Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου καταθέτει αναφορά την κοινή επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης -Μεσσηνίας, με την οποία αναδεικνύεται η αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης για το υπέρογκο κόστος παραγωγής αλλά και την τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού και αιτείται απαντήσεων.
Στην επιστολή τους, παραθέτουν στοιχεία για το κόστος παραγωγής όπου το σύνολο των εισροών από λιπάσματα, φυτοπροστασία, πετρέλαιο και ενέργεια έχουν αυξηθεί 2-3 φορές σε σχέση με το 2021, με τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, να έχουν επιφέρει μείωση κόστους μόνο 10%, καθώς και για την ενίσχυση των λιπασμάτων, η οποία πλησιάζει το 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών στον κλάδο των λιπασμάτων το 2021, με το ποσοστό για το 2022 να έχει σαφέστατα διαφοροποιηθεί και εν τελεί το ποσό ενίσχυσης για τον αγρότη θα είναι πενιχρό.
Σχετικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, αναφέρουν ότι οι Έλληνες άνεργοι γυρίζουν την πλάτη στις αγροτικές εργασίες καθώς επικρατεί η ασφάλεια της επιδοματικής πολιτικής που επικρατεί στο σύνολο της κοινωνίας, η διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από Τρίτες Χώρες (ΠΤΧ) μπλοκάρει εσκεμμένα σαν να είναι θέμα Πολιτικής να μην δέχεται η Ελλάδα οικονομικούς μετανάστες από αυτές τις χώρες ενώ κυριαρχεί η συστηματική παραπλάνηση των αγροτών-εργοδοτών, που προχωρούν σε αιτήσεις μετάκλησης ΠΤΧ, (εισπράττοντας το ελληνικό δημόσιο πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα παράβολα αυτών) και οι οποίες είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι θα απορριφθούν από τις Ελληνικές Πρεσβείες.
Μεταξύ άλλων ζητούν, να δοθούν άμεσα λύσεις και μια ξεκάθαρη απάντηση στην νέα γενιά αγροτών, που από επιλογή τους ασχολήθηκαν με τον αγροτικό τομέα και καταλήγουν σήμερα να αισθάνονται την απαξίωση της Πολιτείας στο μέγιστο βαθμό και εύλογα αποκρίνονται “Μετανιώνω που έγινα αγρότης και έμεινα στην Ελλάδα”.
Τονίζεται ότι η παραγωγική διαδικασία παραμένει μετέωρη και η ανασφάλεια της επόμενης μέρας κυριαρχεί στο σύνολο του αγροτικού πληθυσμού. Με τις ισχύουσες συνθήκες είναι βέβαιο ότι πολλές καλλιέργειες δεν θα ολοκληρώσουν τον κύκλο τους (κυρίως λόγω ελλείψεως εργατικού δυναμικού) ενώ ήδη πολλές εκτάσεις έχουν βγει εκτός καλλιεργητικού πλάνου. Οι εξαγωγές σε αγροτικά προϊόντα θα περιοριστούν, ενώ η ελληνική κοινωνία θα βιώσει μια άνευ προηγουμένου έλλειψη αγροτικών προϊόντων με ταυτόχρονη εκτίναξη των τιμών.