Στο Κάιρο θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα συμμετάσχει στη 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.
Οι εξελίξεις στη Συρία και η προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή προς όφελος της, αξιοποιώντας την επιρροή που διαθέτει στο νέο καθεστώς της χώρας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου.
Η συμμαχία των τριών χωρών «δεν ετεροκαθορίζεται», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, που επιθυμούν να αποσυνδέσουν τη συνεργασία που υπάρχει σε κρίσιμους τομείς από τις σχέσεις με την Τουρκία, ωστόσο είναι σαφές πως ο ελέφαντας στο δωμάτιο κατά την σημερινή συνάντηση είναι οι επεκτατικές βλέψεις του κ. Ερντογάν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Γι’ αυτό και στη συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο οι κ. Μητσοτάκης, Σίσι και Χριστοδουλίδης θα αναδείξουν την στρατηγική σημασία της συνεργασίας, ως άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και θεματοφύλακα της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου. Οι κρίσεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο έχουν ανακατέψει την τράπουλα και οι ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο, αφού επηρεάζεται η ευρύτερη περιοχή.
Ανησυχίες για την ανακήρυξη ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας
Οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της Τουρκίας για την ανακήρυξη ΑΟΖ με τη Συρία στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, που αμφισβητεί τα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου έχουν χτυπήσει καμπανάκι, παρότι διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι παρούσες συνθήκες δεν επιτρέπουν την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού. Δεδομένα, όμως, η Ανατολική Μεσόγειος είναι στην αιχμή των εξελίξεων και η διαμόρφωση του συσχετισμού δυνάμεων θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις στην περιοχή. Αθήνα και Λευκωσία έχουν αναδείξει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ τις ανησυχίες τους φέρεται να υιοθετεί και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου. Ο κ. Μητσοτάκης πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σίσι. Οι δύο ηγέτες έχουν χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης και υπάρχει συναντίληψη για την επόμενη μέρα στη Συρία, όσον αφορά την σταθερότητα και την προστασία όλων των μειονοτήτων. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται και στις δηλώσεις του, σύμφωνα με συνεργάτες του, να επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύεται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.
Μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας θα εκπέμψουν οι τρεις ηγέτες
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, όπου κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4,2 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, παραγόμενα από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως αιολικών πάρκων που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. Από τα 3.000 MW, το 1/3 θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, 1/3 θα εξάγεται στις χώρες της E.E kai το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Στο «τραπέζι» και το Μεταναστευτικό
Την Σύνοδο αναμένεται να απασχολήσει και το μεταναστευτικό, καθώς η Αίγυπτος διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη συγκράτηση των ροών από την Αφρική προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης πρωτοστάτησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ- Αιγύπτου, που έγινε τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ευρωπαίους ηγέτες στο Κάιρο.