Με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν τελικά να ενταχθούν εφόσον το επιθυμούν και οι οφειλέτες που είχαν ενταχθεί τελεσιδίκως στον εξωδικαστικό μηχανισμό, χωρίς να επηρεάζονται οι όροι της ρύθμισης ως προς τους λοιπούς πιστωτές, δηλαδή τράπεζες και εφορία.
Επίσης στη ρύθμιση εντάσσονται ως προς τα εναπομείναντα χρέη και όσοι βρίσκονται σήμερα ενταγμένοι σε ρυθμίσεις του παρελθόντος (12,100 δόσεις) .
Ακόμη ειδικά για τους αγρότες, αυξάνεται το όριο της οφειλής που μπορεί να έχει ένας για να μπορέσει να πάρει σύνταξη από 4.000 στα 6000 ευρώ εφόσον ενταχθεί στη ρύθμιση.
Ωστόσο αυτή η ευνοϊκή ρύθμιση θα ισχύσει μόνο για όσους συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, εντός του 2019.
Ασφαλιστική ικανότητα: Στον άμεσα ασφαλισμένο και τα μέλη της οικογένειάς του χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος για την περίοδο από 1.3.2019 έως 29.2.2020, εφόσον:
α) Ο μισθωτός έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.
β) Ο μη μισθωτός έχει συμπληρώσει τουλάχιστον δύο (2) μήνες ασφάλισης κατά το
προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες.
Για έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει εφάπαξ ποσό έως 850 ευρώ .Επίσης αναστέλλεται η καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018
Το «κούρεμα» της αρχικής οφειλής έως και 65% μέσω του επανυπολογισμού των εισφορών δε θα στερήσει τελικά έσοδα από τον ΕΦΚΑ . Ωστόσο θα υπάρχει χρονική υστέρηση εσόδων σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τη θέσπιση της τμηματικής καταβολής οφειλών προς τα ταμία. Το εν λόγω μέτρο –όπως σημειώνεται- αναμένεται να επιφέρει βελτίωση στα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης καθώς θα αποτελέσει κίνητρο για την είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων των ανωτέρω φορέων.
Έτσι, η θετική δημοσιονομική επίπτωση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 59 εκατ. ευρώ το 2019 και σωρευτικά 159,5 εκατ. ευρώ το 2020, 159.1 το 2021, 113 το 2022 και 107 εκατ. ευρώ το 2023.
Το κόστος για τις αυξήσεις των συντάξεων χηρείας θα ανέλθει σε 80 εκ. ευρώ το 2019 και θα φθάσει σωρευτικά τα 348 εκατ. ευρώ το 2023. Στα 19,2 εκατ. ευρώ περίπου, υπολογίζεται το κόστος από τον επανακαθορισμό καταβολής εξόδων κηδείας .
Πηγή: newmoney.gr