Στις Μαλδίβες θα σε πάω…

Πρέπει να διαβάσετε

Φαντάζομαι θα μάθατε τη σημαντικότερη «είδηση» της χτεσινής ημέρας: ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε, λέει, πέρσι «χλιδάτες» διακοπές ινκόγκνιτο στις Μαλδίβες, όπου απειλήθηκε η ζωή του από πραξικόπημα που έλαβε χώρα εκεί και έσπευσαν τα ΟΥΚ να τον σώσουν.

Τα ελληνικά ΟΥΚ, όχι τα μαλδιβιανά.

Σημειωτέον, οι Μαλδίβες είναι στη μέση του Ινδικού ωκεανού.

Την «είδηση» πρωτοδημοσίευσε το site «κλάψεμε.gr» κι έφτασε να την αναπαράξει –μεταξύ πολλών επιφανών άλλων- μέχρι κι ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον λογαριασμό του στο tweeter.

Τα επονομαζόμενα fake news είναι ο πιο ακραίος και απροκάλυπτος τρόπος κατασκευής της επικαιρότητας.

Συνήθως, βέβαια, είναι λιγότερο χοντροκομμένα και περισσότερο αληθοφανή από την «είδηση» που προαναφέραμε. Κι αυτό τα καθιστά και περισσότερο επικίνδυνα.

Μια ψεύτικη είδηση, η οποία συνήθως είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι «πιασάρικη» και εύπεπτη, θα ανακυκλωθεί από πολλούς και με μεγάλη ταχύτητα διάδοσης.

Λιγότεροι, παρόλα αυτά, θα μπουν στη διαδικασία να την εξακριβώσουν και ελάχιστοι θα ασχοληθούν με την διάψευσή της.

Κι έτσι η ψεύτικη είδηση θα έχει πετύχει τον στόχο της. Απευθυνόμενη στο συναίσθημα κι όχι στη λογική, θα κατορθώσει με δόλιο τρόπο να διαβάλλει στα μάτια του αναγνώστη ένα πρόσωπο ή μία κατάσταση.

Τα fake news και η διαχείριση της πληροφορίας εν γένει, αποτελούν σήμερα ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία και σίγουρα είναι ένα από τα πιο φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα.

Ας είμαστε λοιπόν λιγάκι πιο προσεχτικοί στο τι κοινοποιούμε στον «τοίχο» μας, άσχετα από το πόσο «πιασάρικο» είναι ένα θέμα ή αν εξυπηρετεί την πολιτική μας τοποθέτηση.

Γιατί, στο τέλος, εκτεθειμένοι θα είμαστε εμείς οι ίδιοι –και μάλιστα πολλαπλά.

Καλό Σαββατοκύριακο

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα