Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης θα τεθεί αύριο, σε μια μονοθετματική συνεδρίαση, το υπό διαβούλευση σχέδιο της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, για τις περιοχές του δικτύου NATURA 2000, που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης εξήγησε πως το συγκεκριμένο σχέδιο είχε δημιουργήσει αρκετές αντιδράσεις και πολύ σοβαρές! «Αντιδράσεις, όχι μόνο από τα θεσμικά όργανα και τους φορείς που εμπλέκονται στην καθημερινότητα της λειτουργίας ενός δήμου. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο στην παρούσα φάση να συζητάμε για ένα σχέδιο, μια μελέτη που ουσιαστικά δεν λαμβάνει υπόψη τα συγκεκριμένα ΣΧΟΑΠ και τα γενικά πολεοδομικά σχέδια που υπάρχουν στους δήμους Σητείας, που είναι αρκετά αυστηρά. Ο δήμος Σητείας, ήταν από τους δήμους που ενέκριναν από τους πρώτους, τα συγκεκριμένα σχέδια, έχουν αυστηρούς περιορισμούς και θεωρούμε ότι το να γίνεται μια μελέτη που αυστηροποιεί επιπλέον τις ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από την κοινωνία, δεν ωφελεί. Ο δήμος έχει μια διάθεση και μια περιβαλλοντική συνείδηση που την έχει δείξει στην πράξη, με τα ΣΧΟΑΠ, που με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνιών εγκρίθηκαν και εμπεριέχουν κάποιες επιπλέον δεσμεύσεις. Έχουμε δείξει τη διάθεση μας για την εγκατάσταση κάποιων μορφών αιολικής ενέργειας και όχι μόνο αυτό. Να υπενθυμίσω ότι το 50% της παραγόμενης αιολικής ενέργειας παράγεται στο δήμο μας, είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κάτι που στην παρούσα φάση και στη συγκεκριμένη μελέτη, δεν αποτυπώνεται πουθενά».
Πρόσθεσε δε, πως η εισήγηση της Υπηρεσίας και προς το Περιφερειακό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη όλες τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων και εισηγείται προς τη μελετητική ομάδα να αλλάξει, σύμφωνα με τις εισηγήσεις η συγκεκριμένη μελέτη, ώστε να περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί.
«Ξέρουμε πολλές φορές ότι γίνονται σχεδιασμοί και αφήνονται να διαρρεύσουν κάποια πράγματα. Γίνονται μελέτες και μετά αρχίζουμε να σταθμίζουμε τις αντιδράσεις του κόσμου, των οργάνων. Το ότι ξεκίνησε η διαδικασία από την Κρήτη, δεν είναι τυχαίο, εκτιμώ ότι για κάποια πράγματα, υπήρχε κάτι άλλο, στην πίσω πλευρά αυτών που αποφάσισαν να ξεκινήσουν στην παρούσα χρονική στιγμή και εν μέσω της παγκόσμιας τάσης, για άμεση λύση του ενεργειακού μέσω ανάπτυξης αιολικών πάρκων και διαφορετικών μορφών ενέργειας. Όλα αυτά, καλό είναι να μη θεωρούμε ότι είναι αποκύματα της φαντασίας μας αλλά ότι μπορούν να έχουν από πίσω, κάποια δόση αυτών που σκέφτονται κάποια πράγματα χωρίς να εκτιμούν» σημείωσε ο κ. Ζερβάκης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης εξέφρασε τους προβληματισμούς του, λέγοντας πως η περιοχή του φυσικού πάρκου του Ψηλορείτη, όπως αντιμετωπίζεται από την συγκεκριμένη μελέτη αφορά ένα υπερσύνολο. «Αφορά τη βόρεια και τη νότια πλευρά του Ψηλορείτη, αφορά παράλια ζώνη που εμπλέκει το δήμο Μυλοποτάμου και Ρεθύμνου και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Θεωρώ ότι τα σημεία που επισημάναμε από την αρχή του διαλόγου είναι σημαντικά και αφορούν περισσότερο τα του δήμου Ανωγείων. Από το 2000 έχουν θεσμοθετηθεί οι περιοχές NATURA, δεύτερον αν οι περιοχές αυτές έχουν βγει διαχειριστικά σχέδια και ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες μετά από 22 χρόνια δεν υπάρχον και είναι καλό να υπάρχουν για να γνωρίζουν όλοι τι επιτρέπεται και τι όχι, όχι κάθε φορά να επαφίεται στο τι πιστεύει ο κάθε υπάλληλος που του ζητείται να αξιολογήσει κάτι. Αυτά είναι δύο δεδομένα. Ένα τρίτο που μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου είναι ότι μόλις αυτό ολοκληρωθεί, οι όποιες παρεμβάσεις για τροποποίηση γίνονται δύσκολες. Άρα λοιπόν είναι γεγονότα και ένα επιπλέον είναι ότι έχει λάβει χώρα μια διαβούλευση και αυτό οφείλεται στους δήμους, στους κατοίκους αλλά και την Περιφέρεια, μια μεγάλη διαβούλευση επί των θεμάτων που εξετάζονται, αυτές οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες. Έχουν γίνει πολλές επισημάνσεις και το εισηγητικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υιοθετεί αρκετές παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων».
Κλείνοντας, τόνισε πως ο προβληματισμός του, είναι επειδή η μελέτη έχει ανατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και η κατεύθυνση που έχει δώσει είναι «θα καθορίσουμε τις χρήσεις στις περιοχές αυτές ώστε να προστατεύεται η βιοποικιλότητα και να βλέπουμε να επιτρέπεται στη μελέτη η ανάπτυξη βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Άρα εγώ φοβάμαι ότι έρχεται μια νομοθέτηση από πάνω προς τα κάτω. Θα ήταν πολύ απλό να υιοθετήσουν τα ΣΧΟΑΠ των δήμων ή τα γενικά πολεοδομικά σχέδια παλαιότερων ετών ώστε να προκύψει μετά το ανώτερο επίπεδο που αφορά τις ΕΠΜ, για την περιοχή NATURA. Στην όλη διαδικασία αυτό που με προβληματίζει είναι η τελική στόχευση του υπουργείου, διότι πρόθεση από εμάς, την Περιφέρεια και το μελετητή έχει εκφραστεί, τι είναι αυτό που μας τρομάζει; Δύο πράγματα, ότι αυτό που θα βγει σε ΦΕΚ είναι νόμος, του κράτους, δεν μπορεί να διορθωθεί κάτι με μια τροπολογία και δεύτερον ποιες είναι οι αρχικές νομοθετήσεις των ΕΜΠ;».