Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
18.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου περί μικροχρηματοδοτήσεων

Πρέπει να διαβάσετε

«Το σημερινό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και το νομοσχέδιο για την αναπτυξιακή τράπεζα αποτελεί επί της ουσίας την αποδοχή του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το οποίο ήταν απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ανέφερε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Χάρης Μαμουάκης, εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο ν/σ «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει κατ’ εξαίρεση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς συνολικά είναι αντίθετη στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Βουλευτής ν. Ηρακλείου εξήγησε ότι το νομοσχέδιο, θα έπρεπε να εξασφαλίζει δύο βασικές προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τον εξωτραπεζικό δανεισμό, είτε για κοινωνικούς σκοπούς είτε για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

Α) Η παροχή δανείων χωρίς εγγυήσεις στη βάση της επιχειρηματικής ιδέας και της προοπτικής του κάθε επιχειρηματικού εγχειρήματος. Εξού και η σημασία των συμβουλευτικών υπηρεσιών στο όλο εγχείρημα.

Β) Η αυστηρή ρύθμιση του πεδίου των μικροχρηματοδοτήσεων ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα να λειτουργήσουν τα ιδρύματα αυτά ως πεδία νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες οικονομικές δραστηριότητες.

Ο Χάρης Μαμουλάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του από το γεγονός ότι πολλές από τις παρατηρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο, όπως είναι οι διατάξεις για την ενσωμάτωση των φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, τα όρια για τη συγκρότηση ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων, η διεύρυνση της νομικής μορφής των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων.

Ωστόσο, έθιξε τέσσερα σημεία τα οποία χρήζουν βελτιώσεων στο παρόν νομοσχέδιο. Τα σημεία αυτά είναι:

 

1) Η περαιτέρω αυστηροποίηση των ρυθμίσεων για τον έλεγχο καταλληλότητας των διοικήσεων και των μετόχων σε συμμετοχές  άνω του 10%.

 

2) Η εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών να ρυθμίσει κανονιστικά το επιτόκιο για να αποφευχθούν καταχρηστικές πρακτικές στην αγορά

 

3) Η δυνατότητα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών μικροχρηματοδοτήσεων

 

4) Αναφορικά με το ζήτημα της έκπτωσης 25% στους συνεπείς φορολογούμενους, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε ότι  πρέπει να υπάρχει ανάλογη ρύθμιση και για όσους πραγματικά αδυνατούν να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Τέλος, ο Χάρης Μαμουλάκης κατέκρινε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «παρόλο που οι εκθέσεις διεθνών οικονομικών οργανισμών και των επενδυτικών τραπεζών που προέβλεπαν για την Ελλάδα βαθύτατη ύφεση και προέτρεπαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τη δική μας να «ξοδέψουν ζεστό χρήμα» κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε η πλέον φειδωλή σε αυτή την κατεύθυνση σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Η ελληνική κυβέρνηση επιδότησε τις απολύσεις, άφησε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην τύχη τους και σήμερα συμφωνεί, πέρα από κάθε λογική, στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών την ώρα ακριβώς που κυοφορείται μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Η προσπάθεια της κυβέρνησης σήμερα να παρουσιάσει την οικονομία ως έτοιμη να εκτιναχθεί στα ουράνια την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να εισέλθει στην ποιο βαθιά ύφεση, είναι τουλάχιστον θλιβερή».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα