Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στο μικροσκόπιο των ειδικών οι επιφανειακές εκδηλώσεις του σεισμού στο Ηράκλειο

Πρέπει να διαβάσετε

Πρωτογενή δεδομένα και συσχέτιση με το γεωλογικό υπόβαθρο των σεισμόπληκτων περιοχών επεξεργάζεται η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών η οποία βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου λίγες ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σήμερα, εξάλλου, μέλη της Ομάδας βρίσκονται στην περιοχή του Πανοράματος στον Δήμο Μινώα για επί τόπου αξιολόγηση της κατάστασης ενώ, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης της ΕΑΓΜΕ Γιάννης Μιχαλάκης, τις επόμενες ημέρες γεωλόγοι με πιο εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα θα βρεθούν στις σεισμόπληκτες περιοχές προκειμένου να πραγματοποιήσουν πιο ενδελεχή αξιολόγηση των επιφανειακών εκδηλώσεων του σεισμού, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές ενώ αντίστοιχη έρευνα έχει ήδη ζητηθεί από τη Δημοτική Αρχή Ηρακλείου για τα ενετικά τείχη όπου έχουν επίσης παρατηρηθεί ζημιές από τον σεισμό.

«Ερευνούμε αυτές τις επιφανειακές εκδηλώσεις προκειμένου να προσδιορίσουμε την επικινδυνότητά τους. Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει αυτοψίες σε περιοχές όπως Αρκαλοχώρι, Θραψανό, Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό, Βόνη, Επισκοπή, Σγουροκεφάλι κ.α. σε σημεία όπου έχουν εκδηλωθεί κυρίως βραχοπτώσεις λόγω του σεισμικού γεγονότος. Στόχος, ο έλεγχος της ευστάθειας των πρανών για τον εντοπισμό θέσεων οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να είναι επισφαλείς μετά την εκδήλωση του σεισμού, ώστε να γίνει άμεση αξιολόγηση των γεωκινδύνων και αντιμετώπισή τους. Μάλιστα η Περιφέρεια Κρήτης έχει φτιάξει από τον Δεκέμβριο του 2020 σχέδιο για το πώς να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις», ανέφερε ο κ. Μιχαλάκης.

Ας σημειωθεί ότι η ΕΑΓΜΕ είναι ο εθνικός φορέας που ασχολείται με τη χαρτογράφηση, τη βασική γεωλογική έρευνα και τη μεταλλευτική ιστορία της χώρας καλύπτοντας ήδη έναν αιώνα γεωλογικής υπηρεσίας στην Ελλάδα. «Η γεωλογική χαρτογράφηση είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και πολύπλοκη δουλειά στην οποία συμμετείχε ευρύ σώμα εξειδικευμένων επιστημόνων ώστε σήμερα να έχουμε μία πολύ καλή αποτύπωση του γεωλογικού υπόβαθρου με πλούτο πληροφοριών που τη μετατρέπουν σε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο» συμπλήρωσε ο κ. Μιχαλάκης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα