Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών: Πληροφορίες για ανακατάληψη πόλεων

Πρέπει να διαβάσετε

Μαίνονται οι επιθέσεις των Ρώσων στην Ουκρανία, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αντεπιτίθενται.

Στον πρώτο μήνα της εισβολής η ρωσική πολεμική μηχανή δεν κατάφερε τους αρχικούς της στόχους και μετά από τις πρώτες ημέρες «κόλλησε». Τη στιγμή πάντως που αναλυτές «έβλεπαν» ότι η Ρωσία θα περιορίσει τη στρατηγική της στα ανατολικά, έγιναν επιθέσεις με πυραύλους στο Λβιβ, μια πόλη στα δυτικά, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Το πιο επικίνδυνο περιστατικό ωστόσο ήταν η επίθεση σε ερευνητική πυρηνική εγκατάσταση στο Χάρκοβο. «Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», έλεγε η ανάρτηση του ουκρανικού κοινοβουλίου, που επικαλείται την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.

Kyiv International: Ανακατέλαβαν πόλεις οι ουκρανικές δυνάμεις

Το πρωί της Παρασκευής, ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανακατέλαβαν δυο πόλεις κοντά στο Κίεβο. Τα ξημερώματα της Κυριακής, η Kyiv International μετέδωσε ότι απελευθερώθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις δυο ακόμα μικρές πόλεις, η Πολτάβκα και Μαλινίβκα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ζαπορίζια.

Νωρίτερα, η ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι οι Ουκρανοί ανέκτησαν και την πόλη Τρόστιανετς, στα βόρεια του Σούμι. Το CNN, σε ρεπορτάζ του, επιβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν χωριά στην πόλη Σούμι και το Βιλκίβκα, έναν οικισμό που βρίσκεται στα 32 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, στα βορειοανατολικά.

Βρετανικές πηγές: Οι Ρώσοι χτυπούν στόχους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές

Σε νέα του ενημέρωση, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επισημαίνει ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να χτυπούν από αέρος και με πυραύλους «στόχους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων στόχων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές».

Οι Βρετανοί τονίζουν ότι η στρατηγική της Ρωσίας είναι να χτυπά με οπλισμό που εκτοξεύει από ρωσικό έδαφος, «για να μειώσουν την έκθεση των αεροσκαφών τους στις αντιαεροπορικές δυνάμεις της Ουκρανίας».

Μεταξύ άλλων, το βρετανικό υπ. Άμυνας, επικαλούμενο τις ΗΠΑ, λέει ότι φτάνει «έως και το 60% το ποσοστό βλαβών σε αυτά τα όπλα» κάτι που επιδεινώνει την αναγκάζει να «επιστρέψει» σε λιγότερο εξελιγμένους πυραύλους ή να αποδεχθεί ότι θα πρέπει να ρισκάρει τα αεροσκάφη της.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1507841621739642889

Ζελένσκι προς Δύση: Φοβάστε τη Μόσχα;
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανώς εκνευρισμένος, απαίτησε χθες Σάββατο από χώρες της Δύσης να προσφέρουν ένα μικρό τμήμα του οπλοστασίου τους και ρώτησε εάν φοβούνται τη Μόσχα.

Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί να στείλουν αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και ελαφρύτερο οπλισμό. Ωστόσο, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το Κίεβο χρειάζεται τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων.

«Αυτά τα έχουν οι εταίροι μας και απλά μαζεύουν σκόνη εκεί που είναι. Όλα αυτά είναι όχι μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά για την ελευθερία όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία χρειάζεται μόλις το 1% των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και το 1% των αρμάτων μάχης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει περισσότερα.

«Περιμένουμε επί 31 ημέρες. Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευρωατλαντική κοινότητα; Είναι πραγματικά ακόμη η Μόσχα, λόγω εκφοβισμού;», ανέφερε.
Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να επεκταθεί περαιτέρω στην Ευρώπη εάν «πέσει» η Ουκρανία. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν υποστηρίζει το αίτημά του για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, με το σκεπτικό ότι θα προκαλούσε μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση.

Νωρίτερα χθες, Σάββατο, ο Ζελένσκι είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Ευρώπη δεν είχαν σταλεί στην Ουκρανία.

«Το τίμημα της αναβλητικότητας σχετικά με τα αεροσκάφη είναι χιλιάδες ζωές Ουκρανών», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με ενημέρωση από την ουκρανική προεδρία. Σημείωσε ότι η Πολωνία και οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει αμφότερες την ετοιμότητά τους για να λάβουν τη σχετική απόφαση.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Ουάσινγκτον είχε απορρίψει την αιφνιδιαστική πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει μαχητικά MiG-29 σε αμερικανική βάση της Γερμανίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα