5.000 αδέσποτα στον Δ. Ηρακλείου

Πρέπει να διαβάσετε

Σήμερα τα αδέσποτα στο Δήμο Ηρακλείου υπολογίζονται σε 4.000 έως 5.000. To κυνοκομείο του Ηρακλείου, έχει 80 θέσεις, προκειμένου να φιλοξενεί όσα αδέσποτα μπορεί.

Αν το ζώο είναι καλά μπορεί να μείνει 7 έως 10 ημέρες όπου στειρώνεται, και έπειτα μένει και 3-4 ημέρες ακόμη, για να συνέλθει από το χειρουργείο της στείρωσης. Μετά αφήνεται ελεύθερο.

Αν δεν είναι καλά, μπορεί να μείνει και πάνω από 1 μήνα, εξαρτάται πάντα από την ασθένεια και την αντιβίωση που του δίνεται. Επίσης μακροχρόνια νοσηλεία έχουν τα τραυματισμένα σκυλιά.

Το κυνοκομείο στειρώνει, θεραπεύει και επανεντάσσει τα υγιή σκυλιά. Γίνονται περίπου 400 στειρώσεις το χρόνο, φέτος έγιναν και 30 μεγάλα χειρουργεία . Οι στειρώσεις γίνονται βάσει του κτηνιατρικού πρωτοκόλλου. Μάλιστα, κατά το έτος 2020 έγιναν 100 υιοθεσίες.

Η Αντιδήμαρχος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Ηρακλείου, Μαρία Γ. Καναβάκη, επισκέφθηκε χθες το κυνοκομείο Ηρακλείου, όπου και συζήτησε με τους υπαλλήλους για την κατάσταση, αλλά και για τις απαραίτητες ενέργειες βελτίωσης και ενίσχυσης της λειτουργίας του. Επίσης άκουσε και τις προτάσεις δυο φιλοζωικών της πόλης, τους οποίους και  κάλεσε για να συνεργαστούν όλοι μαζί.

«Από την πλευρά μου και με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη της αρμοδιότητας για τα αδέσποτα διαπιστώνω ήδη ότι πρόκειται για ένα σοβαρό και πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο δεν είναι εύκολο και δεν θα αντιμετωπιστεί αν δεν συνδράμουμε όλοι, και ατομικά και συλλογικά. Τα ζώα θέλουν αγάπη, υπευθυνότητα, και όχι εγκατάλειψη», δήλωσε σχετικά η αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με την ίδια, βασικός στόχος είναι ένα σχέδιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου.

«Αν δεν συνδράμουμε όλοι το θέμα δε θα αντιμετωπιστεί. Το ζωάκι δεν είναι παιχνίδι να το παίρνουμε και όταν το βαρεθούμε να το εγκαταλείπουμε. Θα πρέπει να έχουμε την παιδεία και την ευσυνειδησία όταν έχουμε ένα ζώο. Επίσης θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στις περιπτώσεις εγκατάλειψης η κακοποίησης. Σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε και να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο το κυνοκομείο, να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, & να συνεργαστούμε με τα φιλοζωικά σωματεία, όλοι μαζί προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος. Και φυσικά να παροτρύνουμε για την υιοθεσία των αδέσποτων που πραγματικά είναι μια πράξη πολιτισμού και αγάπης», πρόσθεσε η κα. Καναβάκη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα