Στο … μικροσκόπιο η σεισμική ακολουθία στο Ηράκλειο

Πρέπει να διαβάσετε

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς, για την συνεχή σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. 

Όπως ανέφερε ο κ. Φασουλάς, αυτός ο σεισμός ή οι σεισμοί που ξεκίνησαν από την Παρασκευή, είναι σεισμοί – που σε αντίθεση με τους περισσότερους – συμβαίνουν στην ξηρά ενώ οι περισσότεροι συμβαίνουν στη θάλασσα. «Αυτοί είναι πάνω στην ξηρά και πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Κατά συνέπεια γίνονται έντονα αισθητοί λόγω της μικρής αποστάσεις που έχουν από τα σπίτια μας».

Σύμφωνα με τον κ. Φασουλά, στο βαθμό που τα μεγέθη των σεισμών παραμένουν, δηλαδή μέχρι και 4 Ρίχτερ δεν εμπνέουν ανησυχία. «Είναι τόσο μικρά που οι κατασκευές που έχουμε στην Ελλάδα και στην Κρήτη, δεν έχουν πρόβλημα σε τέτοιου μεγέθους σεισμούς και μεγαλύτερους εφόσον κινούμαστε μέχρι τα 5,5 Ρίχτερ. Δεν έχουμε κανένα φόβο. Ο φόβος είναι αν ο σεισμός γίνει λίγο μεγαλύτερος. Ακριβώς επειδή είναι στην ξηρά μπορεί να προκαλέσει μικρές ζημιές σε περιοχές κοντά στα επίκεντρα».

Μάλιστα, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ο πρωινός σεισμός και όσοι προηγήθηκαν μάλλον είναι μετασεισμοί, του σεισμού της Παρασκευής, που ήταν κοντά στα 4,5 Ρίχτερ. «Οπότε αυτοί οι σεισμοί που εκδηλώθηκαν μετά είναι μια φυσική μετασεισμική ακολουθία, τα επίκεντρα του σεισμού είναι σε μια περιοχή όπως η λεκάνη του Ηρακλείου, από τους Ζωοφόρους μέχρι το Αρκαλοχώρι, που τα πετρώματα είναι μαλακά. Δεν είναι αυτό που ονομάζουμε βράχος, οπότε το πρώτο σπάσιμο μεταφέρεται στην ευρύτερη περιοχή από ευρύτερα σπασίματα, που δίνουν τους μετασεισμούς».

Τόνισε δε πως υπήρχε μια ανησυχία γιατί στην ευρύτερη περιοχή και πιο ανατολικά, υπάρχουν μεγαλύτερα ρήγματα σε μήκος, τα οποία ενδεχομένως να οφείλονταν σε αυτά κάποιος από τους σεισμούς. «Ενδεχομένως να έδινε μεγαλύτερο μέγεθος πάντως. Η εξέλιξη από την Παρασκευή και μέχρι σήμερα συγκεντρώνεται σε αυτή τη ζώνη. Έχει μικρά ρήγματα η περιοχή και αυτά ενεργοποιήθηκαν και έδωσαν τον σεισμό της Παρασκευής και τον πρωινό. 

Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω δονήσεις λόγω του μεγέθους που έχουν, δεν έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν μεγαλύτερα ρήγματα. «Υπάρχουν καταγραφές με μικροσεισμούς, οι οποίοι ήταν αλλεπάλληλοι, άρα οι άνθρωποι φυσιολογικά ένιωθαν δονήσεις. Τώρα αυτό το βουητό που πολλές φορές το συναντάμε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο σεισμός είναι επιφανειακός και πολύ κοντά σε εμάς. Άρα αυτή η δόνηση που εστιάζεται στο ανώτερο κομμάτι του φλοιού της γης, μεταφράζεται σε κάποιο ήχο οπότε δεν είναι σπάνια αυτά τα φαινόμενα».

Ο κ. Φασουλάς διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα μετατόπισης επίκεντρων σε περιοχή που μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη. «Στην περιοχή μας είχαμε μεγαλύτερους σεισμούς από αυτούς, εκεί πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα μέτρα ασφαλείας».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα