Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
22.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στο μικροσκόπιο διεθνούς έρευνας οι θαλάσσιοι γεωκίνδυνοι στη Δυτική Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Tου Σωτήρη Μεταξά

Διεθνές ερευνητικό project έχει βάλει στο μικροσκόπιο τους πιθανούς γεωκινδύνους στο ελληνικό ηφαιστειακό τόξο, δηλαδή στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Νισύρου, Μήλου αλλά και στα δυτικά της Κρήτης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα» κορυφαίοι ερευνητές ενώνουν δυνάμεις στο πλαίσιο του προγράμματος Multi Marex για την κατανόηση των γεωκινδύνων στην Μεσόγειο και τη βελτίωση των επιλογών πρόβλεψης, δράσης και παρακολούθησης των φυσικών φαινομένων.

Δείτε το δημοσίευμα:

Ουσιαστικά, θα πραγματοποιηθεί εντατική μελέτη σε όλα τα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης όπου το 365.Χ. σημειώθηκε ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχει καταγραφεί ποτέ στη λεκάνη της Μεσογείου.

Ειδικοί ερευνητές θα μελετήσουν για τα επόμενα τρία χρόνια το ελληνικό ηφαιστειακό τόξο και συγκεκριμένα τα τέσσερα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα της χώρας. Εξίσου όμως, θα μελετηθούν οι θαλάσσιοι γεωκίνδυνοι και στη Δυτική Κρήτη, λόγω του μεγάλου σεισμού το 365 μ.Χ, και ιδιαίτερα όλη η πλευρά της δυτικής Κρήτης και πολύ συγκεκριμένα στον υποθαλάσσιο χώρο για να μελετηθούν πιθανόν κατολισθήσεις και όλα τα γεωδυναμικά φαινόμενα τα οποία ακολουθούν, δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Εύη Νομικού.

Στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κρήτης έχουν προγραμματιστεί ωκεανογραφικές αποστολές που θα μελετήσουν τους πιθανούς γεωκινδύνους αλλά και τα χαρακτηριστικά του σεισμού του 365 μ.Χ. που είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τσουνάμι που κατέστρεψε την Αλεξάνδρεια και ανύψωσε τη δυτική Κρήτη περίπου 9 μέτρα.

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς, με μέγεθος όσο μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι, περίπου στα 8,1 Ρίχτερ, το οποίο προκάλεσε ένα πολύ μεγάλο τσουνάμι που κατέστρεψε την Αλεξάνδρεια και ανύψωσε την δυτική Κρήτη περίπου 9 μέτρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι το αρχαίο λιμάνι στα Φαλάσαρνα, βρίσκεται πάνω από την στάθμη της θάλασσας περίπου 7 μέτρα, άρα λοιπόν μιλάμε πραγματικά για ένα μέγα σεισμό και όλα τα συνακόλουθα γεωδυναμικά φαινόμενα, όπως είναι το παλιρροιακό κύμα. Άρα λοιπόν θα εκτελεστούν ωκεανογραφικές αποστολές τον Μάρτιο του 2025 που θα μελετήσουμε και θα χαρτογραφήσουμε τον υποθαλάσσιο χώρο δυτικά της Κρήτης, επεσήμανε η κ. Νομικού.

Το πρόγραμμα Multi Marex φέρνει σε επαφή την κοινωνία των πολιτών και την επιστήμη υπό πραγματικές συνθήκες, ώστε να είναι σε θέση να προετοιμάσει τον τοπικό πληθυσμό και τους τουρίστες για την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν θαλάσσια ερευνητικά ινστιτούτα της Γερμανίας και χρηματοδοτείται από το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Ερευνας της Γερμανίας.

“Το Multi-Marex έκτος από το να προσφέρει στην επιστήμη, θα προσφέρει και στην κοινωνία. Θα δημιουργηθούν ζωντανά εργαστήρια, θα οργανωθούν διάφορα workshop θερινά σχολεία για τα παιδιά, για τους φοιτητές για την τοπική κοινωνία όλων των ελληνικών ηφαιστειακών κέντρων αλλά και δυτικής Κρήτης σε συνεργασία πάντοτε με την Περιφέρεια της Κρήτης, αντίστοιχα με την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου και με τους Δήμους στους οποίους θα μελετηθούν τα αντίστοιχα νησιά, τόνισε η καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ Εύη Νομικού η οποία συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα