Στις 7 Μαΐου αναμένεται να συνεδριάσει το Κονκλάβιο για την εκλογή του νέου ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σύμφωνα με πηγές του Βατικανού.
Η ημερομηνία αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης των καρδιναλίων στο Βατικανό, που αποτελεί και την πρώτη μετά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο, συμπλήρωσε η πηγή στο CNNi. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σύντομα.
Ο Ιταλός καρδινάλιος Τζουζέπε Βερσάλντι, ο οποίος συμμετείχε στην σημερινή συνεδριαση των καρδιναλίων στο Βατικανό, εξερχόμενος δήλωσε ότι «συμφωνήθηκε ημερομηνία για το κονκλάβιο και πρόκειται να ανακοινωθεί».
Να σημειωθεί πως, μόλις οριστεί η ημερομηνία, οι καρδινάλιοι εκλέκτορες κατευθύνονται στο σπίτι του Κονκλαβίου – την Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού. Ποια είναι, όμως, τα επόμενα βήματα;
Ποιοι θα επιλέξουν τον νέο ποντίφικα;
Η διαδικασία εκλογής νέου Πάπα ξεκινά συνήθως μεταξύ 15 και 20 ημερών μετά τον θάνατο του Ποντίφικα.
Τυπικά, οποιοσδήποτε καθολικός άνδρας μπορεί να γίνει Πάπας – αν και στην πράξη,
ο νέος ποντίφικας επιλέγεται από το Κολέγιο των Καρδιναλίων από το 1379. Ενώ υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 250 καρδινάλιοι παγκοσμίως, μόνο όσοι είναι κάτω των 80 ετών «την ημέρα που η Αποστολική Έδρα χηρεύει» επιτρέπεται να ψηφίσουν.
Άρα, στην πραγματικότητα, ο αριθμός των καρδιναλίων που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι 135.
Τι γίνεται την πρώτη ημέρα του Κονκλαβίου;
Την πρώτη ημέρα του κονκλάβιου, οι καρδινάλιοι συγκεντρώνονται για μια ειδική λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η οποία πραγματοποιείται συνήθως το πρωί.
Το απόγευμα, οι καρδινάλιοι συγκεντρώνονται στο παρεκκλήσι του Παύλου με
χορωδιακή ενδυμασία, προτού περπατήσουν προς την Καπέλα Σιξτίνα υπό την ψαλμωδία του το «Veni Creator».
Όρκοι εχεμύθειας
Η πρώτη σειρά εργασιών είναι να δώσουν οι καρδινάλιοι όρκο εχεμύθειας.
Στη συνέχεια, ο Δάσκαλος των Παπικών Λειτουργικών Τελετών δίνει το σήμα του «Extra omnes». Η φράση σημαίνει «όλοι έξω» και εκφωνείται στα λατινικά από τον τελετάρχη (που σήμερα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ντιέγκο Ραβέλι) για να αποχωρήσουν όλοι από την Καπέλα Σιστίνα εκτός των εκλεκτόρων, πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία.
Αυτή είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε τους καρδιναλίους μέχρι να εκλεγεί ο νέος πάπας.
Οι καρδινάλιοι κοιμούνται και τρώνε σε έναν ειδικά κατασκευασμένο ξενώνα, το σπίτι της Αγίας Μάρθας, κοντά στην Καπέλα Σιστίνα, όπου ζούσε ο Πάπας Φραγκίσκος τα τελευταία 12 χρόνια.
Η διαδικασία ψηφοφορίας
Η ψηφοφορία είναι μυστική και εισήχθη το 1621 από τον Γρηγόριο ΙΕ΄.
Οι καρδινάλιοι ψηφίζουν μεμονωμένα τον υποψήφιο που προτιμούν μέχρι να καθοριστεί ο επικρατέστερος, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Κατά τους προηγούμενους αιώνες, η ψηφοφορία μπορεί να διαρκούσε εβδομάδες ή μήνες.
Να σημειωθεί, δε, πως μερικοί καρδινάλιοι έχουν πεθάνει ακόμη και κατά τη διάρκεια των κονκλάβων.
Η μόνη ένδειξη για το πώς εξελίσσονται οι εκλογές είναι ο καπνός που αναδύεται δύο φορές την ημέρα από το κάψιμο των ψηφοδελτίων των καρδιναλίων. Ο μαύρος καπνός σηματοδοτεί την αποτυχία της εκλογής. Ο παραδοσιακός λευκός καπνός σηματοδοτεί την εκλογή του νέου πάπα.
Πώς δημοσιοποιείται η απόφαση για τον νέο Πάπα;
Αφού βγει λευκός καπνός, ο νέος Πάπας κανονικά πρέπει να εμφανιστεί μέσα σε μια ώρα στο μπαλκόνι που έχει θέα την πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Ο ανώτερος καρδινάλιος που συμμετέχει στο κονκλάβιο θα ανακοινώσει την απόφαση με τις λέξεις «Habemus Papam» που σημαίνει «έχουμε έναν Πάπα».
Στη συνέχεια θα παρουσιάσει τον νέο Πάπα με το παπικό όνομα που επέλεξε, το οποίο μπορεί και να μην είναι το αρχικό του όνομα.
Για παράδειγμα, ο Πάπας Φραγκίσκος βαπτίστηκε ως Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, αλλά επέλεξε ένα διαφορετικό όνομα όταν ανακηρύχθηκε πάπας προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, αγίου της Καθολικής εκκλησίας, ιδρυτή του Τάγματος των Φραγκισκανών.