Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 6/5/2022, στα Τίρανα, οι εργασίες της 18ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου (ΠΑΙ), στην οποία συμμετείχε, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων, βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης.
Οι εργασίες της συνάντησης διαρθρώθηκαν στους εξής δύο θεματικούς κύκλους:
– Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Δυτικά Βαλκάνια, προστιθέμενη αξία στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Πολιτισμός και τουρισμός ως προτεραιότητες συνεργασίας των χωρών Αδριατικής – Ιονίου.
Κατά τη συζήτηση του 1ου κύκλου οι συμμετέχοντες μίλησαν για την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον κ. Διγαλάκη να δηλώνει ότι η Ελλάδα επιδιώκει την εμπέδωση σταθερότητας και ασφάλειας και την ανάπτυξη της περιοχής, υποστηρίζοντας σταθερά και ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ως στρατηγικό στόχο. Είπε, μάλιστα, ότι τα Δυτικά Βαλκάνια, εκτός από μια ιστορικά πολιτισμική και πολιτιστική γειτονιά, συνιστούν την «οικονομική ενδοχώρα» για τη χώρα μας, περιοχή στην οποία υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι ο κύριος πολιτικός, οικονομικός και εμπορικός εταίρος των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Έλληνας βουλευτής καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών και κάλεσε τους συμμετέχοντες να εργαστούν για την ειρήνη.
Η συζήτηση του 2ου κύκλου περιεστράφη γύρω από το θέμα της συνεργασίας των χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.
Ο κ. Διγαλάκης ήταν εκ των βασικών εισηγητών αυτού του πάνελ (keynote speaker) και ανέλυσε τη στενή σύνδεση μεταξύ τουρισμού και πολιτισμού, τονίζοντας την έμφαση η οποία πρέπει να δοθεί στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. «Η περιοχή μας μπορεί να γίνει σταυροδρόμι εναλλακτικών διαδρομών, εκμεταλλευόμενη το πλήθος των φυσικών, πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων που διαθέτει. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της εποχής: πρώτον, σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό. Και δεύτερον, έμφαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που έχουν στο επίκεντρο τον επισκέπτη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Διγαλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο μοντέλο τουρισμού, αυτό του ανεξάρτητου επισκέπτη, «που κερδίζει διαρκώς έδαφος απέναντι στο παραδοσιακό μοντέλο του μαζικού τουρισμού», τονίζοντας ότι «η προσφερόμενη νέα τουριστική εμπειρία πρέπει να είναι βιωματική και ολιστική». Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως εξήγησε, «κρίσιμος παράγοντας είναι η βελτίωση της συνδεσιμότητας των περιοχών μας, τόσο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και μεταξύ τους. Το νέο μοντέλο τουρισμού απαιτεί περισσότερες (αν υπάρχουν) ή νέες (αν δεν υπάρχουν) απευθείας συνδέσεις μεταξύ προορισμών, με στόχο και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμβολή του τουρισμού στη συγκράτηση του πληθυσμού, ειδικά σε μικρές και απομακρυσμένες περιοχές και μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων στην πράσινη οικονομία για τη διάσωση και προαγωγή των βασικών τουριστικών μας προϊόντων, τοπίων και μνημείων. Επίσης, εστίασε στον σημαντικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν η εκπαίδευση, η διά βίου μάθηση και η κατάρτιση στο reskilling και upskilling των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού, έτσι ώστε να είναι εφικτή η στελέχωση ενός βιώσιμου και καινοτόμου τουριστικού οικοσυστήματος.
Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση της Κοινής Δήλωσης (Joint Statement) των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη Προέδρων.
Στη διάσκεψη, την οποία διοργάνωσε η πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αλβανίας, Lindita Nikolla, παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι (ή εκπρόσωποί τους) 7 Κοινοβουλίων των χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΙ Giovanni Castellaneta, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του στα Τίρανα, ο κ. Διγαλάκης συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο καθώς και με την πρέσβυ της Ελλάδας στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου. Ο κ.κ. Αναστάσιος και η κα Φιλιππίδου τον ενημέρωσαν για θέματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. Ιδιαίτερη έμφαση, κατά τις συζητήσεις, δόθηκε στην κατάσταση της παιδείας και στις ανάγκες σε μειονοτικά σχολεία, καθώς και σε θέματα παρουσίας και συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με ιδρύματα της Αλβανίας.