Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στίγκας: Βουλευτές πήγαιναν στον Κασιδιάρη για να δηλώσουν τα σέβη τους και να πάρουν οδηγίες

Πρέπει να διαβάσετε

Μεγαλώνει μέρα με την ημέρα η κρίση στο κόμμα των Σπαρτιατών, το οποίο είναι πλέον στα όρια της διάλυσης.

Νέες καταγγελίες κατά των βουλευτών του διατύπωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας.

«Βουλευτές μας πήγαιναν στον Δομοκό για να δηλώσουν τα σέβη τους και να πάρουν οδηγίες από τον Κασιδιάρη», είπε μιλώντας στο Action24.

https://twitter.com/action24tv/status/1697502173825777697?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1697502173825777697%7Ctwgr%5Eab95a05b1037ebfca7e8ca74dcb02d4d30afe3fb%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F1407821%2Fstigas-vouleutes-pigainan-ston-kasidiari-gia-na-dilosoun-ta-sevi-tous-kai-na-paroun-odigies%2F

Όπως είπε βουλευτές και άνθρωποι που εργάζονται για τους βουλευτές, επισκέπτονται τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη στις φυλακές Δομοκού.

«Δεν ξέρω αν έπαιρναν γραμμή, δεν θέλω να μιλήσω είπα, ο νοών νοείτω», ανέφερε.

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών προανήγγειλε νέες διαγραφές από το κόμμα, λέγοντας ότι «όσοι ξεπεράσουν τα εσκαμμένα και δεν συμμορφωθούν με τις διατάξεις του κόμματος, βεβαίως θα διαγράψω και άλλους. Το πανηγύρι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει».

Στο αν ο ίδιος έχει επικοινωνία με τον Ηλία Κασιδιάρη είπε: «Όχι δεν έχω μιλήσει με τον Κασιδιάρη. Μια φορά μετά τις εκλογές που μου ευχήθηκε και αυτό ήταν όλο, σε τηλέφωνο τρίτου».

Αντίστροφη μέτρηση για την Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος 

Ναρκοπέδιο θυμίζει η κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών μετά την χθεσινή εμφύλια σύρραξη, με «απώλειες» την διαγραφή τριών βουλευτών οι οποίοι σύμφωνα με τον Βασίλη Στίγκα λειτουργούσαν υποκινούμενοι από «ξένα κέντρα» που παραπέμπουν σε «Greek Mafia και Δον Κορλεόνε». Η πρώτη «μάχη» αυτού του πολέμου δόθηκε πριν από περίπου έναν μήνα για το ποιος ασκεί πραγματική εξουσία στο κόμμα: ο πρόεδρός του ή ο καταδικασμένος πρώην χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης. Πλέον, η αντιπαράθεση δεν είναι πολιτική, αλλά οικονομική, με αντικείμενο την κρατική επιχορήγηση.

Η σημερινή ημέρα μπορεί να φέρει και νέες εξελίξεις αφού ο Βασίλης Στίγκας σε δήλωση του στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει και σε άλλες διαγραφές, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα μείνει μόνος του, χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις κατά των βουλευτών, φτάνοντας σε σημείο να λέει πως αν αποκαλύψει όλα όσα του έλεγαν πίσω από τις κλειστές πόρτες τότε «ίσως χρειαστεί ακόμα και η επέμβαση εισαγγελέα». Παράλληλα, δηλώνει αποφασισμένος να μιλήσει ανοιχτά για όσα συνέβησαν στο εσωτερικό.

 

Αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμη και σήμερα, καθώς χθες ο Στίγκας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου με αποκαλύψεις για τις υπόγειες διαδρομές μεταξύ των βουλευτών του κόμματος και του Κασιδιάρη, ο οποίος κινεί τα νήματα ακόμα και μέσα από τις φυλακές του Δομοκού. Στόχος τους είναι, σύμφωνα με τον Στίγκα, «να βάλουν “χέρι”» στην κρατική επιχορήγηση που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ το έτος. Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» φαίνεται πως αντιλαμβάνεται τώρα τις επιπτώσεις της δήλωσης του περί «καυσίμου» αναφερόμενος στην βοήθεια που είχε από την στήριξη του Κασιδιάρη. «Καμία φορά η κηροζίνη είναι εύφλεκτη, μπορεί να σε κάψει» ανέφερε, αναγνωρίζοντας ενδεχομένως ότι τα όσα είπε τον Ιούνιο πλέον τα πληρώνει ακριβά, κινδυνεύοντας να χάσει το κόμμα στο οποίο φαινομενικά ηγείται μέσα από τα χέρια του.

Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές αντέδρασαν έντονα στα όσα ειπώθηκαν εις βάρος τους. Οι τρεις διαγραφέντες άφησαν να εννοηθεί ότι μετά τις βαριές εκφράσεις εναντίον τους είναι πιθανόν να κινηθούν νομικά. Αποκάλεσαν δικτακτορίσκο και «Εφιάλτη» τον μέχρι πρότινος πρόεδρό τους και έκαναν λόγο για πρωτοφανή θεσμική βία και για πραξικόπημα εις βάρος τους. Όπως δηλώνουν, ωστόσο, δεν έχουν σκοπό να φύγουν από το κόμμα, καθώς δεν ανήκει «σε κανέναν Στίγκα ούτε σε κανέναν βουλευτή αλλά στους 250 χιλιάδες ψηφοφόρους» και θα οργώσουν ως «Σπαρτιάτες» την Ελλάδα. Επί της ουσίας, σηκώνουν το γάντι, περιγράφοντας την διεξαγωγή του συνεδρίου ως βασική προτεραιότητα. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να στήσουν τα όργανα, να ενσωματώσουν νέα μέλη και έτσι να αλλάξουν τους συσχετισμούς. Την ίδια ώρα, αρνούνται ότι στόχος τους ήταν η μεθοδευμένη καρατόμηση του Στίγκα.

Στόχος είναι τα λεφτά

Η εικόνα του «μοναχικού αρχηγού» στα έδρανα της ολομέλειας ήταν πρωτόγνωρη προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς και αμηχανία στον Στίγκα. Οι βουλευτές θα μπορούσαν να πάνε και ένα βήμα παραπέρα και να ανεξαρτητοποιηθούν και να σχηματίσουν μια δική τους κοινοβουλευτική ομάδα, αφού όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής είναι πάνω από 10 βουλευτές. Ωστόσο, αυτό θα τους στερούσε βασικά προνόμια όπως την κρατική επιχορήγηση.

Οι αιχμές Στίγκα ότι οι βουλευτές «δίνουν κάθε μήνα χρήματα που πηγαίνουν σε ένα ταμείο, ποσά που φτάνουν έως και τις 3.000 ευρώ το μήνα», γεννά υποψίες για ενδεχόμενη οικονομική συνδιαλλαγή με αποδέκτη στον Δομοκό. Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές ισχυρίζονται ότι ρωτούσαν επίμονα τον πρόεδρο των Σπαρτιατών αν έχουν λάβει χρήματα και εκείνος αρνήθηκε να απαντήσει. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στις 17 Ιουλίου το κόμμα των «Σπαρτιατών» έλαβε χρήματα από την κρατική επιχορήγηση, κάτι όμως που, όπως λένε, τους απέκρυψε ο Στίγκας. Για την ώρα πάντως, μόνο εκείνος έχει την «σφραγίδα» του κόμματος και άρα θα συνεχίσει να λαμβάνει την κρατική επιχορήγηση κανονικά ακόμα και αν μείνει μόνος του στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του τοποθετήθηκε στα όσα κατήγγειλε από το βήμα της βουλής ο Βασίλης Στίγκας. «Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, γνωρίζαμε ότι πρακτικά στη Βουλή υπάρχει ένα κόμμα χωρίς αρχηγό. Σήμερα διαπιστώσαμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα. Και νομίζω, κ. πρόεδρε, ότι αυτά τα πολύ σοβαρά τα οποία ειπώθηκαν από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών δεν θα πρέπει να περάσουν ασχολίαστα. Και προφανώς θα υπάρχουν και κοινοβουλευτικές επιπτώσεις για όλα όσα ακούστηκαν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για θεσμικές παρεμβάσεις σε επίπεδο Βουλής.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα