Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στο «μικροσκόπιο» της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Κρήτης τα «καυτά» θέματα των δήμων

Πρέπει να διαβάσετε

Μετά από πρόσκληση της ΠΕΔ Κρήτης πραγματοποιήθηκε η κοινή συνεδρίαση μεταξύ του Προεδρείου της ΚΕΔΕ, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κρήτης, της Ολομέλειας των Δημάρχων Κρήτης, των Αντιπροσώπων της ΠΕΔ Κρήτης στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ και του Εποπτικού Συμβουλίου,  στο Ηράκλειο σε αίθουσα συνεδριάσεων στο ξενοδοχείο IBIS.

Στην συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος και ο Δ/νων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Η κοινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε υψηλό επίπεδο και με πολλούς από τους συμμετέχοντες Αυτοδιοικητικούς να τοποθετούνται για τα φλέγοντα ζητήματα.

Επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης. ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης και ο Γραμματέας, Δήμαρχος Πλατανία κ. Γιάννης Μαλανδράκης με τις παρεμβάσεις τους έθεσαν όλα τα τρέχοντα θέματα αλλά και πολύ σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους Ο.Τ.Α. της Κρήτης, αλλά και συνολικά την Τ.Α.

Γιάννης Κουράκης: Η Κρήτη μπορεί να πρωταγωνιστήσει

Την κοινή συνεδρίαση. άνοιξε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης, με μια ενδιαφέρουσα αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεδομένα της Κρήτης.

Όπως είπε ο κ. Κουράκης, απευθυνόμενος στους φιλοξενουμένους Αυτοδιοικητικούς παράγοντες, “η Κρήτη αποτελεί μια Περιφέρεια, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η νησιωτικότητα, η μορφολογία της, το περιβάλλον της, η γεωγραφική της θέση στο κέντρο της Μεσογείου, η ανάπτυξη σ’ αυτήν του πρώτου την Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (Μινωικού) και η ύπαρξη σημαντικών μνημείων,  καθιστούν μοναδική περίπτωση και πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών, γεγονός που επιβάλλει αυξημένο εθνικό, αλλά και Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον¨

¨Ο κ. Κουράκης τόνισε ότι το νησί έχει απόλυτη ανάγκη ένα σύγχρονο ΒΟΑΚ, τον Νότιο Οδικό Άξονα, τη σωστή σύνδεση του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλλι, Μεταφορικό Ισοδύναμο, την ολοκλήρωση της ενεργειακής καλωδιακής διασύνδεσης αλλά και την διευθέτηση του προβλήματος με τους Δασικούς Χάρτες στην Κρήτης, και άλλα θέματα.¨

Τέλος ο Πρόεδρος της ΠΕΔ υπογράμμισε: «Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΟΡΕΙ, να πρωταγωνιστήσει στη νέα ΠΡΑΣΙΝΗ αλλά και ΨΗΦΙΑΚΗ μετάβαση.»

Αναφορά στις στρατηγικές επιλογές και τις προτεραιότητες της περιόδου

Στην κύρια ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης αναφέρθηκε στις στρατηγικές και προγραμματικές επιλογές, αλλά και τις επείγουσες πολιτικές προτεραιότητες της τρέχουσας χρονικής περιόδου που είναι:

Τόνισε την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και η ενίσχυση της οικονομικής Αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Κουράκης υπογράμμισε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος, οι παρακρατήσεις στις αποδόσεις των ΚΑΠ κλπ., έχουν οδηγήσει στο να υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού των προϋπολογισμών των Δήμων και οι ΔΕΥΑ να κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Αναφέρθηκε επίσης στο Πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης”, και στην ανάγκη αναθεώρησης τιμών για τα έργα, αλλά και την αποκατάσταση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) του Ν.3852/2010, η οποία θα επιτρέψει και τη βελτίωση του συστήματος κατανομής τους.
Επισήμανε ακολούθως στην ανάγκη αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού και των πολιτικών προσωπικού των ΟΤΑ και της διοικητικής και επιχειρησιακής  ικανότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οργάνωση και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης στην διασφάλιση της συμμετοχής των ΟΤΑ στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των εθνικών και των συγχρηματοδοτούμενων Τομεακών και Περιφερειακών προγραμμάτων, στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών, στην διεύρυνση της διοικητικής αυτοτέλειας και βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ και στη βελτίωση της αμφίδρομης σχέσης των πολιτών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Αυτοδιοίκηση μπροστά στη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Κουράκης χαρακτήρισε σημαντική την επόμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση, που, όπως είπε, πρέπει να προωθήσει ουσιαστικά την Αποκέντρωση, να ενισχύσει αποτελεσματικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα αφορά στις λειτουργίες που πρέπει να αποκεντρωθούν στους Δήμους, φυσικά με ενίσχυση των σημερινών δομών τους, με ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και τεχνικό εξοπλισμό.

Πρόταση για προώθηση της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης

Ο κ. Κουράκης ανέφερε ότι η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση αφορά καταρχήν τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την άσκηση των επιτελικών λειτουργιών ιδιαίτερα:

1. του αναπτυξιακού προγραμματισμού, δηλαδή του προγραμματισμού της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

2. του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού

3. του επιχειρησιακού σχεδιασμού

4. της ψηφιοποίησης του Δημόσιου τομέα και του σχεδιασμού σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Και ο κ. Κουράκης κατέληξε την ομιλία του ως εξής:

Διανύουμε μια δεκαετία στην οποία σταδιακά επικρατεί η αβεβαιότητα καθώς οι κίνδυνοι μεγεθύνονται.

Οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες αναζητούν αυξημένη στήριξη.

Οι θεσμοί αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα ή και αμφισβήτηση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες προκλήσεις.

Οι πιεστικές ανάγκες του σήμερα δεν μπορούν να περιμένουν αλλά δεν πρέπει να σκιάσουν την προοπτική των αλλαγών.

Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη. Η προώθηση της απαιτεί σχεδιασμό, διάλογο και σημαντικούς πόρους.

Από την πλευρά μας, εισφέρουμε τη συλλογική εμπειρία και την διάθεση για προσφορά και συμμετοχή σε ένα σύνθετο εγχείρημα που τελικά θα αλλάξει το τρόπο που ασκείται η διοίκηση στην χώρα μας.

Προσδοκία μας είναι να υπάρξει κατανόηση των προτάσεων μας και ανταπόκριση από την κεντρική πολιτική σκηνή για την θεσμοθέτηση μιας λειτουργικής Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

Τι είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου που αναφέρθηκε στις συνέπειες του υψηλού ενεργειακού κόστους, στην υποστελέχωση των Δήμων, στο Πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης” που όπως τόνισε δεν ήταν ανταγωνιστικό, και στις αδυναμίες της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε επίσης στην απαίτηση των Δήμων για αναδιανομή αρμοδιοτήτων, στα βήματα για το νέο ΕΣΠΑ και στις Ενεργειακές Κοινότητες για τις οποίες θα υπάρξει σχετική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα