Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
29.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στο Ρέθυμνο ο Σωκράτης Φάμελλος – Επισκέφθηκε το κτίριο της Κιτρένωσης όπου φιλοξενούνται μετανάστες

Πρέπει να διαβάσετε

Στην Κρήτη βρίσκεται σήμερα Κυριακή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη, επισκέφθηκε το κτίριο της Κιτρένωσης, στον Λατζιμά, όπου φιλοξενούνται μετανάστες.

Τον κ. Φάμελλο υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Γιώργος Μαρινάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή και ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου Κυριάκος Παττακός, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο νομό από τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

«Είναι μια δύσκολη εικόνα, η οποία είναι αρνητική και για τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους, αλλά και για τους ανθρώπους που προσωρινά φιλοξενούνται εδώ σε πολύ άσχημες συνθήκες. Υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη με την πίεση του μεταναστευτικού, που δημιούργησε τη ανάγκη και σε εμάς να έρθουμε και να ενημερωθούμε και να στηρίξουμε τους τοπικούς φορείς στις προσπάθειές τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών στις ανάγκες των φορέων και στις διεκδικήσεις και στις υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας. Αλλά είναι ξεκάθαρα κατά μια πολιτικής του κ. Πλέυρη και του κ. Μητσοτάκη, που άφησε αθωράκιστη και απροετοίμαστη την Κρήτη, με ελλιπέστατη διπλωματική εκπροσώπηση, αλλά και με έλλειψη στήριξη των φορέων και των τοπικών κοινωνιών, που έχουν σημαντική αλληλεγγύη αλλά δεν έχουν την υποχρέωση να καλύψουν όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να καλέσει συμβούλιο κορυφής, για να υπάρχει μια νέα μεταναστευτική πολιτική, ώστε όλη η Ευρώπη να έχει μια δίκαιη ανάληψη της ευθύνης και του ασύλου και της φιλοξενίας και των επιστροφών και της αντιμετώπισης των διακινητών. Είναι τραγικό το ότι έχει συμφωνήσει ο κ. Μητσοτάκης να είναι η χώρα μας δεσμοφύλακας της Ευρώπης. Και πρέπει παράλληλα μαζί με την αλλαγή του συμφώνου μετανάστευσης οι τοπικοί φορείς να στηριχθούν από την πολιτεία. Το σύστημα, υποδοχή, προσωρινής φιλοξενίας, της ταυτοποίησης και πιθανής ένταξης είναι δουλειά της πολιτείας, όχι των τοπικών φορέων», συμπλήρωσε.

«Υποστηρίζουμε την πρόταση των τοπικών φορέων αν υπάρχουν οι μικρές δομές υποδοχής και αιτήσεων αλλά είμαστε απόλυτα αντίθετοι με μια κλειστή μεγάλη δομή-φυλακή, που θέλει να κάνει εδώ στην Κρήτη ο κ. Μητσοτάκης ανταποκρινόμενος σε αυτό που συμφώνησε με την ακροδεξιά της Ευρώπης, να είμαστε η φυλακή της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει διεθνείς υποχρεώσεις και πρέπει να τις σέβεται, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν σέβεται ούτε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά ούτε και τις ανάγκες των πολιτών και των προσφύγων και μεταναστών. Και αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί στα δικά του ελλείμματα αφήνει τον κ. Πλεύρη μετά να κάνει με ακροδεξιές ιαχές τον τσάμπα μάγκα», κατέληξε.

«Ο κύριος Πρόεδρος ζήτησε να επισκεφθεί αυτόν τον «πρόχειρο χώρο φιλοξενίας» των 179 ανθρώπων που έχουν μείνει ακόμα στο Ρέθυμνο. Ήρθαμε εδώ, νομίζω ότι μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι πολύ πρόχειρο, όμως πολύ καλύτερο από τα τσιμέντα στο εμπορικό λιμάνι, που μας προσέβαλαν και κυκλοφόρησαν σαν εικόνες σε όλο τον κόσμο. Είμαστε σε συνεργασία με όλους τους φορείς, εμείς όλοι εδώ συνεργαζόμαστε, ελπίζουμε και η πολιτεία να συνδράμει στο έργο μας, για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα οποία είχαμε κουβεντιάσει τις προηγούμενες μέρες στο Υπουργείο, σχετικά με την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την αντιμετώπιση και της σίτισης, αλλά και των υπολοίπων αναγκών αυτών των ανθρώπων» δήλωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και συμπλήρωσε:

«Η Κρήτη έχει θέσει για αυτό το ζήτημα, έχει πει και ο Περιφερειάρχης, τώρα και πολύ καιρό, ότι ναι θέλουμε χώρους ταυτοποίησης και πρόσκαιρης διαβίωσης. Η κλειστή δομή φυλακής είναι κάτι που δεν θα ωφελήσει και ούτε θα λύσει το πρόβλημα, γιατί δυστυχώς η φέρουσα ικανότητα του νησιού είναι ήδη εξαντλημένη και η επίθεση που δέχεται επίσης είναι δυσανάλογη με οποιαδήποτε δομή και αν πούμε ότι θα κάνουμε. Εμείς ως θεσμοί, όπως είναι η Περιφέρεια Κρήτης και η ΠΕΔ παίρνουμε θέσεις. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι στο πρόβλημα που βιώνω εγώ στο Ρέθυμνο δεν έρχεται κανείς να με συνδράμει από την υπόλοιπη Κρήτη. Δυστυχώς είναι ένα θέμα, όπως και εμείς μπορεί να κάναμε το ίδιο σε μία ανάλογη περίπτωση. Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις, η  διαδρομή είναι μοναχική και πρέπει η Πολιτεία να καταλάβει ότι οφείλει να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς να διεγείρει και να εξεγείρει ανθρώπους, που τους είχαμε μέχρι τώρα στο περιθώριο».

«Εμείς ως Περιφέρεια εδώ και 2-3 χρόνια, ενώ έχουν αλλάξει 3 με 4 Υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, επειδή καταλαβαίναμε όλοι αυτό το τσουνάμι που ερχόταν, λέγαμε ότι θα πρέπει να γίνουν οι προσωρινές δομές ταυτοποίησης στην Κρήτη, μία, δύο, ακόμα και τρεις αν χρειαστεί, έτσι ώστε να μοιράζεται το «βάρος» αυτό στους νομούς της Κρήτης και μετά από 3-4 μέρες να φεύγουν οι άνθρωποι και να πηγαίνουν στις ήδη υπάρχουσες δομές και να γίνεται μετά η διαδικασία του ασύλου, ό,τι ορίζει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ξαφνικά δέχθηκε η Κρήτη αυτήν την ασύμμετρη ανάγκη να χρειαστεί να περιθάλψει τόσους ανθρώπους, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εννοώ σε ώρες, με αποτέλεσμα να ήμαστε ανέτοιμοι», δήλωσε με τη σειρά της η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.

«Τουλάχιστον εδώ στο Ρέθυμνο είχαμε μία δομή που φιλοξενούσε μέχρι 100 άτομα αξιοπρεπώς θα έλεγα, όμως 400 και 500 και 600 και περισσότεροι που ήρθαν κάποιες φορές αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Βλέπετε ότι ο χώρος εδώ είναι ακατάλληλος, ιδιωτικός χώρος, μας επιτρέπουν οι άνθρωποι και τους φέρνουμε εδώ. Βεβαίως και δεν μας τιμούν οι εικόνες που πήγαν σε όλη τη γη εκεί του λιμανιού στο Ρέθυμνο, αλλά όταν φωνάζαμε 2,5 και 3 χρόνια ήταν δουλειά της πολιτείας να είχε φτιάξει αυτές τις προσωρινές δομές, όπου και οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες, γιατί είμαστε και στην κορύφωση του τουρισμού, να μην το ξεχνάμε, να μην δημιουργούνται τα θέματα αυτά που έχουν δημιουργηθεί τώρα, αυτή η μεγάλη αναστάτωση. Δεν αναφέρομαι στις ακραίες φωνές, αναφέρομαι στους ανθρώπους που εκφράζουν τους φόβους τους, τις ανησυχίες τους, τις αγωνίες τους.  Κλειστή δομή δεν θα γίνει ανεκτή από την Κρήτη, μία δομή φυλακή, διότι πόσους ανθρώπους να βάλει μέσα φυλακισμένους και για πόσο χρονικό διάστημα. Εμείς εξακολουθούμε και λέμε ως Περιφέρεια και ως τοπική αυτοδιοίκηση, ότι δεν γυρίζουμε την πλάτη στο πρόβλημα, θα είμαστε βοηθοί σε αυτό το πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστεί η Πολιτεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, που δεν το έχει διαχειριστεί μέχρι τώρα, κάνοντας αυτό για το οποίο συζητάμε εδώ και 2,5 με 3 χρόνια», συμπλήρωσε.

in_article_2_mobile

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα