Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στις Βούτες κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών – Συστήνεται ομάδα εργασίας

Πρέπει να διαβάσετε

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την εξέταση των μέχρι στιγμής δεδομένων και την κατάρτιση του οδικού χάρτη των επόμενων ενεργειών για το ζήτημα των Βουτών, συγκάλεσε στη Λότζια νωρίς το πρωί της Τρίτης 29/4 ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.

 

Στην σύσκεψη συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Εύθυμης Λέκκας και ο Καθηγητής Απόστολος Αλεξόπουλος (με τηλεδιάσκεψη), ο Καθηγητής του ΕΜΠ Κώστας Λουπασάκης, ο Πρόεδρος της ΔΚ Βουτών Μπάμπης Αλογδιανάκης, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Σισαμάκης, Μανόλης Χαιρέτης, Γιάννα Καλλονάκη και Τάσος Τσατσάκης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη, ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης και Μανόλης Κοσμαδάκης, οι Γεωλόγοι Τάκης Σοφίου και Ηρακλής Μπουλακάκης, ο Υδρονομέας των Βουτών Βαγγέλης Ρουμπάκης, οι Ειδικοί Σύμβουλοι του Δημάρχου Ηρακλείου Σπύρος Δοκιανάκης και Κώστας Πιλαφτσής, καθώς και τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, Μανόλης Μανουσάκης, Σγουρίτσα Πιταροκοίλη, Γιώργος Πολυχρονάκης, Μανόλης Κουκιαδάκης και Μαρία Μουντράκη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης, συζητήθηκαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα του φαινομένου, οι επόμενες κινήσεις και ενέργειες και αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας υπό τον Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα και την Γενική Γραμματέα του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη, με την συμμετοχή των Καθηγητών Κώστα Λουπασάκη και Απόστολου Αλεξόπουλου, του Αντιδημάρχου Μανόλη Χαιρέτη, του Διευθυντή της ΔΕΥΑΗ Μανόλη Κοσμαδάκη, του Προέδρου της ΔΚ Βουτών Μπάμπη Αλογδιανάκη, των Γεωλόγων Τάκη Σοφίου και Ηρακλή Μπουλακάκη, και των υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Μανόλη Μανουσάκη και Γιώργου Πολυχρονάκη.

Αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη ακολούθησε και η πρώτη τεχνική σύσκεψη της ομάδας εργασίας, όπου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση συστήματος μέτρησης των ρηγματώσεων, η συγκέντρωση των υφιστάμενων γεωλογικών, γεωτεχνικών, υδρογεωλογικών και σεισμολογικών δεδομένων και η αποτύπωση της περιοχής με σύγχρονες μεθοδολογίες. Επόμενη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης 29/4.

 

Επίσης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός είχε νέα επικοινωνία με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Κώστα Κατσαφάδο και τον Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών & Κρατικής Αρωγής Πέτρο Καμπούρη. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι την Τετάρτη 30/4 θα βρεθεί στις Βούτες κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, με σκοπό την οριοθέτηση της περιοχής στην οποία θα ισχύσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

 

 

Αμέσως μετά τις δυο συσκέψεις εργασίας, ο Δήμαρχος Ηρακλείου ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα και τους Καθηγητές Κώστα Λουπασάκη και Απόστολο Αλεξόπουλο και τόνισε ότι δημιουργείται ο οδικός χάρτης ο οποίος περιλαμβάνει «Την διερεύνηση και την αξιολόγηση του φαινομένου, τη διερεύνηση των αιτιών και την αντιμετώπιση τους. Εντωμεταξύ, επειδή θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμα και με την διαδικασία εκτάκτου ανάγκης την οποία όπως επιδιώξαμε κηρύχθηκε ο οικισμός των Βουτών, ήδη από σήμερα έχουμε καθορίσει τα απαιτούμενα ώστε με τον απλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο, να παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου».

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε ότι παράλληλα, ο Δήμος Ηρακλείου έχει ήδη κινηθεί για την άμεση στέγαση τω ενοίκων των εννέα κατοικιών που κρίθηκαν ως επισκευάσιμες από μηχανικούς του ΤΑΕΦΚ, κινεί τις ενέργειες για την αποκατάσταση και προγραμματίζει τα έργα τα οποία θα πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ξεκίνησε και εκπονείται αυτή τη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται και με το ζήτημα των έκτακτων χρηματοδοτήσεων. Αναφερόμενος στη σημασία της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε ότι δίνει τη δυνατότητα στον Δήμο Ηρακλείου να πραγματοποιήσει τη διερεύνηση και τα έργα τα οποία θα προκύψει ότι πρέπει να απαιτηθούν, να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση των ζημιών, καθώς και να καλύψει ζητήματα στέγασης, πέρα από την άμεση κάλυψη την οποία έχει ήδη φροντίσει ο Δήμος Ηρακλείου.

Σε ερώτηση για τα αίτια του φαινομένου, ο Αλέξης Καλοκαιρινός ανέφερε ότι βρίσκονται υπό διερεύνηση, ωστόσο από τις επισκοπήσεις και την ανταλλαγή απόψεων που έχει ακολουθήσει, δεν θεωρείται πιθανό μια συγκεκριμένη διαρροή από διάρρηξη ενός αγωγού να προκάλεσε το φαινόμενο, τονίζοντας ότι αυτό το οποίο πιθανολογείται είναι το αντίστροφο, δηλαδή η διάρρηξη του αγωγού να προκλήθηκε από την γενικότερη διάρρηξη του εδάφους.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής του ΕΜΠ Κώστας Λουπασάκης ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι η Δημοτική Αρχή ανταποκρίθηκε άμεσα και μέσα σε λίγες μέρες έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός και οι επιστημονικοί φορείς που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση, για ένα φαινόμενο το οποίο σύμφωνα με τις ενδείξεις προϋπήρχε, όπως φαίνεται από ρωγμές που είχαν παρατηρηθεί πριν από χρόνια, και το οποίο εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες. Αναφερόμενος για τα αίτια, είπε ότι ο σχηματισμός αυτός είναι επικίνδυνος όταν βραχεί, ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πιθανές διαρροές από εσωτερικά δίκτυα παλιών οικιών και τόνισε: «Απ’ ό,τι παρατήρησα από την αυτοψία την οποία έκανα, οι αρμόδιοι φορείς και το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης είναι ιδιαίτερα επιμελείς σε ό,τι αφορά τη συντήρησή του. Άρα λοιπόν δεν πρέπει να στοχοποιούμε καταστάσεις. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι έχουμε παλιές οικίες, έχουμε δίκτυα τα οποία φτάνουν κάποια στιγμή στο κεντρικό δίκτυο αλλά από εκεί και μέσα είναι ανεξέλεγκτα και μπορούν να μας δίνουν διαρροές. Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν παλιές δεξαμενές υπόσκαφες, οι οποίες κάποιες από αυτές έχουν διαρρηχθεί και ενώ ήταν επιχρισμένες δηλαδή στο παρελθόν ήταν στεγανές, τώρα πλέον έχουν πάψει να είναι στεγανές. Κάποιες από αυτές παραλαμβάνουν όμβρια, είναι συνδεδεμένες με τις υδρορροές από τις στέγες των οικιών. Αυτές είναι τροφοδότες των σχηματισμών σε ύδατα. Άρα, έχουμε μια σειρά από παράγοντες οι οποίοι μπορούν να να μας δώσουν αύξηση της υγρασίας στους σχηματισμούς και είναι επικίνδυνοι να δώσουν μετακινήσεις και αστοχίες».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα