Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στην Καθηγήτρια Έλια Ψυλλάκη του Πολυτεχνείου Κρήτης απονέμεται το Silver Jubilee Medal της Chromatographic Society για το 2025

Πρέπει να διαβάσετε

Η Καθηγήτρια Έλια Ψυλλάκη της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι η νικήτρια για το 2025 του μεταλλίου Silver Jubilee Medal (Αργυρό Επετειακό Μετάλλιο) της Chromatographic Society (Χρωματογραφική Ένωση).

Είναι η πρώτη φορά, που καθηγητής ελληνικού πανεπιστήμιου λαμβάνει το μετάλλιο αυτό, ενώ στη λίστα νικητών συμπεριλαμβάνονται οι σημαντικότεροι επιστήμονες του τομέα.

Το Silver Jubilee Medal δημιουργήθηκε το 1982 με αφορμή την 25η επέτειο της Chromatographic Society, με σκοπό την αναγνώριση ανερχόμενων επιστημόνων που έχουν συμβάλει σημαντικά στον τομέα της επιστήμης διαχωρισμών.

Η Chromatographic Society (ChromSoc) είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που ιδρύθηκε το 1956. Έχει ισχυρούς δεσμούς με διάφορες επιστημονικές ενώσεις, όπως η British Mass Spectrometry Society (BMSS), η Royal Society of Chemistry Separation Science Group (RSC SSG) και το International Symposium on Chromatography (ISC).

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

“Η Καθ. Έλια Ψυλλάκη εκλέχθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης το 2005 και έγινε τακτική καθηγήτρια το 2015. Η έρευνά της προσανατολίζεται κυρίως στις τεχνικές προετοιμασίας και εκχύλισης δειγμάτων, από τις οποίες έχει αξιοποιήσει την τεχνική μικροεκχύλισης υπό συνθήκες κενού (ExtraTECH spin-off). Πρόσφατα ανέλαβε επίσης επικεφαλής της ομάδας μελέτης και του δικτύου προετοιμασίας δειγμάτων EuChemS-DAC. Η καθ. Έλια Ψυλλάκη είναι, επίσης, πρωτοπόρος στον τομέα των βιώσιμων αναλυτικών μεθόδων, εισάγοντας τις έννοιες της «πράσινης» βαθμολόγησης μεθόδων προετοιμασίας δειγμάτων (AGREEprep) και της κυκλικής αναλυτικής χημείας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 δημοσιεύσεις με κριτές (10000 αναφορές) και 7 κεφάλαια βιβλίων. Η έρευνά της έχει πολλές αναφορές, με δείκτη h-index 52.

Εκτός της έρευνας συμμετέχει ευρέως σε δραστηριότητες διδασκαλίας και εκπαίδευσης, όπως η συμμετοχή της σε συντακτικές επιτροπές (Advances in Sample Preparation, Environmental Analysis for Frontiers in Analytical Science), η διεξαγωγή σεμιναρίων και ομιλίες σε διεθνή συνέδρια (για παράδειγμα στη σειρά συνεδρίων HPLC και ISC2024). Είναι επίσης μια από τους προέδρους του έργου IUPAC: «Πράσινη» βαθμολόγηση των επίσημων τυποποιημένων μεθόδων προετοιμασίας δειγμάτων.

Η Καθηγήτρια Ψυλλάκη είναι ο ορισμός ενός ανερχόμενου αστέρα και η Χρωματογραφική Ένωση είναι στην ευχάριστη θέση να την ανακηρύξει νικήτρια του Silver Jubilee Medal 2025.”

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα