγμα και ένα πρότυπο. Όμως, σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάμε ότι μία επιχειρηματική πρωτοβουλία από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, έχει μία διάχυση στην αγορά, βοηθάει κιάλλους κλάδους της οικονομίας, οπότε δεν πρέπει να τη βλέπουμε απομονωμένη, αλλά να βλέπουμε πώς επηρεάζει την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα, όπως και το πολύ σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων στον τουρισμό. Γιατί εμείς θέλουμε εργαζόμενους στον τουρισμό που να έχουν καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας και βεβαίως αν ξεφύγουμε από την εποχικότητα θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε ειδικά τους νεότερους στον τουρισμό ως μία επιλογή καριέρας και όχι ως μία επιλογή μόνο για μία σεζόν” ανέφερε σε δηλώσεις της η κ Κεφαλογιάννη
Συνάντηση με το σύλλογο ξενοδόχων
Η κ Κεφαλογιάννη συναντήθηκε με τους ξενοδόχους του Ρεθύμνου όπου συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής σεζόν του 2025. Ανάμεσα στα θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης είναι οι συνθήκες τουριστικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο και οι παράγοντες που την αποτρέπουν, καθώς και θέματα που αφορούν τα αεροδρόμια της Κρήτης, την κατάσταση του Νοσοκομείου, εργασιακά θέματα, αλλά και το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης. Όπως ανέφεραν τα «Ρ.Ν.» σε ρεπορτάζ τους, η Μεγάλη εβδομάδα και κυρίως το τριήμερο του Πάσχα έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του τουριστικού κόσμου, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη συνάντηση να λαμβάνει χώρο σε ένα κομβικό χρονικό σημείο για τον τουρισμό του Ρεθύμνου, με τις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες να έχουν ήδη ανοίξει, ή να ανοίγουν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σε σχετικές δηλώσεις της η κ Κεφαλογιάννη στάθηκε στα ζητήματα που αφορούν στο οδικό δίκτυο του νομού επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:”Έχουμε δύο τρία ζητήματα που έχουν να κάνουν με βασικές υποδομές στο Ρέθυμνο, οι οποίες έχουν καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια, για παράδειγμα το παράδειγμα του ΒΟΑΚ, που ειδικά αφορά το Ρέθυμνο και ο τουρισμός βασίζεται πάρα πολύ στην αναβάθμιση αυτής της βασικής υποδομής. Τώρα βρισκόμαστε σε μία φάση που θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης, άρα μπορούμε να έχουμε και έναν προγραμματισμό πιο συγκεκριμένο. Το ίδιο ισχύει και για το θέμα των αεροδρομίων. Έχουμε ένα αεροδρόμιο στα Χανιά, το οποίο είναι μεν αναγνωρισμένο, οι παίκτες στη διεθνή αγορά μας ζητάνε το αεροδρόμιο των Χανιών να εξυπηρετήσει όλη τη διάρκεια του χρόνου επισκέπτες. Αλλά για το Ρέθυμνο αυτό συνδέεται και με τους οδικούς άξονες πρόσβασης, Αντίστοιχα επίσης για το Ρέθυμνο έχει σημασία το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Οι δημόσιες υποδομές σίγουρα έχουν άμεση σύνδεση με το πως μπορούμε περεταίρω να αναπτύξουμε τον τουρισμό και εδώ στο Ρέθυμνο.
Έχουμε ξεκινήσει μία χρονιά με πολύ θετικά μηνύματα, όμως δεν μας καλύπτει να έχουμε μόνο μία και δύο καλές χρονιές στον τουρισμό. Ύπάρχει μία στρατηγική για μία μακροπρόθεσμη, βιώσιμη, ποιοτική και ανθεκτική ανάπτυξη του τουρισμού και σε αυτό έχει πολύ μεγάλο ρόλο ο ιδιωτικός τομέας. Άλλωστε και με τη συμφωνία που υπογράψαμε τις προάλλες με το Δήμο Ρεθύμνου για τη σύσταση DMMO, ένα από τα ζητήματα είναι το πώς η συνεργασία του Δήμου και του ιδιωτικού τομέα θα λειτουργήσει προς όφελος του ίδιου του προορισμού».
Η επιστολή των ξενοδόχων στην Υπουργό
Οι ξενοδόχοι έθεσαν στην Υπουργό σημαντικά θέματα που αφορούν τον τουρισμό σε τοπικό επίπεδο, αλλά και εμποδίζουν την τουριστική ανάπτυξη , όπως αναφέρουν σε επιστολή που έστειλαν στο Υπουργείο Τουρισμού και υπογράφουν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης και η Γενικός Γραμματέας, Κάτια Χάφερνριχτερ:
Τα ζητήματα, όπως αναφέρουν στην επιστολή έχουν να κάνουν με τις εξής θεματικές:
«Αεροδρόμιο Χανίων.
“RADAR” ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ . Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο Αερολιμένας Χανίων στερείται ενός βασικού εργαλείου λειτουργίας που είναι το “RADAR” προσέγγισης. Η έλλειψη του RADAR οδηγεί σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας στο να επιτρέπεται προσγείωση αεροπλάνων ανά 12 λεπτά (δηλαδή 5 αεροπλάνα σε 1 ώρα). Με την τοποθέτηση RADAR προσέγγισης ο χρόνος αναμονής μεταξύ 2 αεροπλάνων για να προσγειωθούν στα Χανιά θα μειωθεί στα 3 λεπτά (δηλαδή 20 αεροπλάνα θα μπορούν να προσγειωθούν κάθε ώρα). Όπως είναι εμφανές το RADAR δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει στο να τετραπλασιάσει την κίνηση στον Αερολιμένα Χανίων με πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την τοπική μας οικονομία.
Εκπαίδευση Προσωπικού για το “RADAR” – Στελέχωση Πύργου Ελέγχου. Η ενημέρωσή μας από την εταιρεία Fraport Greece είναι ότι ο ανάδοχος έχει ήδη επιλεχτεί και έχει ξεκινήσει την εγκατάσταση του πολυπόθητου “RADAR”. Η στελέχωση του πύργου ελέγχου μας προβληματίζει καθώς εμπλέκονται τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας – Υποδομών και Μεταφορών. Θα πρέπει από τώρα να κινητοποιήσουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε εφόσον ο ανάδοχος παραδώσει το έργο να μην κολλήσουμε στην εκπαίδευση / στελέχωση και χάσουμε μία επιπλέον σεζόν χωρίς να γίνετε χρήση του “RADAR”.
Σύνδεση αεροδρομίου – Σούδας: Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο, με δεδομένο ότι η επέκταση του αεροδρομίου έχει ολοκληρωθεί. Θα πρέπει να υπάρχει καλύτερο και ασφαλέστερο οδικό δίκτυο για την μετάβαση στα ξενοδοχεία καθώς η μετάβαση από το Αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο είναι μία από τις πρώτες εντυπώσεις του επισκέπτη στο νομό μας. Στον υπάρχον δρόμο προς το παρόν παρακαλούμε να γίνουν οι ακόλουθες ενέργειες
Αεροδρόμιο Ηρακλείου. Το αεροδρόμιο Ηρακλείου , είναι το δεύτερο αεροδρόμιο σε αριθμό αφίξεων στην Ελλάδα και θα συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι το έτος 2028. Οι συνθήκες που επικρατούν το κατατάσσουν ως το 2ο χειρότερο αεροδρόμιο της Ευρώπης ! με όσα καταγράφει η Holidu, , βρίσκεται 2ο στη λίστα των 5 αεροδρομίων με τη χειρότερη βαθμολογία στην Ευρώπη σύμφωνα και με την Google. Το αεροδρόμιο συγκεντρώνει παράπονα για τον συνωστισμό , την καθαριότητα και τον ανεπαρκή εξοπλισμό του για τα δεδομένα της τουριστικής κίνησης. Ειδικότερα επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την έλλειψη κλιματισμού , την έλλειψη υγιεινής και εξοπλισμού στις κοινόχρηστες τουαλέτες και την ελλιπή λειτουργία των θέσεων ελέγχου διαβατηρίων και εισιτηρίων. Είναι απορίας άξιο , σε χώρα με έσοδα πάνω από 22 δισ ευρώ τον χρόνο , να καλούνται οι φορείς του τουρισμού να τους προμηθεύουν χαρτί υγείας , λάμπες φωτισμού, είδη καθαρισμού και να ζητούν χρήματα για την συντήρηση και την υγιεινή ασφάλεια του αεροδρομίου.
Οδικό δίκτυο ΚΡΗΤΗΣ. Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός του νέου ΒΟΑΚ . Είναι ίσως η σημαντικότερη παρέμβαση στις υποδομές της Κρήτης εδώ και 60 χρόνια. Παρατηρούμε όμως κωλυσιεργίες σε βαθμό που μας ανησυχεί η έναρξη και η ολοκλήρωση του βασικού αυτού έργου. Ζητάμε επίσημη ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα πορείας των έργων.
Ειδικότερα για το Ρέθυμνο, αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας διότι μην διαθέτοντας πύλες εισόδου, ο ΒΟΑΚ θα είναι η σύνδεση του νομού μας με τις πύλες εισόδου των όμορων νομών. Επιπλέον, η νέα σύνδεση του αεροδρομίου Χανίων με τον ΒΟΑΚ είναι εξαιρετικά σημαντική για το Ρέθυμνο όπως και για τα Χανιά.
Εργασιακά Ζητήματα. Μείωση των προστίμων για τυπικές παραβάσεις (όπως αλλαγές ωραρίου) σε περίπτωση εργαζομένων που απασχολούνται με πλήρες ωράριο. Κάλυψη κενών θέσεων με την δυνατότητα πρόσληψης ατόμων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια προσωρινή άδεια παραμονής και απλούστευση των διαδικασιών για εργαζόμενους από τρίτες χώρες.
Δυνατότητα πρόσληψης εκπαιδευτικών (μόνιμοι ΔΥ) όπου μέχρι τώρα δεν τους δίνεται άδεια να εργαστούν στα ξενοδοχεία (διότι οι θέσεις εργασίας σε ένα ξενοδοχείο δεν συνάδουν με το επάγγελμα του εκπαιδευτικού). Οι εκπαιδευτικοί θα επιτρέπεται να εργαστούν το καλοκαίρι καθώς το διάστημα όπου είναι κλειστά τα σχολεία, είναι το διάστημα αιχμής των ξενοδοχείων.
Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό. Οι προτάσεις μας έχουν υποβληθεί μέσω διαβούλευσης όπως ορίζει η εγκύκλιος του Υπουργείου , αλλά και μέσω Περιφέρειας Κρήτης , έχουν συνυπογραφεί από 38 άλλους φορείς και δήμους του νησιού μας και παρακαλούμε θερμώς όπως συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο.
Μάστιγα της γραφειοκρατίας , περιβαλλοντολογικές μελέτες , δανειοδοτήσεις – πολεοδομικό καθεστώς. Μεγάλες καθυστερήσεις σε δανειοδοτήσεις, εγκρίσεις περιβαλλοντικών μελετών και για υπέρμετρη γραφειοκρατία, που εμποδίζει τις νέες επενδύσεις και καθιστούν την επαγγελματική μας δραστηριότητα επώδυνη. Πάγιο αίτημά του τουριστικού τομέα είναι η παροχή πολεοδομικών κινήτρων στα υφιστάμενα ξενοδοχεία προκειμένου αυτά να μπορέσουν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους (κυρίως μέσω της κατασκευής περισσότερων κοινόχρηστων χώρων-βοηθητικών εγκαταστάσεων) και να ανταποκριθούν στις ανάγκες του αυξανόμενου ανταγωνισμού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο μέσω της αύξησης του συντελεστή δόμησης, αλλά και μέσω της μη προσμέτρησης στο συντελεστή δόμησης των κοινόχρηστων χώρων και βοηθητικών εγκαταστάσεων. Παρατηρείται καθυστέρηση πέρα των 2 μηνών όπως ορίζει ο Νόμος για την έκδοση αδειών κυρίως λόγω έλλειψης επιστημονικού προσωπικού. Παρακαλούμε πολύ για την ολοκλήρωση σχεδίων πόλεως – πράξεων εφαρμογών και οριοθετήσεις ρεμάτων .
Να γίνει μελέτη για δημιουργία κεντρικών μονάδων αφαλάτωσης για την κάλυψη των αναγκών σε καθαρό νερό. Η διαδικασία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί εκτενέστατα σε προορισμούς όπως Κύπρος, Ισραήλ και Μέση Ανατολή. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και τα κόστη έχουν γίνει πιο λογικά.
Πνευματικά – συγγενικά δικαιώματα. Σήμερα, το καθεστώς που οι επιχειρήσεις βιώνουν είναι κυριολεκτικά χαοτικό. Επιδεινώθηκε μάλιστα πολύ από τη διάλυση της ΑΕΠΙ, η οποία αντικαταστάθηκε από δύο οργανισμούς. Η αμοιβή που οι επιχειρήσεις καταβάλουν στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης πρέπει να είναι λογική (ανάλογη της, αν όχι ανύπαρκτης, σε κάθε περίπτωση ελάχιστης ωφέλειας που αποκομίζουν) και ενιαία για το σύνολο των δικαιούχων. Για την αμοιβή δεν θα πρέπει να αποφασίζει αυθαίρετα ο κάθε οργανισμός, αλλά αυτή να καθορίζεται κατόπιν διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των χρηστών. Πάγιο αίτημα όλων των φορέων είναι οι αμοιβές να εισπράττονται από ένα φορέα (π.χ. Ο.Π.Ι.) ο οποίος θα τις κατανέμει αναλόγως.
Υγεία – Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι ίσως η πιο κρίσιμη και ευαίσθητη δημόσια υποδομή στον τουριστικό προορισμό Ρέθυμνο. Μπορεί όμως να επιτελεί το ρόλο του αποτελεσματικά, μόνο εάν έχει επαρκή στελέχωση σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα. Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα άρτιο και λειτουργικό νοσοκομείο συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού και ιδιαίτερα στην επιμήκυνση της σεζόν κατά τους χειμερινούς μήνες και ακόμα περισσότερο στον δωδεκάμηνο τουρισμό.
Υπηρεσίες ασφαλείας. Η αξιοπιστία ενός προορισμού εξαρτάται άμεσα από το πόσο ασφαλής είναι. Ζητάμε άμεσα την ενίσχυση όλων των σωμάτων ασφαλείας,( αστυνομία – πυροσβεστική Υπηρεσία- Λιμενικό ) ιδιαίτερα δε τους καλοκαιρινούς μήνες, με αυξημένο προσωπικό και εκσυγχρονισμό όλων των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιούν.
Τουριστική εκπαίδευση. . Επαναλειτουργία της σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Ηράκλειο. Θυμίζουμε ότι η Κρήτη είναι η μεγαλύτερη τουριστική αγορά της χώρας και η παραγωγή τόσο ικανών εργαζομένων , όπως και στελεχών πρέπει να είναι προτεραιότητα. Μια ιδανική εξέλιξη για την Κρήτη θα είναι η σχολή να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα Πανεπιστημιακού επιπέδου.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό και αξίζει να τονισθεί ότι υπάρχει ψήφισμα της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης για ίδρυση προπτυχιακού τμήματος Τουρισμού με έδρα το Ρέθυμνο, το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή.
Βιωσιμότητα και περιβαλλοντικός σχεδιασμός
Αποτελεί παγκόσμια τάση ενδιαφέροντος η βιωσιμότητα των προορισμών, αλλά και η “green” στρατηγική αυτών. Εμφανίζεται ως επιτακτική ανάγκη για το νησί της Κρήτης η χάραξη στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και για πιστοποίηση – παγκόσμια αναγνώριση του νησιού μας ως sustainable και green προορισμό. Επιπλέον, προτείνουμε τη θέσπιση οικονομικών και πολεοδομικών κινήτρων με σκοπό τα «υπερήλικα» ξενοδοχεία να ακολουθήσουν μία βιώσιμη και πράσινη στρατηγική».