Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα για να πραγματοποιήσει συνομιλίες για περιφερειακά θέματα και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη με τον Τούρκο ομόλογό του.
Ο Λορέντζο Γκουερίνι θα συναντηθεί με τον Χουλουσί Ακάρ, και θα έχουν συζητήσεις για περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και με την κυβέρνηση της Λιβύης.
Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά την επιστροφή του Ακάρ και του Τούρκου Αναπληρωτή ΓΕΕΘΑ Γιασάρ Γκιουλέρ από επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη.
Λίγες ώρες μετά τις εκεί επαφές τους, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης, την οποία στηρίζει η Τουρκία, κατήγγειλε αεροπορικές επιδρομές από «ξένα» μαχητικά εναντίον βάσης στρατηγικής σημασίας στο δυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας.
Δεν έγινε γνωστό σε χώρα ανήκαν τα αεροσκάφη, πάντως ο υφυπουργός Άμυνας της ΚΕΣ, Σάλαχ αλ Νάμρους διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν «αποτρεπτικά αντίποινα, στον σωστό τόπο και την πιο κατάλληλη ώρα».
Κατά μέσα ενημέρωσης φίλα προσκείμενα στον έτερο ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, τα οποία επικαλέστηκαν στρατιωτικές πηγές, οι επιδρομές έγιναν από «άγνωστα» αεροσκάφη με στόχο τουρκικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας εγκατεστημένο στη βάση Αλ Ουατίγια.
Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φάγεζ αλ Σάρατζ, σε άρθρο του, το οποίο φιλοξενείται σήμερα στην εφημερίδα Die Welt, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωπαϊκές χώρες να τον βοηθήσουν κατά του αντιπάλου του “αχρείου στρατηγού”, όπως τον χαρακτηρίζει, Χαλίφα Χάφταρ.
«Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν θα παραδοθεί ποτέ και δεν θα επέτρεπε ποτέ να μετατραπεί η Λιβύη σε δικτατορία. Σήμερα ζητώ από τις ευρωπαϊκές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας υποστηρίξουν προκειμένου να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο», σημειώνοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του στην Τουρκία.
Η τουρκική επέμβαση στη Λιβύη προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τη Γαλλία και την Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν προειδοποίησε προ ημερών ότι ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.
Ο Χάφταρ, υποστηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.
Η τουρκική επέμβαση στη Λιβύη προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τη Γαλλία και την Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν προειδοποίησε προ ημερών ότι ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.
Οι δυνάμεις της ΚΕΣ και του Χάφταρ κινητοποιούν πλέον δυνάμεις και τις κατευθύνουν στα νέα μέτωπα, ανάμεσα στις πόλεις Μισράτα και Σύρτη. Η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει ότι εάν υπάρξει απόπειρα κατάληψης της Σύρτης από τις δυνάμεις της ΚΕΕ με τη στήριξη της Τουρκίας, θα επέμβει άμεσα στον πόλεμο.
Πηγή ert.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ