Δευτέρα, 5 Μαΐου, 2025
24.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στο Ηράκλειο ο Γιάννης Κεφαλογιάννης – «Η Κρήτη μπαίνει ενισχυμένη στην αντιπυρική περίοδο»

Πρέπει να διαβάσετε

Στο Ηράκλειο βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος προεδρεύει σύσκεψης του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την νέα αντιπυρική περίοδο στο νησί.

«Μένουμε θωρακισμένοι γι΄αυτή την αντιπυρική περίοδο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα φυσικά φαινόμενα. Στόχος είναι να έχουμε τις δυνατόν λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορες οριοθετήσεις και όπου επεκταθεί το φαινόμενο να μπορεί αν υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε πως «η Κρήτη φέτος μπαίνει ενισχυμένη στην αντιπυρική περίοδο», αφού στη «μάχη» ρίχνονται περισσότεροι εποχικοί πυροσβέστες αλλά και drones και η δεύτερη μονάδα δασοκομάντος με έδρα τα Χανιά.

«Με έναν καλό συντονισμό, με την βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και όλων των πολιτών είμαι αισιόδοξος ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

Yπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, μίλησε στην εκπομπή De Facto της Τηλεόρασης CRETA, και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυνάμεις και τα μέσα που θα επιχειρούν φέτος στην Κρήτη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, καλωσορίζοντας τον Υπουργό, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό, καθώς και τη διοίκηση του Υπουργείου στο σύνολό της. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε συνοδοιπόροι σε όλα τα ζητήματα, με κοινό στόχο την πρόληψη και την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων. Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, τους εθελοντές, τους δημάρχους και όλους όσοι βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή. Μέσα από συνεργασία έχουμε πετύχει πολλά. Η παρουσία του Υπουργού σήμερα εδώ, αλλά και η συνολική του στάση στο Υπουργείο, ενισχύει ουσιαστικά το έργο της Πολιτικής Προστασίας. Πιστεύω ότι, παρά τις προκλήσεις, όπως η έντονη ξηρασία φέτος, με σωστό σχεδιασμό, πρόληψη και συντονισμό, θα περιορίσουμε τα προβλήματα και θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». 

Ο Περιφερειάρχης έκλεισε την τοποθέτησή του εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα συνεχιστεί με την ίδια αποτελεσματικότητα και με πνεύμα ενότητας, με στόχο την προστασία των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης.

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο, επιμερισμένοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία»

Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου καλωσόρισε τον Υπουργό Γιάννη Κεφαλλογιάννη στο Ηράκλειο και ευχαρίστησε όλα το προσωπικό των φορέων με το οποίο ο Δήμος συνεργάστηκε αποτελεσματικά στην προηγούμενη περίοδο, της Περιφέρειας Κρήτης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛΑΣ, της Πολιτικής Προστασίας, τους εθελοντές, τονίζοντας: «Με έναν συνδυασμό ικανότητας και τύχης, τα πήγαμε καλά. Αλλά η τύχη γυρίζει».

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός ευχήθηκε και η επόμενη περίοδος να είναι θετική και επεσήμανε: «Αυτό το οποίο είναι απολύτως επείγον, είναι η κοινή επιχειρησιακή γλώσσα. Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο και να είναι ξεκάθαρο για όλους. Σε σύνδεση με αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να είναι επιμερισμένοι οι πόροι και να υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Αν αποκτήσουμε αυτό το κοινό επιχειρησιακό σχέδιο και επιμερίσουμε και τους πόρους με τον ορθολογισμό αυτού του σχεδίου, αυτό θα πρέπει να εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο πολιτικής προστασίας. Και το οποίο θα αφορά και τον πλημμυρικό κίνδυνο και τον σεισμικό κίνδυνο και αυτό που πλέον αναγνωρίζεται ως γεωδυναμικός κίνδυνος και το υφιστάμεθα αυτή τη στιγμή στην Κρήτη και βρισκόμαστε σε επείγουσες καταστάσεις τουλάχιστον σε δυο σημεία της ΠΕ Ηρακλείου».

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Ηρακλείου, αναφέρθηκε σε ζητήματα δόμησης και πολεοδόμησης, καθώς και στο ότι η ΠΚ έχει πρωτοπορήσει σε εθνικό επίπεδο στην οριοθέτηση ρεμάτων. «Αυτή η προσπάθεια όμως πρέπει να ενισχυθεί, διότι φτάνει σε ένα σημείο και δεν ολοκληρώνεται. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου το οποίο θα είναι ολική πολιτική προστασία. Και μέσα σε αυτό το σχέδιο θα εκτιμηθούν και τα κόστη. Που μπορεί να υπάρξουν μεγάλα αλλά δεν πρέπει να μας τρομάζουν. Για παράδειγμα κόστη για να φτιάξουμε φράγματα εφόσον απαιτούνται και για λόγους πολιτικής προστασίας. Αλλά πρέπει να τα έχουμε μπροστά μας για να δούμε πώς αυτά θα δρομολογηθούν».

Συγκεκριμένη δέσμη μέτρων πρότεινε ο Παύλος Μπαριτάκης

Την ευκαιρία να θέσει επί τάπητος όλα τα καίρια ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Βιάννου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ήδη έχει ξεκινήσει, είχε ο Δήμαρχος κ. Παύλος Μπαριτάκης, στη διάρκεια της σύσκεψης για την προετοιμασία της Αντιπυρικής Περιόδου 2025 που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη που προϊστατο της σύσκεψης, στην οποία μετείχαν οι τοπικές Αρχές, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και σύσσωμη η Τοπικής Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού ο κ. Μπαριτάκης στάθηκε στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος Βιάννου, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας του.

Πρώτα απ΄όλα τέθηκε επί τάπητος το έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας και τα σοβαρά κενά στην πυροπροστασία, ζητώντας την ουσιαστική και άμεση στήριξη του Υπουργείου. Ένα από τα βασικά μας αιτήματα είναι η επέκταση της περιόδου απασχόλησης των εποχικά εργαζόμενων στον τομέα της πυροπροστασίας από πέντε σε επτά μήνες, ώστε να διασφαλιστεί η κάλυψη της αντιπυρικής περιόδου με επάρκεια.

Παράλληλα, τονίστηκε από το Δήμαρχο Βιάννου η ανάγκη για στήριξη των εθελοντικών ομάδων, που αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο στην Πολιτική Προστασία. Ζητήσαμε επίσης τη θεσμοθέτηση ευέλικτων διαδικασιών για παρεμβάσεις όπως ο καθαρισμός ή η διάνοιξη δρόμων, μετά από σχετικές εισηγήσεις της Πυροσβεστικής, ώστε να μπορούμε να αντιδρούμε άμεσα.

Επιπλέον, πρότεινε την επέκταση της περιόδου κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον έναν μήνα που ισχύει σήμερα, σε διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, ώστε να καταστεί δυνατόν και να υλοποιούνται αναγκαίες παρεμβάσεις με την απαιτούμενη οικονομική στήριξη. Μάλιστα, υπήρξε ενημέρωση ότι το Υπουργείο ήδη επεξεργάζεται σχετικές ρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Μπαριτάκης επέμεινε επίσης στην ενίσχυση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βιάννου, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε Μέσα, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στον κρίσιμο ρόλο του με επάρκεια.

Τέλος, ζήτησε χρηματοδότηση για την προμήθεια απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως τσιπάκια, ισοπεδωτές και υδροφόρες, που είναι απαραίτητα για την πρόληψη και την άμεση επέμβαση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Και κατέληξε λέγοντας πως ο Δήμος Βιάννου συνεχίζει με συνέπεια και αποφασιστικότητα να διεκδικεί όλα όσα δικαιούται, επιτελώντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης το καθήκον του απέναντι στους πολίτες, ευελπιστώντας στη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου και στη στενή συνεργασία που απαιτείται για την προστασία του τόπου και την ασφάλεια των πολιτών.

Οι προτάσεις του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε κρίσιμες προτάσεις για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και πιο συγκεκριμένα:

– Επέκταση της Αντιπυρικής Περιόδου: Λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών της Κρήτης, πρότεινε την επέκταση της αντιπυρικής περιόδου από 5 σε 7 μήνες, ώστε να συμπεριλάβει την κρίσιμη περίοδο πρόληψης.

-Θεσμοθέτηση Μετακλητών Προϊσταμένων για τη συγκρότηση των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας με εξειδικευμένα προσόντα και εμπειρία, ώστε να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ο αποτελεσματικός συντονισμός.

– Νομοθετική Ρύθμιση για τη Χρήση Μηχανημάτων Ιδιωτών: Ζήτησε τη νομοθετική ρύθμιση για την ενεργοποίηση των συμβάσεων με ιδιοκτήτες μηχανημάτων (π.χ. τρακτέρ) που μπορούν να συνδράμουν ενεργά, ώστε να διασφαλιστεί η άμεση και αποτελεσματική αξιοποίησή τους στην πυρόσβεση.

– Πρόληψη: Η εν λόγω πρόταση του Δημάρχου είχε ήδη καλυφθεί από την ανακοίνωση του Υπουργού, περί χρήσης drones με θερμικές κάμερες για την πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών, τονίζοντας όμως την ανάγκη εξειδικευμένης προσέγγισης στην Πολιτική Προστασία, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, αναφέροντάς ότι:” ¨Η Κρήτη αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της μορφολογίας του εδάφους. Είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στις τοπικές ανάγκες. Πυροπροστασία σημαίνει πρόληψη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα