Στο Αμάρι έφτασε λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός πολιτικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής Βασίλης Κικίλιας.
Ο υπουργός είχε σύσκεψη με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρνουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή και ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός.
Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας στόχος των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία πλέον δεν έχει ενεργό μέτωπο αλλά καίει σε διάσπαρτες εστίες, είναι αυτές να κατασβεστούν και να προετοιμαστεί το έδαφος με συγκεκριμένη οργάνωση, ώστε αύριο να υπάρξουν νέες επικίνδυνες αναζωπυρώσεις όπως αυτή που σήμερα απείλησε χωριά.
«Δύο μέρες τώρα οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές αλλά και οι δυο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ΕΛ.ΑΣ., ο στρατός αλλά και ο απλός κόσμος δίνουν μεγάλη μάχη. Σήμερα ήρθα με άλλους περίπου 50 δασοκομάντος, πλέον οι δυνάμεις που επιχειρούν ξεπερνούν τα 250 άτομα, τα 50 οχήματα και σε rotation τα 23 εναέρια μέσα και δύο συντονιστικά. Με ικανοποίηση βλέπω ότι για δεύτερη φορά μέτωπο δε έχουμε, όμως πρέπει όλοι μαζί, και αυτό αυτό θα οργανώσουμε τώρα, να δουλέψουμε καμένο-άκαυτο έτσι ώστε να μην βρεθούμε στη δύσκολη θέση αύριο αν ενισχυθούν οι άνεμοι. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά σήμερα το βράδυ και αύριο επειδή θα παραμείνουν όλα τα εναέρια εδώ και θα έχουμε διαβροχές να ευελπιστούμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Πάντως κανείς δεν μπορεί να φύγει από εδώ αν δεν κάνουμε τη δουλειά μας», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των παραγωγών των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από την πύρινη λαίλαπα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης δήλωσε πως είναι σε επικοινωνία με τον κ. Τριαντόπουλο προκειμένου όπως είπε «όλοι οι άνθρωποι θα υποστηριχθούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο», ωστόσο αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι να σβήσει η πυρκαγιά.
Οι πυροσβέστες νομού Ηρακλείου ανάρτησαν εικόνες από τα οχήματα της πυροσβεστικής που επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής για Κρήτη στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να βρίσκονται το πρωί στο νότιο Ρέθυμνο.
«Ενισχύονται επιπλέον οι Δυνάμεις στην μεγάλη πυρκαγιά στο Αμάρι Ρεθύμνου.
40 επιπλέον Δασοκομάντος της 1ης ΕΜΟΔΕ και 12 υδροφόρα οχήματα με 2πλα πληρώματα επιβιβάζονται σε πλοία από το Λιμάνι του Πειραιά».