«Ελληνικός Τουρισμός 2030: Χαρτογραφώντας ευκαιρίες και τις προκλήσεις» είναι ο τίτλος του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρου Ηρακλείου.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν ενότητες με στόχο την αναζήτηση απαντήσεων σε καίρια θέματα που απασχολούν τον κλάδο, παρουσία πλήθος κόσμου, τοπικών φορέων καθώς και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.
«Σήμερα είναι μια ημέρα γιορτής για την ξενοδοχία όλης της χώρας, αλλά και της Κρήτης. Έχουμε μαζευτεί οι ξενοδόχοι από όλη την χώρα για να συζητήσουμε επίκαιρα θέματα για τον τουρισμό αλλά και για τον ξενοδοχειακό κλάδο πιο ειδικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ιωάννης Χατζής.
Ο ίδιος κατά την διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε ότι τώρα θα πρέπει να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός με ορίζοντα 10ετίας για τον κλάδο του τουρισμού, αφού όπως είπε το momentum είναι θετικό και δεν πρέπει να χαθεί.
Ο κ. Χατζής τόνισε επίσης ότι στη χώρα μας δεν θα έπρεπε να υπάρχει συζήτηση περί υπερτουρισμού, αφού όπως τόνισε το μόνο πρόβλημα είναι η έλλειψη υποδομών. «Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερβολικού αριθμού πελατών. Η Μαγιόρκα είναι 2,3 φορές μικρότερη από την Κρήτη και έχει διπλάσιο πληθυσμό και όσες αφίξεις έχουν η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο μαζί…Δεν είναι σοβαρό να διαπραγματευόμαστε τον περιορισμό της ζήτησης, αντί για τη βελτίωση της προσφοράς. Ο τουρισμός διογκώνει τον εθνικό πλούτο κι αν θέλουμε να συνεχίσει να το κάνει, πρέπει ένα μεγάλο μέρος αυτού του πλούτου να επιστρέφει στην κοινωνία με τη μορφή ανθεκτικών και σύγχρονων υποδομών σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Σημαντικό πρόβλημα χαρακτήρισε την ανεξέλεγκτη επέκτασή της βραχυχρόνιας μίσθωσης και τόνισε πως συγκεκριμένα στην Κρήτη τα καταλύματα βραχυχρόνιας έχουν ξεπεράσει τις 150.000 κλίνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαχείριση των τουριστικών ροών στο νησί, αλλά και τα κοινωνικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν.
«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρισκόμαστε στην Κρήτη , στην ναυαρχίδα του τουρισμού στην χώρα μας, σε μια περιοχή η οποία παράγει πάρα πολύ υψηλό ΑΕΠ για τη χώρα μας και εμείς ως κλάδος οφείλουμε να ερχόμαστε πιο κοντά στα μέλη μας. Γυρνάμε όλη την Ελλάδα, διοργανώνουμε εδώ το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο με σκοπό να ακούσουμε και να συζητήσουμε και να αναδείξουμε τα βασικά προβλήματα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να συζητάμε για την ανάπτυξη του τουρισμού. Μια ανάπτυξη η οποία δεν έχει να κάνει με αφίξεις και με νούμερα, αλλά έχει να κάνει με υποδομές και με όλα αυτά που θα πρέπει να σχεδιάσουμε σε ένα στρατηγικό πλαίσιο, έτσι ώστε την επόμενη δεκαετία να αναδείξουμε το που μπορεί να φτάσει πραγματικά ο τουρισμός. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αναδείξουμε, να απλώσουμε και να επιμηκύνουμε αυτό το οποίο πραγματικά φέρνει πλούτο στη χώρα μας» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ο Άγγελος Καλλίας, και τόνισε πως στόχος της ομοσπονδίας είναι να αναδείξει και τα κατά τόπους προβλήματα και να πιέσει προκειμένου να δοθούν λύσεις από την κυβέρνηση.
«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, όλοι οι ξενοδόχοι ενωμένοι, γιατί έτσι πρέπει να είμαστε για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Μιλάμε για διάφορα θέματα, όπως είναι η βιωσιμότητα, η τεχνολογία, η εκπαίδευση, πράγματα που σίγουρα προβληματίζουν το αύριο της ξενοδοχίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.
Η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης, οι κενές θέσεις εργασίας αλλά και η διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα αποτέλεσαν βασικά θέματα του συνεδρίου.
Αυγενάκης: Η επισιτιστική επάρκεια αναγκαίος παράγοντας για την περεταίρω ανάπτυξη του τουρισμού
Την άμεση σύνδεση τουρισμού και πρωτογενούς τομέα επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη διασφάλισης επισιτιστικής επάρκειας, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατόν να υπάρξει τουρισμός.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που επιφέρει και στον πρωτογενή τομέα η κλιματική κρίση επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει προνοητικότητα με την κατασκευή σύγχρονων και οργανωμένων αρδευτικών έργων που θα λειτουργούν και ως αντιπλημμυρικά, σημειώνοντας ότι τα έργα πρέπει να είναι αλληλοσυμπληρούμενα και όχι να λειτουργούν ευεργετικά για μια περιοχή αλλά καταστροφικά για κάποια άλλη. Σημείωσε ότι για πρώτη φορά υπάρχει οργανωμένη πολιτική νερού, αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο 1990- 1993 επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την κατασκευή μικρών φραγμάτων και τόνισε: «Αν δεν πάρουμε πρωτοβουλίες για να καλύψουμε την αδράνεια πολλών ετών, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Ενιαίους Φορείς Διαχείρισης Υδάτων ανά Περιφέρεια.
Οφείλουμε να βλέπουμε μπροστά
Παράλληλα τόνισε ότι προκειμένου να υπάρχει επισιτιστική επάρκεια δεν πρέπει να αποκλειστούν μέτρα όπως η αναδιάρθρωση καλλιεργειών σε ορισμένες περιοχές. Επίσης κάλεσε την ΕΕ να είναι πιο ευέλικτη και πιο προσαρμοστική στις νέες συνθήκες, καθώς δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες μιας και τα δεδομένα έχουν αλλάξει και εξελίσσονται διαφορετικά και από περιοχή σε περιοχή.
«Η ΕΕ πρέπει τελικά να καταλάβει ότι εχθρός του περιβάλλοντος δεν είναι ο πρωτογενής τομέας. Πάνε μαζί αυτά. Τελικά, όμως, αν δεν ισορροπήσουν, φοβάμαι ότι θα έχουμε ζήτημα επισιτιστικής ασφάλειας, το οποίο, δυστυχώς λέγεται αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι όσοι πόλεμοι έχουν γίνει για θέματα διατροφής ήταν οι σκληρότεροι. Θα αναρωτηθείτε: μα τι είναι αυτά που λες; Συγγνώμη, αλλά δεν είμαστε εδώ για να βλέπουμε μέχρι τη μύτη μας. Είμαστε εδώ για να βλέπουμε και να προλαμβάνουμε καταστάσεις που δεν θέλουμε να έλθουν αλλά είναι πιθανόν να έλθουν. Η επισιτιστική επάρκεια για να έχουμε όλα τα υπόλοιπα αγαθά και να απολαμβάνουμε τον τουρισμό, πρέπει να είναι διασφαλισμένη», είπε χαρακτηριστικά.
Και αναφέρθηκε στους πολέμους στη γειτονιά μας και πόσο έχουν επηρεάσει τον τουρισμό, ιδιαίτερα ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία αλλά και την αγροτική παραγωγή.
Απαιτείται συνεργασία
Ο υπουργός τόνισε ότι επιδίωξή του είναι η στενότερη συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορεί να υλοποιηθεί ο στόχος για να ανεβάσουμε την Ελλάδα πιο ψηλά.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο τομέων και η προώθηση της κρητικής κουλτούρας και γαστρονομίας ως τουριστικού προϊόντος μπορούν να συμβάλουν στην αειφορία και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΑΑΤ και η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζονται στενά με σκοπό την περαιτέρω διασύνδεση των δύο αυτών πυλώνων οικονομίας, σε μια περιοχή που θεωρείται η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού.
Επίσης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί όπως είναι η θεσμοθέτηση του αλιευτικού τουρισμού και η επισκεψιμότητα σε τυροκομεία και οινοποιεία καθώς και στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων που επενδύουν στον τουρισμό μέσω των Leader, του ΠΑΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής εκπαίδευσης κάνοντας αναφορά στο Αγροτικό Σχολείο της Μεσσαράς που σύντομα θα λειτουργήσει με στόχο να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα αντίστοιχα Σχολεία σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο, αλλά και στο πρόβλημα με τα εργατικά χέρια και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για επίλυσή του.
Ταύτιση τουρισμού και πρωτογενούς παραγωγής
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προσερχόμενος στο χώρο του Συνεδρίου, δήλωσε στα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Είμαστε εδώ για να τονίσουμε πόσο σχέση ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό. Είναι απόλυτα ταυτισμένοι. Ειδικά στην Κρήτη ξέρουμε ότι η σχέση του τουρίστα με τον τόπο, με την παράδοση, με την παραγωγή, με τα προϊόντα, αποτελεί μια εμπειρία. Και ως τέτοια, γίνεται απόλαυση για όλους τους ανθρώπους που επιλέγουν να αγοράσουν λίγες μέρες ξεκούρασης στον δικό μας τόπο. Μια Κρήτη και μια Ελλάδα, άκρως φιλόξενη που εκ των πραγμάτων επιλέγουμε μέσα από την αναβάθμιση του αγροτοδιατροφικού τομέα, να γίνει ακόμα πιο διεισδυτική στις αγορές για τους πιο «ψαγμένους» που επιλέγουν να ξεκουραστούν με τις οικογένειές τους εδώ, αλλά και να απολαύσουν τα αγροτικά μας προϊόντα. Ξέρουμε ότι ήδη η κλιματική κρίση έχει φέρει αναστάτωση στον πρωτογενή τομέα, αλλά την ίδια ώρα ξέρουμε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και από την κυβέρνηση και από τους εμπλεκομένους να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Και θα πάμε ένα βήμα παρακάτω, γιατί υπάρχει πείσμα και πραγματική αγάπη με την ελληνική γη και μια ιστορία για κάθε προϊόν που παράγει αυτός ο μοναδικός τόπος.
Αυτό δεν θα γίνει ερήμην της ΕΕ. Χαιρόμαστε γιατί η Ευρώπη στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες κι εμείς στηρίζουμε δράσεις πολιτισμού. Να θυμίσω, επίσης, ότι τα Leader, χρηματοδοτούν ένα μεγάλο πρόγραμμα τουριστικών καταλυμάτων. Επίσης υπογράψαμε ΚΥΑ για τα επισκέψιμα τυροκομία, ύστερα από τα ελαιοτριβεία και τα οινοποιεία. Σιγά – σιγά, δηλαδή, με κάθε θεσμικό τρόπο ισχυροποιούμε τη σχέση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό».
Στ. Αρναουτάκης: «Να επενδύσουμε στην ποιότητα, τις νέες μορφές τουρισμού και με τη συνεργασία όλων να διαμορφώσουμε τον τουρισμό του 2030»
Για την ολοκληρωμένη στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης στον τουρισμό και τη σύνδεσή του με την γαστρονομία και τον πρωτογενή τομέα, μίλησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Περιγράφοντας τον μεγάλο κοινό στόχο όλων των φορέων για τον τουρισμό, ο Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε πως «ως χώρα πρέπει να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά. Να αναπτύξουμε νέες μορφές τουρισμού, να επενδύσουμε στην ποιότητα. Να κατανοήσουμε πως ο τουρισμός αλλάζει και η επιτυχία είναι μονόδρομος. Και βεβαίως να συμφωνήσουμε πως μέσα από τη συνεργασία όλων μας, θα διαμορφώσουμε τα θεμέλια για τον τουρισμό του 2030», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τουρισμό, εξήγησε πως «στην Περιφέρεια Κρήτης, συνεχίζουμε την εφαρμογή ενός συνεκτικού σχεδίου για τη σύνδεση του τουρισμού με τη γαστρονομία, τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, την ελληνική ύπαιθρο, αλλά και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, προκειμένου όλα αυτά να ενταχθούν στο τουριστικό μας προϊόν», τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα και την αξία που αποκτά για τον τουρισμό και την κρητική οικονομία, η συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τις Ενώσεις Ξενοδόχων, τους τουριστικούς πράκτορες, τα Επιμελητήρια του νησιού, τις ενώσεις των παραγωγών. «Αξιοποιώντας και εφαρμόζοντας σε Περιφερειακό Επίπεδο την Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030, ενθαρρύνουμε τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων σε οινοτουριστικές ή αγροτουριστικές επιχειρήσεις, ενσωματώνουμε στην πολιτική για την τουριστική προβολή τις αγροτουριστικές δραστηριότητες, ενώ αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των κοινών επιχειρηματικών σχημάτων και συνεργασιών, ανάμεσα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, όπως είναι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και σε αγροτικές επιχειρήσεις και σχήματα», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στην εκδήλωση ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό μεγάλων και μικρών έργων που βοηθούν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει πρωτογενή και τριτογενή τομέα.