Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
16.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στο ΜΑΙΧ η τελική συνάντηση για το έργο «Πράσινη Εκπαίδευση για Πράσινες Επιχειρήσεις Βιοτεχνολογίας»

Πρέπει να διαβάσετε

Την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανιών (Μ.Α.Ι.Χ.) η τελική συνάντηση των εταίρων του έργου Erasmus+, GREENBE: Green Education for Green Biotech Enterprise – «Πράσινη Εκπαίδευση για Πράσινες Επιχειρήσεις Βιοτεχνολογίας» (https://greenbe.usamv.ro/).

Το έργο αποτελεί μια κοινή προσπάθεια εταίρων από τη Ρουμανία (Παν. Γεωπονίας και Κτηνιατρικής του Βουκουρεστίου -UASVM / Συντονιστής φορέας και το Ρουμανο – Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο-RAU), την Ισπανία (Πολυτεχνείο της Βαλένθια-UPV), την Ιταλία (Παν. της Περούτζια -UniPG) και την Ελλάδα (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων CIHEAM MAICh) και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου πλαισίου εκπαίδευσης για φοιτητές αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους σε θέματα που σχετίζονται με τη Βιοτεχνολογία ή/και την Οικονομία με κύριο στόχο την ενίσχυση της πράσινης βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Οι δράσεις του έργου επικεντρώνονται στην εκπαίδευση/κατάρτιση και γενικότερα στην προώθηση βιώσιμων και πράσινων πρακτικών που σχετίζονται με τη βιοτεχνολογία μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, start-ups  και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους.

Πιο συγκεκριμένα το έργο αποβλέπει στην:

Ανάπτυξη Καινοτόμου Εκπαιδευτικού Υλικού, μέσω νέων μαθημάτων, υλικών εκπαίδευσης, οδηγιών και μιας ψηφιακής πλατφόρμας διδασκαλίας (https://edu.greenbe.usamv.ro/) για να εξοπλίσει φοιτητές αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους με γνώσεις και ικανότητες που σχετίζονται με την Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα και την Πράσινη Βιοτεχνολογία. Κύριες θεματικές είναι η ΒιοΟικονομία, οι Οικονομικές πτυχές της πράσινης επιχειρηματικότητας και βιοτεχνολογίας, η χρήση των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας για την ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών πράσινης επιχειρηματικότητας, κλπ. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι διαθέσιμη για όλους τους ενδιαφερόμενους ενώ σύντομα θα υπάρχει και μετάφραση μεγάλου μέρους του εκπαιδευτικού υλικού στα ελληνικά.

Διοργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος βραχείας διάρκειας, στο οποίο συμμετείχαν  55 ερευνητές – καθηγητές και 25 φοιτητές Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού επιπέδου στους τομείς της Βιοτεχνολογίας και της Οικονομίας. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Γεωπονίας και Κτηνιατρικής στο Βουκουρέστι (USAMV), συντονιστής φορέας του έργου, με τη συμμμετοχή ατόμων από όλους τους εταίρου μεταξύ των οποίων ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές – από το Μ.Α.Ι.Χ.

Ενσωμάτωση των εταίρων του έργου στο οικοσύστημα της Βιώσιμης Βιοτεχνολογίας και Πράσινης Επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας έτσι ένα δυναμικό δίκτυο υποστήριξης της πράσινης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εταίρων στο ΜΑΙΧ, παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα – παραδοτέα και γενικά η πρόοδος του έργου και συζητήθηκε η ολοκλήρωσή του στις αρχές του επόμενου έτους με την υλοποίηση δράσεων με άξονα την προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας και της βιομηχανικής βιοτεχνολογίας, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, περιλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών άνθρακα και της προώθησης της ψηφιακής και κυκλικής οικονομίας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα