Στο Ηράκλειο βρίσκονται σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας τους, προκειμένου να επισκεφθούν Δήμους του νομού, συνοδευόμενοι από τους Γενικούς Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ και του ΑΦΚΚΑ, Γιώργο Στρατάκο και Πέτρο Καμπούρη και τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Ζερβό.
Το πρωί οι κ.κ. Αυγενάκης και Τριαντόπουλος συναντήθηκαν με τον Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.
«Ξεκινάμε σήμερα μια διήμερη περιοδεία στο νομό Ηρακλείου, με επίκεντρο φυσικά το Αρκαλοχώρι και τα προβλήματά που έχει δημιουργήσει ο σεισμός στην περιοχή. Ωστόσο ξεκινήσαμε εδώ στην καρδιά της υπηρεσίας , όπου οι εργαζόμενοι με μεγάλη αγωνία προσπαθούν αν εξελίξουν όλον αυτόν τον όγκο των αιτημάτων για τα κτίσματα που χρειάζονται αδειδότηση για να προχωρήσουν και οι αδειοδοτήσεις αλλά και η ανακατασκευή των κτισμάτων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης
Το ΤΑΕΦΚ, η αρμόδια υπηρεσία που ασχολείται με την αποκατάσταση του Αρκαλοχωρίου, ανακοινώθηκε ότι θα ενισχυθεί ουσιαστικά με επιπλέον 30 υπαλλήλους, διπλασιάζοντας ουσιαστικά το δυναμικό της, και φθάνοντας στα 60 άτομα. Όπως ανακοινώθηκε μετά από συζήτηση με την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Υπηρεσίας του ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου, Βασιλική Κούση αλλά και με τους υπαλλήλους, το ΤΑΕΦΚ αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση. Η υπηρεσία θα ενισχυθεί με 11 ακόμη υπαλλήλους μέσω ΑΣΕΠ ενώ θα συνδράμει με το ανθρώπινο δυναμικό του και το τμήμα Χανίων, που αριθμεί 20 υπαλλήλους. Επίσης, η Υπηρεσία θα μετακινηθεί σε νέες κτηριακές εγκαταστάσεις στο κέντρο του Ηρακλείου, με στόχο πάντα την καλύτερη λειτουργία της. «Ουσιαστικά αυξάνεται το ανθρώπινο δυναμικό κατά 1/3, αλλά μέλημά μας είναι και με το στελεχιακό δυναμικό του γραφείου των Χανίων να διπλασιαστεί ο αριθμός των στελεχών που ασχολούνται με τους φακέλους για την αποκατάσταση των σπιτιών και των κτιρίων στο Αρκαλοχώρι», ανέφερε ο Χ. Τριαντόπουλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κυρία Κούση στον υπουργό και στον υφυπουργό, από τις 2640 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για έκδοση άδειας επισκευής, έχουν εκδοθεί 126 άδειες, ενώ περί τις 60 περιπτώσεις είναι έτοιμες να αδειοδοτηθούν. Επίσης έχουν εκδοθεί 91 άδειες ανακατασκευής. Όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις, δηλαδή περίπου το 90%, εκκρεμούν επειδή εντοπίζονται προβλήματα σε θέματα ιδιοκτησιακά ή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στους φακέλους που έχουν κατατεθεί. Επίσης, όπως είπε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, μόνο το 30% των διαμενόντων στους οικίσκους που έχουν διατεθεί από το κράτος έχει υποβάλλει φάκελο αποκατάστασης.
Επισημάνθηκε παράλληλα ότι ένας υπερσυγκεντρωτισμός των φακέλων σε συγκεκριμένα γραφεία μηχανικών, γεγονός που δυσκολεύει τη διαδικασία. Χαρακτηριστικά επισημάνθηκε ότι το 50% των φακέλων το έχουν 24 γραφεία και το υπόλοιπο 50% 224 γραφεία μηχανικών.
Ο Λ. Αυγενάκης τόνισε πως πρέπει και οι σεισμόπληκτοι και οι μηχανικοί στους οποίους έχουν αναθέσει την σύνταξη των φακέλων, αλλά και οι τοπικές υπηρεσίας να προχωρήσουν γρηγορότερα τις διαδικασίες για την συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών. «Έχουμε μια κατάσταση η οποία χρίζει μεγαλύτερης υποστήριξης από την αυτοδιοίκηση της περιοχής αφενός και αφετέρου από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Άρα το νούμερο το αρχικό με την εξέλιξη των αδειών έχει μια μεγάλη απόσταση, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που δυσκολεύουν την εξέλιξη αυτών των υποθέσεων. Ευελπιστούμε το επόμενο διάστημα οι μηχανικοί που έχουν αναλάβει τις υποθέσεις τους να τρέξουν γρηγορότερα και να προσκομίσουν όλα αυτά που τους έχουν ζητηθεί εγκαίρως από τους μηχανικούς της υπηρεσίας και να ξεκαθαρίσει το οποίο των ιδιοκτησιακών εκκρεμοτήτων», δήλωσε.
Για τα παραπάνω θέματα, ο κ. Τριαντόπουλος μίλησε και στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92.1 και στην εκπομπή των Σωτήρη Μεταξά και Κώστα Κεφαλογιάννη.
Ακούστε εδώ όσα είπε:
Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, κκ Ανδρέα με τον οποίο παρουσία του Δημάρχου Μινώα – Πεδιάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου είχαν εκτενή συζήτηση για την κατάσταση στην περιοχή.
Αυγενάκης: Θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις
Σε σύσκεψη στο Δημαρχείο ο ΥπΑΑΤ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη συνδρομή της νέας δημοτικής αρχής, όλες οι διαδικασίες θα εξελιχθούν ταχύτερα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ήδη καλή συνεργασία με τον Δήμαρχο Βασίλη Κεγκέρογλου θα συνεχισθεί και θα ενισχυθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. «Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ και ανακοίνωσε ότι προχωράει το αίτημα του Δήμου για αξιοποίηση πέντε ακινήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που βρίσκονται στην περιοχή.
Ο υπουργός εξήρε και το ρόλο της τοπικής Εκκλησίας επισημαίνοντας ότι τόσο ο Μητροπολίτης Ανδρέας όσο και οι ιεράρχες της περιοχής βρίσκονται κοντά στην κοινωνία και στις ανάγκες της.
Συνάντηση στο Δήμο Μινώα – Πεδιάδος
Σε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων στο Δήμο Μινώα – Πεδιάδος ο Δήμαρχος, Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κρήτη, στη Μάνη και στις Κυκλάδες είναι διαφορετικό από την υπόλοιπη Ελλάδα, και αυτή η ιδιαιτερότητα ζήτησε να ληφθεί υπ’ όψιν από το ΤΑΕΦΚ. Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει ανατιμολόγηση προς τα επάνω της πρώτης αρωγής για τα κίτρινα κτίρια, κρίνοντας ωστόσο επαρκή τη βοήθεια των 3.000 ευρώ για τα πράσινα.
Επισήμανε την ανάγκη να δουλέψουν πιο αποτελεσματικά όλες οι υπηρεσίες δίνοντας προτεραιότητα στην αποκατάσταση των σχολικών εγκαταστάσεων κι εν συνεχεία των δημοτικών κτηρίων και των εκκλησιών και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλή συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ.
Τέλος ζήτησε να επανέλθει στην αρμοδιότητα του Δήμου η ευθύνη των κατεδαφίσεων που μετεφέρθη στην Περιφέρεια, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να υπενθυμίζει ότι αυτό έγινε επειδή η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε μηδενικό αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Μητροπολίτης Ανδρέας: Πιστώθηκαν χρήματα για τους ναούς
Ο Μητροπολίτης, κ.κ. Ανδρέας ευχαρίστησε τους κ.κ. Αυγενάκη και Τριαντόπουλο για το ενδιαφέρον και τις μέχρι τώρα ενέργειές τους και ανακοίνωσε ότι από τα 720.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί για την αποκατάσταση των ναών, ήδη πιστώθηκαν 400.000 για την αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού του Αρκαλοχωρίου, ενώ ανακοίνωσε ότι τα υπόλοιπα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να γίνουν οι μελέτες αποκατάστασης για τους άλλους ναούς της μητροπόλεως.
Στις συναντήσεις μετείχαν ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος και ο ΓΓ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, στις 3.00, θα επισκεφθούν στον Δήμο Χερσονήσου όπου θα γίνει σύσκεψη με τον Δήμαρχο Ζαχαρία Δοξαστάκη, Δημοτικούς Συμβούλους και εκπροσώπους τοπικών φορέων και το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 6.30, θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας στην Τύλισο με θέμα την «Αγροτική Πολιτική- Κλιματική Κρίση και Ευρωπαϊκή ΄Ενωση».
Το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 11.30 οι κ.κ. Αυγενάκης και Τριαντόπουλος, θα συμμετέχουν σε εκδήλωση στον Δήμο Αχαρνών Αστερουσίων για την «Αγροτική Πολιτική- Κλιματική Κρίση και Ευρωπαϊκή ΄Ενωση». Την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Ανδρέας Καλογγιανάκης» του Δημοτικού Σχολείου Πύργου οργανώνει ο Δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης.
Τέλος, στις 3.00 μμ θα συναντηθούν με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό και στις 4.00 μμ με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.