Στο Ισραήλ θα βρεθεί την Παρασκευή (3/11) για τρίτη φορά από την 7η Οκτωβρίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Η επίσκεψη θα γίνει την ώρα που οι ΗΠΑ ασκούν έντονες πιέσεις στο Τελ Αβίβ να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία διαφόρων υποδομών, όπως νοσοκομεία, υδραγωγεία την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση κορυφώνεται.
Το Ισραήλ μέχρι τώρα αρνείται να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στο θύλακα υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει να πέσει στα χέρια της Χαμάς, η οποία όπως αναφέρει έχει κατασχέσει όλα τα καύσιμα για να τα χρησιμοποιήσει για ιδίους σκοπούς.
Ο Μπλίνκεν συζήτησε την ανάγκη να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.
Σε ακρόασή του ενώπιον της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας την Τρίτη δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον, μαζί με άλλες χώρες, εξετάζουν μια σειρά από πιθανά σενάρια για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, από τη στιγμή που η Χαμάς θα απομακρυνθεί από τον έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα συνεχιστεί η εξουσία της Χαμάς στην περιοχή, όμως ούτε το Ισραήλ θέλει να αναλάβει τον έλεγχο εκεί, ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σε άρθρο που έγραψε στην Washington Post ο Μπλίνκεν κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό βοήθειας προς το Ισραήλ. «Δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ της υπεράσπισης του Ισραήλ και της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους πολίτες. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε και τα δύο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, «χωρίς ταχεία και διαρκή ανθρωπιστική βοήθεια, ο πόνος θα αυξηθεί και η Χαμάς και οι χορηγοί της θα επωφεληθούν, καθώς θα παρουσιάζονται ως σωτήρες μέσα στην ίδια την απόγνωση που δημιούργησαν».
Σε μία άλλη εξέλιξη την Τρίτη (31/10), η Γερουσία ενέκρινε το διορισμό του Τζακ Λιού στη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ο διορισμός και η διαδικασία επικύρωσης επιταχύνθηκε μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, συνάντησε την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων κυρίως λόγω της συμμετοχής του Λιού στην υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με το Ιράν το 2015. Ο Λιού, ο οποίος είναι Εβραίος, υπηρέτησε στο παρελθόν ως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και ως προσωπάρχης του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Αντικαθιστά τον Τομ Νάιντς, ο οποίος εγκατέλειψε τη θέση μετά από δύο χρόνια για «προσωπικούς λόγους».
Στο Ισραήλ βρίσκεται ήδη η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής Μπάρμπαρα Λιφ για επαφές με ανώτερους αξιωματούχους στο Ισραήλ.