Υπό τον φόβο των ελέγχων αλλά και των τσουχτερών προστίμων και στο νησί της Νάξου ξεκίνησαν να μαζεύουν τις ξαπλώστρες.
Η επιχείρηση ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή της Πλάκας όπου περίοικοι αντιλήφθηκαν φορτηγά να μαζεύουν ξαπλώστρες από τα παραλιακά καταστήματα.
Προηγήθηκε η δημοσιοποίηση της «κατάληψης» εμβληματικών παραλιών του νησιού από την Κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου».
Συγκεκριμένα, η κ. Ελένη Ανδριανοπούλου μέλος κίνησης “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, είπε ότι στη Νάξο υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι το κοινό φαινόμενο που παρακολουθούμε και σε άλλα νησιά με τις ομπρελοξαπλώστρες να έχουν εξαπλωθεί και να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, στο 80-90%. Το δεύτερο, όπως ανέφερε, είναι ότι πληθαίνουν οι κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου, πέργκολες, εξέδρες κλπ.
Η κ. Ανδριανοπούλου υπογράμμισε ότι, δυστυχώς, η καταστροφή της παραλίας και η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνει μεγάλες διαστάσεις με αποκορύφωμα τον εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα. “Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφτικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια και τις πλάκες από την παραλία της Πλάκας” είπε χαρακτηριστικά για την περίπτωση της Νάξου.
“Η παραλία λέγεται Πλάκα για αυτό τον λόγο. Οι πλάκες προστατεύουν την παραλία και την αμμουδιά, για να μην φύγει από το κύμα και τον αέρα. Σ’ αυτό το σημείο, όπου οι ζημιές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, η θάλασσα έχει μπει μέσα. Η διάβρωση στις ακτές είναι συνεχής, ο ανθρώπινος παράγοντας επιταχύνει ραγδαία την διάβρωση, είναι ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο. Μιλάμε για μια οικολογική καταστροφή αλλά και οικονομική καταστροφή του νησιού” εξήγησε.
Η κ. Αδριανοπούλου τόνισε ακόμα ότι οι μαζικές καταγγελίες κατοίκων έγιναν και πέρυσι, αλλά φέτος οι κάτοικοι είναι συσπειρωμένοι και οργανωμένοι.
«Κίνημα της πετσέτας» για ελεύθερες παραλίες – Τι ορίζει η νομοθεσία για τα δικαιώματα των λουόμενων
Σταματημό δεν έχουν οι καταγγελίες ομάδων πολιτών για αυθαιρεσίες και παρανομίες σε παραλίες της χώρας μας. Το «κίνημα της πετσέτας» λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, με τον κόσμο να ζητά ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές της ελληνικής επικράτειας, έναντι οιασδήποτε προσπάθειας ατόμων / ιδιοκτητών και επιχειρήσεων κατάληψης των θαλασσών με παράνομες κατασκευές και ομπρελοκαθίσματα.
Μετά τις πρωτοβουλίες πολιτών σε Πάρο και Νάξο, ακολούθησε κινητοποίηση ομάδας κόσμου στην Κρήτη, οι οποίοι καταγγέλλουν αυθαιρεσίες στα Φαλάσαρνα, μέσω επιστολής.
Το «κίνημα της πετσέτας» πέτυχε την πρώτη του νίκη για ελεύθερες παραλίες, καθώς η Σάντα Μαρία της Πάρου, από όπου άρχισαν οι διαμαρτυρίες, είναι κατά το ήμισυ ελεύθερη για τους λουόμενους, χωρίς ξαπλώστρες. Ωστόσο, πολύς κόσμος αναρωτιέται τι ορίζει η ελληνική νομοθεσία για το συγκεκριμένο ζήτημα και ποια είναι τα δικαιώματα του πολίτη στην παραλία.
Ο δικηγόρος, Βασίλης Παπαγεωργίου, εξήγησε το νομοθετικό πλαίσιο για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στις παραλίες, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
«Η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής μπορεί να καλύπτει μέχρι το 60% του παραχωρούμενου χώρου. Πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα, αλλά και να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου», τόνισε αρχικά.
«Υπάρχει η νομοθεσία για αυτά τα ζητήματα, αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν εφαρμόζεται»
«Παράλληλα, στη νομοθεσία υπάρχει υποχρεωτική σήμανση, όπου αναφέρεται πως ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να αναρτά πινακίδα συγκεκριμένων διαστάσεων σε εμφανές σημείο, με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ενδεχόμενη παραβίαση των ορίων της παραχώρησης», επεσήμανε στη συνέχεια.
Κίνημα της πετσέτας: Ιδιώτης καταγγέλλεται ότι έβαλε μπουλντόζα για να βγάλει τα βράχια από παραλία
Εξαπλώνεται στα ελληνικά νησιά το «κίνημα της πετσέτας», που ξεκίνησε από την Πάρο. Ήδη οι πρώτες ενέργειες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις παραλίες της Νάξου και της Σερίφου.
Στη Νάξο η Ελένη Ανδριανοπούλου μέλος κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» σημείωσε πως υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο, όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, αφορά στο κοινό φαινόμενο με τις «ομπρελοξαπλώστρες να έχουν εξαπλωθεί και να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, στο 80-90%».
Όπως υποστήριξε, το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πληθαίνουν οι κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου, με πέργκολες, εξέδρες κλπ.
Η κ. Ανδριανοπούλου υπογράμμισε ότι δυστυχώς η καταστροφή της παραλίας και η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνει μεγάλες διαστάσεις με αποκορύφωμα τον εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα. Αποκάλυψε πως: «μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφέας ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια από την παραλία της Πλάκας».