Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στη Χάλκη

Πρέπει να διαβάσετε

Ως ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η αυριανή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στα Πριγκηπονήσια, μιας και ο τελευταίος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τον χώρο ήταν ο … Ελευθέριος Βενιζέλος το μακρινό 1933.

Μια επίσκεψη που έρχεται να μας ξαναθυμίσει κάποια ανοιχτά θέματα που έχουμε με τη γείτονα χώρα και σχετίζονται με την κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης από την Τουρκία, εδώ και δεκαετίες.

Επιγραμματικά:

Την απομάκρυνση με διάφορες μεθοδεύσεις (απελάσεις, εκφοβισμούς, πογκρόμ) της πολυπληθούς ελληνικής παροικίας της Κωνσταντινούπολης, των Πριγκηπονήσων, της Ίμβρου και της Τενέδου.

Τη δήμευση των εκεί ελληνικών περιουσιών ή τη στέρηση της χρήσης από τους νόμιμους κληρονόμους τους.

Τη στέρηση της τουρκικής ιθαγένειας σε όσους Έλληνες κατέφυγαν εκτός Τουρκίας μετά τις διώξεις εναντίον τους.

Την παραβίαση του αυτοδιοίκητου της Ίμβρου και της Τενέδου.

Στη θυελλώδη μας σχέση με την Τουρκία, η γειτονική χώρα είναι αυτή που εγείρει συνεχώς διεκδικήσεις, άλλοτε με κατασκευασμένα θέματα κι άλλοτε με στρεβλές ή τραβηγμένες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου.

Αντίθετα, η Ελλάδα διαχρονικά περιορίζεται στον παθητικό ρόλο του αμυνόμενου, αρκούμενη στο να προσπαθεί να αποκρούσει τα βέλη που της εξακοντίζει η άλλη πλευρά.

Κι ενώ διαθέτει βαρύ νομικό και ηθικό οπλοστάσιο ώστε να διεκδικήσει την αποκατάσταση των παραπάνω θεμάτων με τρόπο νηφάλιο και αποφασιστικό, αρνείται να το αξιοποιήσει, φοβούμενη μην και …εξερεθίσει τον ήδη μαινόμενο ταύρο.

Σε μια σχέση τόσο ετεροβαρή, όπου το ένα μέρος συνεχώς εγείρει ή κατασκευάζει ζητήματα και το άλλο πρακτικά παραιτείται από νόμιμες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του, η όποια μελλοντική διευθέτηση δε μπορεί παρά να ευνοήσει το πρώτο και να πληγώσει το δεύτερο.

Η αποκατάσταση των ζητημάτων της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο δεν είναι μια χαμένη υπόθεση, όπως δείχνει να θεωρεί με τη συμπεριφορά του παλαιόθεν το ελληνικό κράτος.

Σε αντίθεση ακόμη και με τον ίδιο τον …Ταγίπ Ερντογάν (!), ο οποίος από καιρό σε καιρό κάνει αναφορές σχετικές με το θέμα και που –δυστυχώς- περνούν αναξιοποίητες από την ελληνική πολιτική ηγεσία (ΣΚΑΙ 6/12/17, 2:00 και 8:48, δίχως καν να ερωτηθεί από τον δημοσιογράφο).

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα