Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στο Ηράκλειο η ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Έργου «MARISSA»

Πρέπει να διαβάσετε

Εκδήλωση λήξης του διετούς διακρατικού έργου «MARISSA-Κακοποίηση και εξαρτήσεις: Μια συνδυασμένη παρέμβαση-Ανταπόκριση στο φαινόμενο» (http://marissaproject.gr/marissaproject/), που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια», με συντονιστή-εταίρο τον «Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν και οι εταίροι-φορείς από την Ισλανδία, την Εσθονία και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Ψυχολογίας), επισημάνθηκαν τα σημαντικά προβλήματα στην κατάρτιση των δομών που σχετίζονται με την κακοποίηση-σε ζητήματα που σχετίζονται με την εξάρτηση των θυμάτων από ουσίες, ενώ σημαντικές κρίθηκαν και οι ανάγκες για την περαιτέρω κατάρτισή τους σχετικά με τη διαχείριση του τραύματος από την κακοποίηση.

Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των εταίρων, η πρόεδρος του Συνδέσμου κα Μαίρη Παχιαδάκη επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κατανόηση του φαινομένου οδήγησε στην έναρξη μιας δομημένης διαδικασίας διασύνδεσης των εμπλεκόμενων δομών προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό πλάνο δράσης ενώ επιμέρους στοιχεία και συμπεράσματα παρουσίασαν ο συντονιστής Έργων του Συνδέσμου Νίκος Σπετσίδης, η διαχειρίστρια του Έργου Νάνσυ Σαρήπαπα-Ζωίδου, ο αναπλ. Καθηγητής Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Άκης Γιοβαζολιάς και οι Olena Solohub και Mari Puniste (Εσθονία) και Kristin Palsdottir Gudrun Sif Fridriksdottir (Ισλανδία).

Μέσω του προγράμματος «MARISSA» διαπιστώθηκε ότι οι δομές αντιμετώπισης της κακοποίησης πρέπει να αποκτήσουν δυνατότητες ώστε να ανταποκρίνονται στην πολυπλοκότητα του φαινομένου αλλά και να διαμορφωθούν δομές που θα διαχειρίζονται θύτες με αντίστοιχα θέματα (εξάρτησης ουσιών) ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αντιμετώπισης. Αποτυπώθηκαν παράλληλα και οι ανάγκες των επαγγελματιών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων ενώ παράχθηκε αναλυτικός οδηγός ώστε οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες να μπορούν να διαχειριστούν γυναίκες με τα προαναφερθέντα προβλήματα. Υπογραμμίστηκε, εξάλλου, η ανάγκη, οι δομές αντιμετώπισης της κακοποίησης να αποκτήσουν δυνατότητες ώστε να ανταποκρίνονται στην πολυπλοκότητα του φαινομένου αυτού.

Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Δήμο Ηρακλείου, την Κοινωνική του Υπηρεσία και το Κέντρο Κοινότητας, τα ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ 4ης Κοινότητας, Αγ. Ιωάννη, Φορτέτσας, Πόρου και Κατσαμπά, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων Μινώα Πεδιάδος, Χερσονήσου, Ρεθύμνου, Πλατανιά, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων, την ΕΛ.ΛΑΣ και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα