«Η Ελλάδα και η Κρήτη ειδικότερα διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό ικανό να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον. Οφείλουμε να εφοδιάσουμε τη νέα γενιά με τα απαιτούμενα «όπλα» που θα της επιτρέψουν να αναπτύξει τις δυνατότητές της και να ανοίξει νέους δρόμους».
Την επισήμανση αυτή έκανε ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Χάρης Μαμουλάκης, με αφορμή τη συνάντησή του με τον Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νίκο Κατσαράκη.
Μια συνάντηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, όπως τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής, αναφερόμενος στην πρόσφατη μετεξέλιξη του Ιδρύματος, το οποίο πλέον αποτελεί το 24 ο Πανεπιστήμιο της χώρας.
«Στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, συνέχεια του ΤΕΙ Κρήτης και με πορεία 40 ετών μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα των βημάτων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης» υπογράμμισε ο Χάρης Μαμουλάκης, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Κατσαράκη χαρακτήρισε «ιστορικό» τον ρόλο του, με δεδομένο ότι είναι ο πρώτος πρύτανης του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου.
Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην πολύ στενή συνεργασία που είχαν οι δυο τους τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την θητεία του στον Δήμο Ηρακλείου αλλά και στην προεδρία του ΕΣΔΑΚ.
Ο κ. Κατσαράκης έκανε μια σύντομη παρουσίαση της νέας «ταυτότητας» του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας ότι διαρθρώνεται ακαδημαϊκά σε στέρεες βάσεις, με πέντε σχολές και 17 τμήματα. Μίλησε για τους στόχους που έχουν τεθεί από την πλευρά του Ιδρύματος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην θέληση που τους διακατέχει όλους για προσφορά υψηλού επιπέδου σπουδών και έρευνας και στενότερη σύνδεση με την τοπική κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό.
Από την πλευρά του ο Χάρης Μαμουλάκης εξήρε την προσπάθεια όλων των ανθρώπων του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, που οδήγησε στην επιτυχία της μετεξέλιξής του, η οποία – όπως τόνισε – θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο, καθώς η Κρήτη αναδεικνύεται πλέον σε ισχυρό επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό πυλώνα.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο μνημονιακό καθεστώς, τόλμησε αυτό το εγχείρημα για τη νέα αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την ώρα που από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν υπήρχε σαφής και ενιαία θέση. Ακόμα και σήμερα δεν δεσμεύονται για δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες», επεσήμανε ο υποψήφιος βουλευτής.
Όπως είπε: «Οι αδυναμίες σίγουρα υπάρχουν και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ωστόσο σε μια χώρα που διαρκώς μείωνε την χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι κοινή παραδοχή ότι η εικόνα έχει αλλάξει».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στόχος είναι οι δαπάνες για την παιδεία στο τέλος της τετραετίας να ανέρχονται στο 5% του ΑΕΠ, δηλ. στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Μεταξύ άλλων, όπως υπογράμμισε, προβλέπεται η δημιουργία 10.000 θέσεων νέων ερευνητών έως το 2021 αλλά και η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας μέσω της οικοδόμησης νέων εστιών και της αύξησης του στεγαστικού επιδόματος.