Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στην τελική ευθεία το Ανατομείο της Ιατρικής Σχολής – Αρκετοί οι Κρητικοί που επιθυμούν να γίνουν δωρητές σώματος

Πρέπει να διαβάσετε

Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του, από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και μετά από αρκετά εμπόδια, βρίσκεται το σύγχρονο Ανατομείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στοχεύοντας να αποτελέσει Κέντρο Εκπαίδευσης και Έρευνας, υψηλών προδιαγραφών. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, και το γεγονός ότι αρκετοί Κρητικοί επιθυμούν να γίνουν δωρητές σώματος.

«Το κτίριο του Ανατομείου άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του 2019, ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2021 και έκτοτε έγινε συστηματική προσπάθεια από το Εργαστήριο Ανατομίας, την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με αρκετές απογοητεύσεις, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για τον εξοπλισμό του», ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο Δ/ντής του Εργαστηρίου Ανατομίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης, καθηγητής Γιάννης Τσιαούσης.

Το υφιστάμενο Ανατομείο διαθέτει προπλάσματα και τράπεζα ψηφιακής ανατομίας, ενώ πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης πτωματικού υλικού για την εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών, αλλά και την ανάπτυξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων για ειδικευόμενους χειρουργικών ειδικοτήτων και ειδικευμένους σε νέες τεχνικές. «Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει Κέντρο Εκπαίδευσης και Έρευνας για μία σειρά κλινικών ειδικοτήτων, τα αποτελέσματα των οποίων θα έχουν θετική επίπτωση στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών» τόνισε ο κ. Τσιαούσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αρκετοί Κρητικοί έχουν εκφράσει την επιθυμία να γίνουν δωρητές σώματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «μετά τη δημοσιότητα που πήραν οι σχετικές αποφάσεις του Αντώνη Σαμαράκη παλαιότερα και πιο πρόσφατα του Κώστα Καζάκου, διψήφιος αριθμός πολιτών της Κρήτης επικοινώνησαν με το Εργαστήριό μας για να γίνουν δωρητές σώματος, για εκπαίδευση και ερευνητικούς σκοπούς. Πρόκειται για μια άκρως ουμανιστική απόφαση γιατί το αποτέλεσμα φορά τον ίδιο τον άνθρωπο. Με τη λειτουργία του Ανατομείου και στις αρχές του 2025 θα προβούμε σε ανακοίνωση όποιος το επιθυμεί να μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία για τη δωρεά σώματος».

Πρωτοποριακές δράσεις υλοποιεί παράλληλα και το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης, το οποίο ιδρύθηκε το 2016 ως ακαδημαϊκή μονάδα της Ιατρικής Σχολής, στο κεντρικό κτίριο της οποίας στεγάζεται. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσής του όπως και η δημιουργία Εικονικού Μουσείου και ψηφιακής ξενάγησης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ. «Το δεύτερο σημαντικό πρόγραμμα αφορά στην ανάπτυξη του γνωστικού αντικειμένου «Medical Humanities» (Ιατρική και Επιστήμες του Ανθρώπου), το οποίο άρχισε ως υποχρεωτικό μάθημα το 2001 στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, γεφυρώνοντας την Ιατρική με τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Μέσω της Λογοτεχνίας, των Καλών Τεχνών, του Θεάτρου, της αφήγησης γενικότερα θέλουμε να βελτιώσουμε την ενσυναίσθηση και τον αλτρουισμό ιατρών και νοσηλευτών, π.χ. προς ογκολογικούς ασθενείς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τον Απρίλιο του 2025 θα οργανώσουμε ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στο αντικείμενο αυτό με Πανεπιστήμια από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ οργανώνουμε και ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο συγκεκριμένο το πεδίο», συμπλήρωσε ο κ. Τσιαούσης.

Ακούστε όσα είπε στον ΣΚΑΪ Κρήτης ο καθηγητής Γιάννης Τσιαούσης:

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα