Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
19.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη το «πάρτυ» στην αγορά καυσίμων

Πρέπει να διαβάσετε

Τα οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και εξόχως πολιτικά ζητήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη ελέγχων στην αγορά καυσίμων και την απουσία σχετικής πολιτικής βούλησης, αναδείχθηκαν κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Τομεάρχη Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στο δομικό έλλειμα ανταγωνισμού και στα συμπεράσματα σχετικών ερευνών αξιόπιστων φορέων, όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ΙΟΒΕ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στην αγορά καυσίμων παραμένει ιδιαιτέρως ανησυχητική, με τα φαινόμενα παραβατικότητας να γιγαντώνονται με γεωμετρική πρόοδο, παρά τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες και την αυστηροποίηση των ποινών. Τόνισε επίσης ότι η λαθρεμπορία καυσίμων πλήττει καταναλωτές, το Δημόσιο, αλλά και τους πρατηριούχους που προσπαθούν να επιβιώσουν σε καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού, με την Πολιτεία να δείχνει μάλλον ανήμπορη να διαχειριστεί την κατάσταση καθώς ακόμη και οι όποιες παρεμβάσεις, δε φαίνεται πρακτικά να αποδίδουν στον αναμενόμενο βαθμό.

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε και στην πολυπλοκότητα των μηχανισμών παραποίησης των συστημάτων εισροών – εκροών, όπου η ΑΙ τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα για τους παραβάτες, στη συμβολή εξειδικευμένων τεχνολογικών προγραμμάτων με δυνατότητα απομακρυσμένου χειρισμού, στη δεδομένη υποστελέχωση των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών (υπηρεσίες ΑΑΔΕ, Τμήμα Μετρολογίας Γ.Γ. Βιομηχανίας κλπ), κ.α.. Ενώ επεσήμανε ότι προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι σε σύνολο 6.860 πρατηρίων, έχει διαπιστωθεί η παράβαση της παραποίησης του συστήματος εισροών – εκροών και έχει επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο ύψους σε 2 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Καταλήγοντας ο Χάρης Μαμουλάκης, ζήτησε ενημέρωση αναφορικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του κρατικού μηχανισμού, την πιθανότητα δημιουργίας ενός μόνο φορέα εποπτείας, καθώς και τον αριθμό των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί το Α’ τρίμηνο του 2025.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα